Ancheta de conjunctura a INS: Optimismul revine printre manageri

de Dragos Comache     HotNews.ro
Joi, 28 aprilie 2011, 10:42 Economie | Companii

Activitatea din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul, servicii si constructii va creste in perioada aprilie-iunie, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). De asemenea, acestia estimeaza ca in perioada urmatoare numarul de salariati va creste in constructii si se va stabiliza in celelalte sectoare economice.

Crestere moderata a preturilor in industria prelucratoare

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +17%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucratoare. Pentru unele dintre activitati, respectiv metalurgie, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea substantelor si a produselor chimice si fabricarea hartiei si a produselor din hartie, se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total (solduri conjuncturale -25%, -18% si -13%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +14%).

Numarul de salariati va creste in constructii

In constructii, in urmatoarele trei luni, se va inregistra o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +22%) si o crestere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +14%). Managerii estimeaza crestere moderata si a numarului de salariati (sold conjunctural +7%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile mari, cu 249 - 500 salariati.

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o crestere moderata a acestora (sold conjunctural +15%).

Vanzarile de marfuri vor creste in comertul cu amanuntul

In aprilie, managerii din sectorul comertului cu amanuntul au estimat o crestere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural +15%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea tendinta de crestere (sold conjunctural +16%), in vreme ce volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va inregistra un avans usor (sold conjunctural +8%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural +2%), dar si o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +37%).

Sectorul serviciilor se mentine pe crestere
 
Conform estimarilor din luna aprilie, cifra de afaceri din servicii va cunoaste o crestere moderata (sold conjunctural +7%), iar numarul de salariati se va stabiliza si in acest sector (sold conjunctural +2%).

Managerii au mai aratat ca preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor cunoaste o usoara majorare (sold conjunctural +12%).

Aceste rezultate au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.151 agenti economici), constructiilor (1.671), comertului cu amanuntul (2.110) si serviciilor (2.546). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/-5% la nivel total sector.


Citeste mai multe despre   
[P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

543 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri