30.000 de angajati ai companiilor cu capital de stat urmeaza sa fie disponibilizati, a declarat, vineri, presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, dupa o intalnire cu reprezentantii FMI, potrivit Mediafax. El spune ca a primit promisiuni din partea delegatiei ca restructurarea companiilor cu capital de stat va fi principalul subiect pe agenda de lucru cu Guvernul. Liderul BNS a precizat ca sindicatele nu au primit pana in prezent un plan concret de restructurare a celor 18 companii cu capital de stat, dar o estimare globala duce la cel putin 30.000 de disponibilizari in mai multe domenii in perioada care va urma.

  • "Ni s-a confirmat din partea unor reprezentanti ai delegatiei FMI ca restructurarea companiilor cu capital de stat devine subiectul numarul 1 pe agenda de lucru cu Guvernul si au promis ca nu vor trata acest subiect strict macro uitandu-se la cifre si se vor uita si la modul in care sunt manageriate aceste companii si la modul in care pierd resurse, de cele mai multe ori pierderile fiind generate de furturi", a declarat liderul BNS.

Dumitru Costin mai spune ca 30.000 de persoane din companiile cu capital de stat isi vor pierde locurile de munca din cauza ca in bugetele acestor societati "nu-si mai au locul si salariile si furaciunea".

Liderul BNS a mai precizat ca in timpul intalnirii cu reprezentantii FMI a insistat pe o abordare complexa a acestor companii cu capital de stat nu doar pe indicatorii macro, fiind nevoie de o analiza in detaliu:

  • "Din cauza unor contracte ticalos facute companiile pierd sume uriase de bani si ajung in situatii incredibile cum sunt cele din sectorul energetic sau Compania Nationala Posta Romana si toate oalele sparte le vor plati lucratorii trimisi pe drumuri".

El mai spune ca in discutiile cu FMI au fost abordate si subiecte precum noul Cod al muncii si noul Cod de dialog social care pe 5 mai va fi in discutie la Curtea Constitutionala. Costin spune ca noul Cod al muncii va intra in vigoare luni, insa urmeaza sa fie modificate unele prevederi ale acestuia pentru ca incalca legislatia europeana.

  • "Odata cu noul Cod al muncii, piata muncii din Romania va deveni una dintre cele mai stabile. Am depus initiative legislative care vor modifica prevederi din Codul muncii pentru ca legea aceasta asa cum si-au dorit-o unii asa va fi pe veci. Orice incalcare de directiva europeana va fi corectata, iar acest lucru nu va dura foarte mult, este posibil sa se intample pana la sfarsitul anului".

Dumitru Costin a incheiat spunand ca initiativa premierului Boc de a porni controale pentru eliminarea muncii la negru reprezinta doar "vorbe in vant": "Consecinta va fi reprezentata de abuzuri, spagi si presiuni pe unele companii pentru a scoate bani negri pentru partide".