Premierul Emil Boc a declarat, vineri, ca Guvernul va face analize de cost si beneficiu pentru a stabili exact numarul de salariati pe care trebuie sa-l aiba companiile de stat si regiile autonome si a subliniat ca acestea "nu sunt societati de caritate".

Premierul a mentionat ca Guvernul va face un plan de restructurari pana la finalul lunii iulie, incepand cu regiile autonome si companiile de stat care produc cele mai mari pierderi.

"Nu pornim de la un numar de oameni care trebuie sa fie disponibilizati, nu acesta este obiectivul reformei. Reforma este sa avem atatia oameni cati sunt necesari in fiecare companie, in fiecare regie de stat. (...) E vorba de un plan de restructurare pana la sfarsitul lunii iulie pentru toate companiile care se afla in subordinea statului. Evident ca vom incepe cu cele mai importante si pana la sfarsitul lunii iulie vor fi finalizate si celelalte. Analizele de cost - beneficiu si standardele aplicate ne vor spune exact cati oameni trebuie sa fie in fiecare companie sau regie autonoma", a explicat premierul, citat de Agerpres.

"Din nefericire, de 20 de ani aceste companii de stat au fost obisnuite sa cheltuie banul public fara sa le traga nimeni la raspundere. Nu se va mai putea in viitor acest lucru, pentru ca ce trebuie sa inteleaga fiecare roman este ca aceste regii consuma banii din impozitele si taxele noastre, pentru ca sunt subventionate de catre stat. Acesti bani trebuie sa mearga in bugetul de stat pentru investitii, salarii, pensii, iar companiile de stat care desfasoara activitate economica trebuie sa faca performanta. De aceea sunt societati comerciale, nu societati de caritate sau de alt fel', a continuat Emil Boc.