Autoritatile romane intentioneaza sa elimine arieratele din economie prin accelerarea procesului de privatizare si restructurare a companiilor din portofoliu, se arata in Programul National de Reforma 2011-2013 adoptat de Guvern. Totodata, executivul estimeaza ca in acest an va atrage circa 2,9 miliarde de lei la bugetul de stat din vanzarea unor participatii la OMV Petrom, Romgaz, Transgaz, Transelectrica si Cupru Min.

Conform documentului citat, Guvernul va incerca reducerea arieratelor generate de autoritatile locale si societatile nationale cu capital majoritar de stat prin urmarirea respectarii tintelor indicative convenite in cadrul Aranjamentului semnat cu FMI. Astfel, vor fi adoptate planuri de actiuni strategice si planuri de audit pentru reducerea arieratelor. BNR va monitoriza implementarea planurilor strategice si va audita aplicarea acestora pentru toate societatile si autoritatile locale aflate in program, si va intocmi rapoarte trimestriale.

Executivul are in vedere si accelerarea procesului de privatizare, restructurare si vanzare a societatilor la care statul este actionar, fiind vizate OMV Petrom, Romgaz, Transgaz, Transelectrica si Cupru Min. Totodata se urmareste accelerarea procesului de privatizare a societatilor comerciale la care statul detine pachete minoritare aflate in portofoliul AVAS, in numar de 324. Alte 150 de companii din portofoliul AVAS urmeaza a fi privatizate.

De asemenea, Guvernul vrea sa modifice cadrul legislativ actual in materie de privatizari. "Se va actiona pentru simplificarea documentatiei de privatizare la societatile la care institutia publica implicata detine participatii minoritare situate sub 50% din capitalul social; stabilirea unui termen limita pentru furnizarea de catre societatile comerciale a datelor si informatiilor necesare pentru intocmirea ofertei de actiuni de vanzare; adaptarea dispozitiilor referitoare la vanzarea actiunilor prin metodele de vanzare la ordin si licitatie electronica la noile reglementari privind piata de capital; calcularea pretului de oferta din initiativa institutiei publice, care detine pachetele de actiuni minoritare, pe baza datelor detinute de institutiile abilitate MFP si ONRC, in cazul in care conducerile societatilor comerciale refuza furnizarea datelor si informatiilor solicitate", se mai spune in Programul National de Reforma 2011-2013.

Se estimeaza ca adoptarea cadrului legislativ in materie de privatizare se va finaliza in ultimul trimestru al acestui an.

In Program se arata ca valorificarea la bursa a unui pachet de actiuni reprezentand 9,84% din capitalul social al OMV Petrom va avea loc in prima jumatate a acestui an, in vreme ce vanzarea unui pachet de cate 15% din actiunile Transgaz si Transelectrica va avea loc in al doilea semestru din 2011. Tot in cea de-a doua parte a anului, statul intentioneaza sa vanda si pachetul integral de actiuni la Cupru Min. In ceea ce priveste vanzarea pachetului de 15% din titlurile Romgaz, aceasta va avea loc in primul trimestru al anului viitor.

La sfarsitul anului 2010, volumul arieratelor acumulate de companiile cu capital majoritar de stat s-a ridicat 4% din PIB.

Vezi in atasament varianta integrala a Programului National de Reforma 2011-2013.