Forta de munca este unul dintre atuurile Romaniei in competitia cu statele din jur pentru atragerea investitiilor straine, spune Bruno Roche, presedintele Camerei Franceze de Comert si Industrie din Romania (CCIFER). Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Roche - care este si director general al Apa Nova Bucuresti, respinge posibilitatea ca statul roman sa ia decizii contrare companiilor franceze din cauza relatiilor mai tensionate cu Franta, si spune ca Romania ramane atractiva pentru investitorii francezi datorita legaturilor istorice, disponibilitatii angajatilor si oportunitatilor majore de investitii in infrastructura.

Bruno RocheFoto: Hotnews

Rep: Daca ati fi un om de afaceri care are la dispozitie 100 milioane de euro pentru investii in Romania, in ce domenii ati investi?

Bruno Roche: Daca i-as avea, e sigur ca Romania e una din tarile in care as vrea sa investesc. E o tara care ramine atractiva pentru investitori. Domeniile sint diverse si variate: putem face IMM-uri, putem vorbi de societati mari in diferite domenii, asa cum sunt cele reprezentate de companiile care au aderat la Camera de Comert si Industrii Franco-Romana. Nu stiu daca 100 milioane de euro sint de ajuns , dar una dintre principalele directii de investitii este infrastructura.

- A absolvit în 1989 Scoala Natională Superioara de Chimie la Clermont-Ferrand

- In 2003 a devenit director general al Apa Nova Ploiesti

- In 2008 a fost numit director general Apa Nova Bucuresti

Carte de vizita Bruno Roche

Rep: De ce e Romania atractiva in comparatie cu tarile din regiune sau in competitia cu state emergente din Asia?

Bruno Roche: Daca vorbesc ca un investitor francez sau european, investitia in Europa este o prioritate. Apoi, Romania este o tara mare, este a saptea tara ca marime din UE, dupa Polonia, este a doua piata din Europa de Est.

Apoi, un mare atu - daca nu cel mai important - este calitatea mainii de lucru. Azi aud vorbindu-se de mina de lucru ieftina, low-cost. Cred ca trebuie sa indepartam definitiv aceasta imagine. Nu se vine in Romania pentru ca forta de munca e ieftina. E mai ieftina decit in Europa de Vest, dar in ultimii ani am vazut o crestere a salariilor. E o mina de lucru atractiva in termeni de cost, dar mai ales e atractiva pentru ca e de buna calitate.

Rep: Alti investitori straini sustin insa ca mina de lucru din Romania nu mai este un avantaj competitiv, fiind slab calificata...

Bruno Roche: Nu sint de acord cu ei. Lucrez cu romani de 7 ani. Constat ca sint oameni cu formare excelenta - desi uneori prea teoretica, e adevart. Pot compara forta de munca din Romania cu imaginea unui diamant. Cind il gasesti in natura, diamantul brut nu e frumos. Dar cind il tai, il slefuiesti, diamantul iese la suprafata. La fel si forta de munca din Romania - trebuie sa stii sa o pui in valoare. Sint oameni cu formare foarte buna, dar care uneori nu sint adaptati cerintelor unei companii straine. Dar au o capacitate formidabila de a se adapta, de a se forma. Sint oameni disponibili si adaptabili. Vorbesc din propria experienta - a Veolia-Apa Nova. Am preluat servicii publice pe care le-am adus la cele mai inalte standarde europene. Vorbim despre oameni capabili sa se adapteze.

Rep: Fiscalitatea din Romania este un avantaj competitiv? Dar gradul de predictibilitate a masurilor economice?

Bruno Roche: Fscalitatea in Romania este avantajoasa fata de alte tari. Va ramine asa? Nu stiu. Sper, pentru ca este una dintre elementele de atractivitate. Dar fiscalitatea nu trebuie sa fie singurul element de atractivitate. Romania a trebuit sa faca fata crizei, a trebuit sa ia decizii dure, precum cresterea TVA. E adevarat ca a crescut mult, dar a fost o necesitate pentru ca bugetul sa iasa din criza. Probabil ca TVA va reveni la valori mai mici.

Rep: Birocratia, lipsa de predictibilitate a Guvernului, calitatea fortei de munca sint citeva dintre problemele investitorilor straini. Ce alte probleme ati identificat in Romania?

Bruno Roche: Itzak Rabin spunea ca "politica divizeaza, lumea afacerilor unifica". As putea spune ca atunci cind oamenii politici sint divizati, din fericire mediul de afaceri continua sa lucreze. Adica nu fac legaturi directe intre problemele politice si cele ale lumii afacerilor. Stim ca ele se pot influenta reciproc. Sint presedinte al Camerei de Comert nu fac politica. Nu sint roman si nu ma exprim asupra problemelor politice.

Vorbiti de birocratie: da, birocratia e o problema in Romania, dar si in alte tari. Guvernul roman a fost impins sa faca o reforma in administratie. Trebuie s-o faca onest si inteligent, sa nu faca reforma doar pentru a face economii si a scadea numarul de salariati. Da, avem aceeasi problema si in Franta. Cred ca ceea ce trebuie sa faca Romania este sa nu sacrifice pentru ratiuni bugetare calitatea functionarilor publici. Evident, trebuie antamate reforme importante pentru ca birocratia sa scada sau sa dispara.

Rep: Vorbeati mai devreme de probleme politice. Intre Romania si Franta exista acum o anumita raceala la nivel politic. Membri ai mediului de afaceri francez si-au exprimat temerea ca aceste tensiuni politice sa nu aiba repercursiuni asupra afacerilor lor. Avem exemple de contracte in care statul roman a renuntat la partenerii francezi sau incearca sa renegocieze contractele, cum s-a intaimplat deja la Colas, se intimpla la Alstom - Metrorex. Sau refuzuri de a face afaceri, cum s-a intimplat in cazul centralei nucleare de la Cernavoda. Vedeti o legatura intre aceste gesturi ale statului roman si tensiunile politice din relatia bilaterala?

Bruno Roche: Exista discutii, dar nu stiu daca putem vorbi despre "racirea" relatiilor pe subiectul Schengen. Au existat discutii intre Franta si Romania, au existat vizitele lui Baconschi in Franta si a lui Claude Gueon in Romania, cred ca azi exista un dialog. Relatiile au fost intotdeauna si sint bune. Asta nu ne impiedica sa discutam problemele, la fel ca intr-o familie. Pentru mine, relatiile dintre Romania si Franta sint bune.

De aici insa, a lega anumite evenimente de o evolutie fara legatura, eu nu o voi face. Pentru ca deja nu cunosc in detaliu lucrurile despre care ati vorbit. Voi spune doar ceea ce stiu.

La Cernavoda nu au fost doar francezii interesati. Au fost si cehii, si germanii care s-au retras, ceea ce nu inseamna ca relatiile cu Cehia sau Germania s-au deteriorat.

In cazul Colas e vorba despre un contract care nu a fost dus pina la capat. Astfel de lucruri se intimpla. Metrorex si Alstom sint in negocieri, cred ca cele doua parti sint suficient de inteligente pentru a gasi un acord. Dupa ceea ce stiu, contractul este pina in 2019, nu se pune problema sa fie rupt pina atunci.

Sint relatii comerciale normale, si nu vreau sa le leg de o actiune politica ce tine de rezervele Frantei fata de intrarea Romaniei in Zona Schengen si de contra-masurile Romaniei. Nu cred ca este vorba despre asta. Pentru mine ar fi ca un joc in curtea scolii si cred ca cele doua guverne discuta si sper ca lucrurile vor evolua in bine.

Nu sintem aici ca sa dam lectii Romaniei, ca e vorba despre diplomatia franceza, mediul de afaceri francez sau Camera de Comert. Sintem aici pentru a fi la dispozitia autoritatilor si pentru a le spune "daca aveti nevoie de noi, sintem aici". Exista relatii bilaterale care dateaza de peste o suta de ani si acest trecut nu poate fi uitat.

Rep: Camera de Comert Franceza a lansat de curind o Carta alba a energiei. Care e raspunsul autoritatilor romane? Simtiti o anumita frina in relatia autoritati - mediul de afaceri francez?

Bruno Roche: Carta alba este cel mai bun exemplu al parteneriatului intre Statul Roman si mediul de afaceri francez. Nu este ceva ce vrem sa impunem Romaniei, nu vrem sa dam lectii. Sub egida Ambasadei Frantei si impreuna cu serviciul economic al Ambasadei, cu Camera de Comert si Consiliul pentru Comert Exterior am propus zece masuri, propuneri care nu au un caracter teoretic sau filozofic, usor de formulat si de inteles pentru toata lumea.

Prezentarea publica a fost foarte bine primita de presa. Apoi, autoritatile au primit foarte bine Carta alba si sint in curs de studiere a propunerilor, pentru ca nu e o decizie care sa poata fi luata imediat. Vom lucra impreuna cu autoritatile pentru a le pune in practica.

Rep: In cazul companiei Veolia - Apa Nova, au existat incercari de negociere din partea PMB pentru schimbarea termenilor contractului?

Bruno Roche: Nu, absolut deloc. Am renegociat contractul in 2009, cind am avut trei cistigatori ai renegocierii: Primaria, Veolia si cetatenii. Sintem prezenti aici de peste zece ani, una dintre cele mai performate din Romania si cu unul dintre cele mai mici preturi.

Reducerea duratei contractului - nu vad de ce. Sintem intr-un stat de drept, contractele semnate sint semnate. Contractul curge pina in 2025, avem o relatie excelenta cu Municipalitatea Bucurestiului. Noi facem lucrari suplimetare: 46 milioane de euro in extinderea retelei in urmatorii sase ani, 39 de milioane de euro vor fi investiti in caseta de sub Dambovita. Pentru moment e un parteneriat public-privat care functioneaza excelent.

Rep: Aveti informatii despre noi investitii franceze in Romania?

Bruno Roche: Nu am informatii, dar d

- Franta e pe locul 3 in topul partenerilor comerciali ai Romaniei

- Dupa o cadere de 10% in 2009, schimburile comerciale romano-franceze cresc in 2010 cu 23%, pana la suma record de 5,5 miliarde euro.

Criza insa a atins inegal importurile si exporturile, inversand soldul comercial intre cele doua tari : de la un excedent de 452 milioane de euro in 2008, Franta a trecut, in 2010, la un deficit de 486 milioane de euro

- Exporturile catre Franta au inregistrat in 2010 o crestere spectaculoasa de 30%, atingand un maxim istoric de 3 miliarde de euro. Jumatate din aceasta crestere se datoreaza Dacia.

- Importurile din Franta au crescut in 2010 cu 15%, atingand o valoare de 2,5 miliarde de euro.

- La sfarsitul anului 2009, stocul investitillor franceze in Romania depasea 7 miliarde de euro, pozitionand Franta pe al treilea loc in topul investitorilor straini.

- Cele peste 3000 de companii active cu capital francez au peste 110.000 de salariati in Romania.

Relatiile economice romano-franceze

aca exista investitori ei trebuie sa faca acest anunt. In calitate de presedinte al Camerei de Comert insa, va pot spune ca Romania nu si-a pierdut deloc atractivitatea pentru investitorii francezi.

In fiecare zi, repet - in fiecare zi, sintem contactati de firme francez (nu neaparat mari companii, ci si IMM-uri) interesate de piata romana. Deci legatura nu este rupta, exista in ca interes pentru Romania. Da, cred ca in lunile si anii urmatori veti avea noi investitii franceze aici; poate companii mari, cu siguranta IMM-uri.

Aceasta este, dupa parerea mea, forta comunitatii franceze aici: o comunitate heteroclita, cu investitori mari (GDF Suez, BRD, Renault, Veolia) dar si o multitudine de mici firme care au afaceri rentabile; exista IMM-uri aici care exporta.

Cred ca oamenii trebuie sa inteleaga foarte bine ca Romania nu este imaginea care se vede in exterior. Imaginea vazuta in exterior, mai ales in Franta, este deplorabila si nejustificata.

Rep: Ati incercat sa puneti la dispozitia autoritatilor romane instrumente si know-how pentru a schimba aceasta imagine deplorabila, mai ales in rindul investitorilor straini?

Bruno Roche: Cred ca exista doua lucruri care pot fi facute. Da, putem da sfaturi autoritatilor, dar nu controlam noi situatia.

Dar, pe linga asta, ce putem si ce vrem sa facem, ca si comunitate franceza, este sa promovam Romania in Franta. Vom face un forum in Paris in octombrie, primim multe delegatii franceze in Romania, iar leit-motivul nostru este de a arata ca Romania nu este totuna cu imaginea ei proiectata in strainatate si ca se pot face lucruri foarte frumoase in Romania. Cred ca este in puterea noastra sa contribuim la schimbarea imaginii Romaniei in exterior.

Cit despre autoritatile romane, cred ca si ele trebuie sa faca propriile campanii de promovare in exterior.