De cand a intrat in vigoare noul Cod al Muncii, numarul contractelor noi inregistrat zilnic trece de 10-15.000 (ultimele detalii aici), iar discutiile legate de veridicitatea informatiilor care vin de la Inspectia Muncii sunt tot mai intense.

Se discuta despre impactul sezonalitatii, despre faptul ca doar contractele sunt noi, angajatii fiind de fapt aceeasi, despre lipsa de transparenta in ce priveste firmele care au inregistrat aceste contracte (nu am aflat nici macar un singur nume de firma) etc.

Si pentru ca mai avem de asteptat doua luni pana cand INS si CNPAS vor prezenta cifrele pe luna mai, sa discutam putin despre impactul muncii sezoniere si despre evolutia in ultimii ani a numarului de contracte de munca versus numarul de salariati.

Impactul sezonier

In mod normal, locurile de munca sezoniere sunt create incepand cu luna martie, varful fiind atins in august-septembrie, pentru ca, in decembrie, cea mai mare parte a acestora sa fie

Numarul de salariati

Numarul de salariati

Foto: Businessday.ro

desfiintate.

Judecand astfel, observam ca in 2006 si 2007, ani de maxim avant pe piata muncii, intre luna februarie si luna august, numarul total de salariati din economie a crescut cu 49.700, respectiv 74.800, insa pana in decembrie, numarul salariatilor a scazut cu 40.300, respectiv 29.800, detalii in graficul alaturat, click pe imagine pentru marire.

Pe piata muncii, criza a venit in octombrie 2008, astfel incat, cu tot impactul muncii sezoniere, in 2009 si 2010 numarul salariatilor a scazut dramatic intre februarie si august: -225.000 in 2009, si -89.900 in 2010. Numai in noiembrie si decembrie 2008, numarul salariatilor a scazut cu 90.000.

De asemenea, munca sezoniera are cel mai mare impact in constructii, agricultura si turism (hoteluri/restaurante) – cum a evoluat numarul de angajati in lunile februarie-august-decembrie in aceste trei sectoare se poate observa in cel de-al doilea grafic.

Un nou trend de crestere

Cel mai probabil, numarul de salariati din economie a atins minimul in luna ianuarie a acestui an, iar de acum incolo va reincepe recuperarea locurilor de munca pierdute de la inceputul crizei.

Mai mult, trendul de crestere initiat in februarie si accentuat in martie (detalii aici) se suprapune angajarilor sezoniere din agricultura, constructii si turism, astfel incat, numarul total al salariatilor ar fi crescut oricum, indiferent de intrarea sau nu in vigoare a unui nou Cod al Muncii.

Contracte versus angajati

Daca luam in considerare datele INS, in 2009 si 2010, numarul salariatilor din economie s-a redus cu 700.000, de la 5,1 la 4,4 milioane (inclusiv Armata). Daca luam in considerare numarul contractelor de munca active, intre sfarsitul anului 2008 si sfarsitul anului 2010, numarul acestora a scazut cu aproximativ 285.000, de la 6,26 milioane, la 5,98 milioane, detalii aici.

Ca urmare a acestei evolutii, peste cateva zile vom avea cel mai mare numar de contracte de munca active din ultimii 20 de ani, insa numarul salariatilor inregistrat oficial este la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani.

Acest lucru este posibil datorita faptului ca o persoana poate avea mai multe contracte, si cum tot mai multi romani incep sa aiba doua joburi (sau chiar trei), cresterea numarului de

Numarul de salariati

Numarul de salariati

Foto: Businessday.ro

contracte nu reflecta de fapt cresterea numarului de contribuabili. Cu alte cuvinte, tot mai putine persoane muncesc tot mai mult.

La final

- doar un mic procent dintre cele 230.000 de noi contracte de munca inregistrate in ultimele trei saptamani se datoreaza revenirii economice si muncii sezoniere – probabil 10-15% din total. Realist vorbind, numarul locurilor de munca nou create in aceasta scurta perioada nu poate trece de 25-30.000.

- luand in considerare experienta din anii trecuti, pana in august-septembrie, numarul angajatilor va creste cu cel putin 60-65.000 datorita muncii sezoniere, insa pana in decembrie, cei mai multi dintre acesti angajati vor iesi din evidente.

- cele 228.200 contracte noi inregistrate nu reprezinta scoaterea la suprafata a unui numar egal de locuri de munca din moment ce, dupa cum am spus, o persoana poate avea mai multe contracte.

- aproximativ 30% dintre contractele noi sunt pe termen determinat, iar cel putin o parte dintre acestea au fost incheiate doar de frica controalelor. Probabil ca, dupa ce controalele se vor rari, multe dintre contracte nu vor fi reinnoite.​