Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri proiectul de lege cadru a asistentei sociale, care stabileste numarul de ajutoare sociale asigurate de la bugetul de stat, a anuntat premierul Emil Boc. "Legea instituie o limita maxima pentru beneficiile cumulate pe care le poate avea o persoana sau familie. Aceasta limita se va stabili in fiecare an printr-o Hotarare de Guvern", a spus Boc.

"Scopul acestei legi este sa nu facem cetateanul dependent de stat toata viata lui, ci dimpotriva sa-i cream mijloacele astfel incat sa iasa din aceasta stare de dependenta", a mai afirmat premierul. Potrivit acestuia, foarte multe persoane spun ca e mai bine sa stea in forma de asistenta sociala pentru ca se castiga mai mult decat unul care munceste opt ore la "saiba sau la uzina sau la birou".

"Aici trebuie sa fie limita in care sa nu se mai poata realiza asemenea lucruri, in care unii sa fie incurajati sa ramana in forme de dependenta sociala, desi ei pot sa munceasca", a precizat primul-ministru.

Acesta a explicat ca proiectul este construit in jurul a doua principii importante, primul fiind ca "responsabilitatea privind dezvoltarea capacitatii de integrare sociala si solutionarea situatiilor de dificultate revine in primul rand fiecarei persoane si familiei".

Prin aceasta lege, beneficiile sociale sunt grupate in patru categorii: prevenirea si combaterea saraciei si riscului de excluziune sociala; sustinerea copilului si familiei; sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale; asistenta pentru situatii deosebite.

Proiectul va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere si adoptare. Legea cadru va fi completata pana la sfarsitul anului cu alte 20 de acte normative din care 15 vor fi modificari ale actelor in vigoare, iar cinci vor fi acte noi, a precizat premierul.