Finantarea va fi asigurata de la Banca Europeana de Investitii, din fonduri de Coeziune de la Comisia Europeana si de la bugetul de stat.
CNADNR cauta un nou constructor pentru acest tronson in conditiile in care a reziliat contractul cu firma franceza Colas.
- Potrivit valorii estimate, noul contract va fi mai scump decat cel incheiat initial cu firma Colas.
- Dupa ce a castigat prima licitatie in noiembrie 2008, Colas a incheiat in martie 2009 contractul pentru construirea sectiunii de autostrada, valoarea acestuia fiind estimata la 634,3 milioane de lei. In aprilie 2011, CNADNR a reziliat contractul din cauza "refuzurilor repetate ale Colas de a continua executia lucrarilor".
- Autoritatile romane si-au exprimat nemultumirea si fata de faptul cu firma franceza a cerut suplimentarea valorii contractului cu 16 milioane de euro. "Nu a fost finalizata proiectarea pe o lungime de aproximativ 14 km din cei 20,3 km care reprezentau lungimea totala a tronsonului de autostrada. Acesta a fost si motivul pentru care nu au fost in stare sa obtina nici certificatul de urbanism, nici avizele si acordurile necesare, inclusiv autorizatia de construire. Mai mult decat atat, au fost solicitate costuri suplimentare importante. Discutam despre un surplus de 16 milioane de euro, in conditiile in care valoarea pe care consultantul a facut-o arata ca noul aliniament pe care trebuie sa se situeze tronsonul de autostrada costa cu 5 milioane de euro mai putin", a declarat ministrul transporturilor, Anca Boagiu.
Pe de alta parte, firma franceza Colas spune ca nu a putut lucra din cauza ca nu i-au fost incredintate terenurile si autorizatiile necesare. In cazul a 14 kilometri de autostrada a fost nevoie de modificarea traseului. "Colas asteapta decizia finala privind noul traseu, urmand ca sa i se puna la dispozitie terenul si autorizatia de constructie", se arata intr-o informare de presa a companiei franceze transmisa HotNews.ro. Pe de alta parte, autoritatile romane acuza Colas de intarziere in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor sale contractuale. Astfel, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a transmis, pe 21 martie, firmei franceze un ultimatum pentru a remedia deficientele, pana la data de 15 aprilie 2011. Neconformarea constructorului pana la aceasta data conduce la rezilierea contractului.
"Colas a obtinut in martie 2009 contractul pentru construirea sectiunii de autostrada Cernavoda-Medgidia. Colas a primit ordinul de serviciu de a incepe lucrarile pe 4 iunie 2009. Initial, proiectul a fost programat sa fie finalizat in doi ani, iar terenurile sa fie puse la dispozitia companiei incepand cu 15 iunie 2009. Din cei 20 de kilometri de autostrada, doar un segment de 5 kilometri a fost pus la dispozitia Colas pe 12 iulie 2010. Incepand cu aceasta data, Colas a mobilizat toate resursele necesare pentru lucrarile de pe aceasta sectiune de autostrada. Pe 22 martie 2011, a fost eliberat terenul si notificata autorizatia de construire pentru o noua sectiune, de data aceasta de 1,2 kilometri. In ceea ce priveste restul de 14 kilometri, traseul ar trebui modificat din cauza descoperirilor arheologice din 2009. Colas asteapta decizia finala privind noul traseu, urmand ca sa i se puna la dispozitie terenul si autorizatia de constructie. Colas colaboreaza activ cu CNADNR pentru a gasi solutii pentru buna functionare a acestui proiect", se arata in informarea transmisa HotNews.ro.
Daca erau 3 fire pe sens, era super (eram si noi in randul lumii)!
Numai niste fraieri se apuca sa faca autostrazi cu doar 2 fire pe sens in conditiile in care traficul comercial creste de la an la an, iar aceasta ruta va fi utilizata la maxim de transportatori!
astfel se rezolva si cu benzile: 4benzi + 2 de urgenta, pe sens, la fel ca Dubai - Abu Dhabi.
Nu stiu cine a inventat modelul european fara banda de urgenta pe interior (hard shoulder).
E captivant sa vezi cum trec unii cu 200 km/h la 50 cm de camionul din dreapta si 40 cm de parapetul din stanga.
poate mai vine si pe la noi lume buna.
Se face alt proiect in 3 luni, in loc sa se treaca la treaba pe santierul, care e deschis?
Din 31 milioane lei/km, pret de contract in 2009 (634/20,5km), pretul prezent a ajuns la 35 milioane lei/km (726/20,5), in ciuda a faptului ca:
1 – s-au executat lucrari partiale la 5,5 km, adica peste 25%
2 – modificarea traseului conduce la economii de 5 milioane euro
e corect?
Daca e asa, atunci costul/km al lucrarii a crescut cu peste 25%, de la franceji la noul contract (726 – 634 + 5 mil euro x 4 + 25% x 50% x 634 deja facuti)
alta varianta, sa se infiinteze un orasel de-a lungul distantei, sa-l puna pe oparescu primar, sa faca un pasaj suspendat, de 59 km.
Urmeaza apoi indexarea pretului si actele aditionale.
O noua licitatie pentru tronsonul Cernavoda-Medgidia: 726,2 milioane lei fara TVA pentru 20 km de autostrada
titlu 2:
Ministerul Dezvoltarii a lansat licitatiile pentru constructia a 103 crese si gradinite/Valoarea totala: 88,5 milioane lei, fara TVA
As vrea sa vad si eu contracte de genul: 100% penalizari. In cazul asta puteam sa dam dublu la licitatie si sa cerem termen finalizare Apr-2012.... ceea ce este fezabil, pentru DOAR 20 km. Vorbim de 20 KM nu de 1000 .....
Ufff, doamne cat de handicapati suntem, este incredibil ...... nu mai e loc de nici un comentariu ....
Eu cred ca vor scoate astia masini zburatoare pana terminam noi autostrazile.