Comisia Europeana a propus marti deblocarea unui ajutor de 150 de milioane de euro pentru producatorii de legume si fructe care s-au confruntat cu o prabusire a vanzarilor, in urma epidemiei cu E.Coli, anunta AFP.

"Vom propune o suma de 150 de milioane de euro" ca ajutoare financiare pentru pierderile suferite de agricultori, ale caror produse au fost evitate de consumatori, ingrijorati ca salatele, castravetii si alte legume ar putea fi purtatoare ale bacteriei mortale E.Coli, a declarat comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos.

El a precizat ca suma exacta depinde de estimarile pierderilor care vor fi facute de fiecare tara.

"Vom lua in calcul perioada de la finele lui mai, marcand inceputul crizei, pana la finele lui iunie" pentru a calcula suma indemnizatiilor, a adaugat el.

Tulpina foarte virulenta si rezistenta a bacteriei E.Coli, depistata in nordul Germaniei, a ucis deja 23 de persoane in Europa si a imbolnavit cateva mii de oameni.

Compensatia pentru agicultorii romani, intre 41,9% si 67,7% din pretul mediu european

Agricultorii romani vor primi o compensatie care va varia, in functie de tipul retragerii si de produs, intre 41,9% si 67,7% din pretul mediu european la castraveti, rosii si salata, inregistrat in luna iunie, intre 2007 si 2010 pentru producatorii organizati.

Pentru ceilalti, baza legala permite doar accesarea fondului european de urgenta si compensatia va fi ceva mai mica.

"Pentru Romania, piata de export, mai ales pe relatia Germania, s-a topit zilele din urma, afectand sansele de crestere ale unui sector care tocmai incepea sa se puna pe picioare", a precizat Ciolos.

El a precizat ca aceste compensatii vor fi oferite atat producatorilor organizati cat si celor care pana acum nu s-au organizat.

"Pentru a putea beneficia de sprijin insa, si unii si altii, ca si ministerul agriculturii, trebuie sa ia cateva masuri de urgenta. Organizatia de producatori existenta trebuie sa introduca si ministerul sa notifice la Comisia Europeana imediat mecanismul numit al 'retragerii de pe piata', baza legala a despagubirilor", a explicat comisarul european.

Producatorii neorganizati trebuie sa semneze contracte de retragere de pe piata cu organizatia de producatori existenta, singura din Romania.

Retragerea de pe piata presupune o compensatie la kilogram. "O solutie buna este retragerea in vederea distribuirii gratuite, in scopuri caritabile, spitale, penitenciare. Pentru acest tip de retragere compensatia europeana este dubla", a adaugat Ciolos.

"Este un moment bun pentru a sugera inca o data cu tarie fermierilor din Romania sa aiba mai multa incredere in formele asociative. Ele nu au nimic de a face cu regimuri trecute, ci dupa cum vedeti, cu necunoscutele capitalismului. Cadrul legal european da mai multe posibilitati de ajutorare a celor care incearca sa se ajute singuri in primul rand, asociindu-se, in acest caz, in organizatii de producatori", a mai spus comisarul european pentru Agricultura.