Ministrii Anca Boagiu si Laszlo Borbely au semnat un protocol de colaborare intre Ministerul Transporturilor si Ministerul Mediului in vederea infiintarii de perdele forestiere de protectie a drumurilor nationale impotriva inzapezirii. "Avem 870 de kilometri de drumuri nationale cu risc de inzapezire, iar CNADNR are acoperita cu parazapezi o suprafata de 133 de kilometri. Daca am proteja toata suprafata aflata sub risc prin parazapezi costurile ar fi de 40 de milioane de euro, in timp ce prin infiintarea perdelelor forestiere costurile nu ar depasi 1,2 milioane euro. Vorbim deci de o solutie eficienta nu doar din punct de vedere ecologic, ci si economic", a declarat ministrul Anca Boagiu.

  • "Desi avem legislatie in domeniu, si ma refer la doua hotarari de Guvern din 2004 si 2006, care contin prevederi asemanatoare, nu s-a facut nimic pana acum. Mereu a fost problema terenurilor. Dar, prin exproprierea acestora si identificare altor terenuri, se pare ca avem o sansa reala de a crea perdele forestiere de-a lungul drumurilor nationale. Anul trecut, dupa discutii cu Consiliul Judetean Olt, am stabilit sa realizam 63 ha de perdele forestiere de protectie a campului pe raza localitatii Urzica. In toamna lui  2010 s-au plantat 23 ha iar in primavara anului 2011 s-au mai plantat 24 ha. Restul de 16 ha de perdele forestiere vor fi realizate in toamna acestui an, ca urmare a renuntarii cetatenilor la terenuri" a declarat, la randul sau, ministrul Laszlo Borbely.

Conform protocolului, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale va identifica proprietarii. CNADNR, inspectoratele teritoriale de regim silvic si de vanatoare si autoritatile locale stabilite de Comandamentele judetene vor trebui sa obtina acordurile proprietarilor terenurilor unde este necesara infiintarea perdelelor cu plantatie.

In acelasi timp, in conformitate cu prevederile protocolului, Ministerul Mediului asigura fondurile necesare realizarii perdelelor forestiere de protectie si realizeaza procedurile de atribuire a contractelor de executie.