Premierul Emil Boc a criticat dur in sedinta de Guvern ministrii care inca mai tolereaza salarii foarte mari in companiile de stat aflate pe pierdere, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. "S-a referit in principal la ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, care nu a reusit sa impuna o politica rationala de salarizare si a acceptat sa fie semnat un nou contract colectiv de munca la Posta Romana cu salarii uriase pentru directori si directorasi, nejustificate de performantele economice ale companiilor", spun sursele citate.

Guvernul a aprobat, in aprilie, o ordonanta de urgenta pentru intarirea disciplinei financiare si cresterea eficientei la companiile de stat. Pentru fiecare companie trebuie stabilit un plan concret de restructurare, in conditiile in care peste jumatate din ceea ce se cheltuie in companii este de la bugetul de stat.

"O reforma importanta pe care Romania o are de derulat in continuare este aceea care vizeaza companiile de stat si regiile care se afla in proprietatea statului, motiv pentru care astazi am adoptat o ordonanta de urgenta ce intareste disciplina financiara in aceste structuri. Argumentele si datele vor fi prezentate de colegii mei de la Ministerul de Finante", a declarat in aprilie Emil Boc.

FMI monitorizeaza in prezent 18 companii de stat cu pierderi.

  • Cele 18 companii sunt Posta Romana, Tarom, Complexul Energetic Turceni, Filiala de Intretinere si Servicii Energetice "Electrica Serv", Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Interventii Feroviare, Telecomunicatii CFR, Compania Nationala de Cai Ferate CFR, CFR Calatori, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti si Societatea Comerciala Electrificare CFR.

UPDATE Ministrul Comunicatiilor: Nu s-a semnat nici un nou contract de munca la Posta. Mostenim un contract incheiat in 2003 pe o perioada de 15 ani

Contactat de HotNews.ro, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme a declarat ca nu s-a semnat nici un nou contract de munca.

"In Posta nu a fost semnat nici un alt contract sau amendament care sa prevada vreo crestere salariala. Premierul s-a referit la salariile mari din regiile si companiile statului, printre care s-a numarat si Posta Romana dar nu este vorba de venituri pentru care sa se fi semnat un contract pe mandatul meu si nici pe cel al ministrului dinainte. Pur si simplu mostenim un contract colectiv de munca semnat in 2003 pe o perioada de 15 ani, iar ultima negociere pe marginea contractului de munca s-a facut in 2008. Nu cred ca exista in Europa multe companii care sa aiba astfel de contracte de munca", a declarat ministrul.

Peste 160 de posturi de conducere vor dispare din Posta Romana, sustine ministrul

Acesta a mai precizat pentru HotNews.ro ca s-a initiat si un Proiect de Hotarare de Guvern privind modificarea si completarea strategiei de restructurare si modernizare a Postei, in urma careia peste 160 de posturi de conducere din Posta Romana vor disparea.

"Proiectul de HG se afla la ora actuala spre avizare la Ministerul de Finante si Ministerul Justitiei, saptamana viitoare voi intra cu acest proiect in sedinta de Guvern si prevede disparitia a peste 160 de posturi de directori. Am inceput in Posta o restructurare destul de mare si asta probabil ca supara pe unii. 2013 reprezinta liberalizarea serviciilor postale si trebuie sa pregatim aceasta companie pentru acel moment. De la inceputul anului au fost taiate absolut toate sporurile directorilor au fost diminuate pachetele salariale ale celor din conducere", a mai spus Valerian Vreme.