Ministrul roman al transporturilor, Anca Boagiu, si Sultan Saeed Nasser Al Mansoori, ministrul economiei al Emiratelor Arabe Unite, au semnat la Dubai, un acord in domeniul serviciilor aeriene. Potrivit acordului, cele doua state vor avea dreptul de a survola teritoriul celeilalte tari, fara aterizare, de a face escale necomerciale si de a face escale pe teritoriul celeilalte cu scopul de a imbarca sau debarca pasageri, bagaje si marfa in trafic international, in mod separat sau combinat, in timpul operarii serviciilor convenite.

"Acest Acord este un pas important pentru relansarea relatiilor Romaniei cu Regiunea Golfului intr-un moment in care economiile noastre au nevoie de mai multa deschidere a pietelor, dar si de modernizarea infrastructurilor de transport si a cailor de comunicatii", a declarat Anca Boagiu. Potrivit acesteia, este prevazuta si o simplificare a controalelor pentru pasageri si bagaje.

"Acest Acord va facilita si cresterea prezentei investitionale in Romania a oamenilor de afaceri din Emiratele Arabe Unite, dar si imbunatatirea serviciilor pentru clientii companiilor aeriene ale celor doua state", a precizat ministrul.

Prevederile-cheie ale acordului

  • Dreptul de a survola teritoriul celeilalte tari, fara aterizare, de a face escale necomerciale si de a face escale pe teritoriul celeilalte cu scopul de a imbarca si/sau debarca pasageri, bagaje si marfa in trafic international, in mod separat sau combinat, in timpul operarii serviciilor convenite.
  • Nu va exista nicio restrictie referitoare la capacitatea si numarul de frecvente si/ sau tip (tipuri) de aeronava pentru a fi operate de catre companiile aeriene desemnate de fiecare tara in cadrul oricarui tip de serviciu (pasageri, marfa, separat sau in combinatie).
  • Fiecarei companii aeriene desemnata i se permite sa determine frecventa, capacitatea pe care aceasta o ofera in cadrul serviciilor convenite.
  • Pasagerii, bagajele si marfa in tranzit direct peste teritoriul uneia dintre Partile Contractante si care nu parasesc zonele aeroportului rezervate pentru acest scop, vor face doar obiectul unui control simplificat, cu exceptia masurilor de securitate impotriva violentei, pirateriei aeriene, controlului narcoticelor.