Grupul austriac Uniqa a iesit din actionariatul Astra Asigurari prin vanzarea miercuri pe bursa a pachetului minoritar de 27% din actiuni catre actionarul majoritar - firma The Nova Group (TNG), detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu, a anuntat compania romaneasca. Datele de la Bursa de Valori Bucuresti arata ca Uniqa a vandut, miercuri, prin doua tranzactii peste 19,5 milioane de actiuni pentru 106,02 milioane lei.

Anterior acestor tranzactii, The Nova Group detinea un pachet de 72,6% din actiunile Astra Asigurari, astfel ca in prezent omul de afaceri detine peste 99,6% din actiunile asiguratorului.

Grupul austraic Uniqa si-a anuntat intentia de a-si vinde pachetul minoritar de actiuni achizitionate in 2005, catre actionarul majoritar al Astrei, TNG-Nova Group Investments, inca din vara anului trecut.

  • "Pentru noi a fost clar ca eforturile noastre stategice in Romania trebuie sa se concentreze catre companiile in care avem participatie de 100%, si pe care le-am dobandit in anul 2008. Intre timp, companiile achizitionate au fost integrate pe deplin in Grupul UNIQA si, recent, au fost pozitionate cu success pe piata sub brandul UNIQA. Pana in acest moment, participatia in compania Astra a ramas pur si simplu o investitie financiara, fara niciun angajament strategic pentru viitor. Aceasta este motivatia pentru decizia noastra de a inapoia actiunile noastre actionarului principal al Astrei. (...) In viitor, numai acele societati in care detinem un pachet majoritar se vor prezenta pentru clientii nostri romani ca membri ai Grupului UNIQA", declara la acel moment Konstantin Klein, directorul executiv al grupului Uniqa.

Astra Asigurari a inregistrat un profit contabil net de 3,86 milioane lei in primele trei luni din acest an, in scadere cu 20,4% fata de aceeasi perioada din 2010. Compania a obtinut venituri din primele brute subscrise in primul trimestru din acest an in valoare de peste 334,7 milioane lei, in crestere cu 1,49% fata de perioada similara a anului trecut. Asiguratorul sustine ca in perioada mentionata a platit daune ce depasesc 159,9 milioane lei aferente politelor RCA si CASCO.