Cristian Constantinescu, omul care a condus timp de 16 ani Allianz-Tiriac Asigurari, este propus de PD-L la conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in locul Angelei Toncescu, al carei mandat expira in aceasta luna. Pentru asta, insa, Constantinescu nu ar trebui sa fie membru in Consiliul de administratie sau actionar semnificativ intr-o companie de asigurari. In prezent insa, acesta este membru in Consiliul de adminstratie al Allianz-Tiriac Asigurari, unde detine si peste 2,73% din actiuni. "Din punct de vedere strict legal nu cred ca ar trebui sa-mi vand actiunile. Strict moral, insa, cel mai bine ar fi sa ies din acesta situatie", declara intr-un scurt interviu pentru HotNews.ro Cristian Constantinescu.

Cristian ConstantinescuFoto: AGERPRES

Reporter:Domnule Constantinescu, in lege se spune ca membrii Consiliului CSA nu trebuie sa fie membri in Consiliul de administratie sau sa fie actionari semnificativi intr-o companie de asigurari. Detineti peste 2,73% din Allianz-Tiriac si sunteti membru in CA al acestei companii de asigurari. Nu sunteti in incompatibilitate?

Cristian Constantinescu: "Semnificativ", daca nu ma inseala memoria, inseamna sa detii peste 5%. Din punct de vedere strict legal nu cred ca ar trebui sa-mi vand actiunile. Din punct de vedere strict moral, insa, cel mai bine ar fi sa ies din acesta situatie. Drept pentru care am si vorbit, numai ca nu este un lucru care se face de pe o zi pe alta. Prima cerere de oferta trebuie sa o fac catre Ion Tiriac. Acesta are drept de preemtiune pentru ca asa a fost din start contractul facut. Am lansat numai ideea si astept.

Reporter:Deci vreti sa vindeti..

Cristian Constantinescu: Mi se pare ca moral ar fi o situatie care ar genera un conflict de interese si ar fi probabil singurul lucru care mi s-ar putea reprosa.

Reporter:Cam in cat timp ar trebui sa primiti o oferta pentru aceste actiuni? Exista un astfel de termen?

Cristian Constantinescu: Nu. De-abia am aflat saptamana trecuta ca a hotarat PD-L sa ma sustina pentru aceasta pozitie.

Reporter:Care este valoarea acestor actiuni?

Cristian Constantinescu: Mi-e greu sa spun ceva. Ar trebui in primul rand facuta o evaluare, de un evaluator agreat de toti actionarii.

Reporter:In legatura cu pozitia de membru in Consiliul de Administratie al Allianz-Tiriac Asigurari..

Cristian Constantinescu: Daca o sa fiu in final confirmat de Parlament pe pozitia de presedinte CSA, primul pas si care este mult mai simplu, pentru ca este vorba de o decizie unilaterala, va fi sa imi dau demisia din aceasta pozitie.

Reporter:Sunteti propus de PD-L. Faceti parte din acest partid? Nu ati avea voie potrivit legii..

Cristian Constantinescu: Nu am facut si nici n-am de gand sa fac parte din vreun partid vreodata. Asta este cert si nu este negociabil. Mi s-a spus ca se doreste sa se puna ordine, ca au avut semnale negative ca se intampla nu stiu ce si au spus ca au nevoie de un tehnocrat.

Reporter: PDL-ul..

Cristian Constantinescu: Da. Asta este motivul pentru care am fost contactat. Nu eu am vrut, ci am fost contactat.

Reporter:Multumesc.

Care sunt obligatiile legale cerute membrilor CSA

Conform Legii 32/2000, membrii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  •     a) sa fie cetateni romani cu domiciliul in Romania, cu o buna reputatie si pregatire profesionala si o vechime de cel putin 5 ani in activitatea financiar-bancara si/sau de asigurari si reasigurari;
  •     b) sa nu fie senatori, deputati sau membri ai vreunui partid politic pe perioada exercitarii mandatului;
  •     c) sa nu exercite o alta profesie sau sa nu ocupe o functie publica sau privata, cu exceptia activitatii didactice in invatamantul superior;
  •     d) sa nu fie membri in consiliile de administratie sau in comisiile de cenzori ale persoanelor juridice, subiecte ale supravegherii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, sau actionari semnificativi ai acestora, atat ei, cat si membrii familiilor lor pana la gradul al treilea;
  •     e) sa nu fi fost declarati faliti sau sa nu fi facut parte din conducerea unei societati de asigurare sau financiar-bancare, care, sub orice forma, si-a incetat activitatea si nu si-a respectat obligatiile fata de terti;
  •     f) sa nu aiba cazier judiciar si fiscal;
  •     g) sa nu fie soti si nici rude ori afini pana la gradul al treilea cu Presedintele Romaniei, presedintii Camerelor Parlamentului si membrii Guvernului.

Context:

Cristian Constantinescu este in prezent si presedinte al Uniunii nationale a asiguratorilor (UNSAR). Uniunea care are in componenta sa 23 de companii de asigurari care impreuna detin o pondere de peste 80% din piata locala de asigurari, a anuntat joi ca actualul presedinte se va retrage din aceasta functie incepand cu data de 1 iulie 2011, motivul fiind incheierea raporturilor de munca cu Allianz-Tiriac Asigurari, firma care detine aceasta functie in cadrul organizatiei pana in 2013, dar si recenta sa nominalizare la conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Mandatele a patru oameni din conducerea CSA expira la data de 28 iunie din acest an, respectiv cel al Angelei Toncescu, presedintele CSA (aleasa in 2006 prin sustinerea PNL), a doi vicepresedinti - Constantin Buzoianu (din partea PD) si Tudor Balta (din partea PSD) si a inca unui membru - Corneliu Moldoveanu (din partea PRM).

Audierea candidatilor la functiile de membru al Consiliului de Administratie al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), ce urma sa aiba loc miercuri dimineata in sedinta comisiilor reunite pentru buget din Camera Deputatilor si Senat, a fost amanata pentru sesiunea parlamentara din toamna, din lipsa de cvorum.

Cu o zi in urma, cand s-a decis prima amanare a acestor audieri, politicienii din Comisiile reunite de buget-finante din Senat si Camera Deputatilor au avut pe lista propunerilor cinci candidati: Cristian Constantinescu, propus pentru functia de presedinte si sustinut de PD-L, Tudor Balta, din partea PSD propus pentru functia de vicepresedinte, Dan Constantinescu din partea PNL si Doru Frunzulica din partea UNPR propusi pentru cealalta functie de vicepresedinte care se elibereaza si Cristian Ilie din partea PD-L pentru functia de membru in Consiliul CSA.

Consiliul CSA are in total sapte membri, din care trei mandate sunt inca in vigoare: Albin Biro, al carui mandat expira in 2012, Dan Constantinescu si Daniela Popa, ale caror mandate expira in 2015. Viitoarea compenenta a Consiliului CSA va trebui insa sa fie votata in Plenul Parlamentului.