Chestionat de jurnalisti in legatura cu Autostrada Transilvania, premierul a spus printre altele:
- Raspunsul continuarii proiectului se afla in negocierile dintre Ministerul Transporturilor si Bechtel
- Un singur lucru trebuie sa se inteleaga: ca acest proiect este necesar, este vital pentru Transilvania si il voi sutine cu toate mijloacele posibile
- Pe de alta parte, trebuie sa se inteleaga ca acest proiect nu se poate face la orice pret, pentru ca sunt bani publici
- Odata ce Romania a adoptat standardele de cost, pe ceea ce inbseamana kilometru de autostrada, indiferent cine face aceasta autostrada in Romania, trebuie sa respecte aceste standarde nationale in privinta costurilor
- Bechtel trebuie sa cada de acord cu compania CNADNR si Ministerul Transporturilor in ceea ce priveste preturile pentru ca, sunt convins, lucrarile trebuie sa continue, pentru ca, de departe, autostrada este un obiectiv al Guvernului si al coalitiei, dar cu respectarea legii, caci nimeni nu poate fi mai presus de lege, inclusiv Bechtelul
- Ministerul Transporturilor va face o comuniocare pe acest subiect saptamana viitoare, iar eu nu vreau sa interferez cu el
- Autostrada trebuie continuata, dar la costurile solicitate de statul roman
- Cred ca este o relatie intre Bechteli si subcontractori care cred ca se va rezolva in perioada urmatoare
- Pretul este cel publicat in Monitorul Oficial
- Legea e nationala, oameni buni, nu cred ca cineva poate sa fie mai presus de lege
- Avem o lege romaneasca care se aplica la toate firmele, din toata lumea, cu privire la costuri
- Guvernele anterioare nu au abut standarde de costuri pe kilometru de autostrada sau drum, pentru ca asa puteau fura mai usor
- Acum, acest Guvern, spune cat trebuie sa coste un kilometru de strada, de autostrada, de drum judetean
- Daca erau aceste standarde cand s-a incheiat contractul din pix, de catre Nastase si Mitrea, sunt convins ca aveam alt pret si alte valoare
- Acum trebuie sa se revina la normalitate
La 8 iunie, premierul afirmase ca lucrarile la autostrada Transilvania vor continua: "Autostrada Transilvania merge mai departe. In acest moment astept finalizarea negocierilor intre companie si Ministerul Transporturilor cu privire la standardele de cost si pret. Romania are acum standarde de cost pe care nu le-a avut in trecut si trebuie sa se finalizeze negocierile cu privire la pretul pe kilometrul de autostrada, pret care trebuie sa fie adaptat la ceea ce poate Romania si la standardele noastre de cost, care tin cont de ceea ce se lucreaza in Europa si in lume".
Intr-o declaratie facuta la Cluj, seful Executivului a spus atunci ca responsabil pentru costul ridicat al autostrazii Transilvania este fostul premier Adrian Nastase.
La inceputul lunii iunie, HotNews.ro a scris, citand o declaratie a Danielei Draghia, director general in Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, ca CNADNR a solicitat companiei americane Bechtel reducerea costurilor cu circa 35% in limita standardelor de cost impuse de Ministerul Transporturilor. "Nu am solicitat Bechtel rezilierea contractului, ci reesalonarea datoriilor si reducerea pretului de constructie in standardele de cost impuse de minister", a spus Draghia.
Proiectul de constructie a Autostrazii Transilvania, pe traseul Brasov - Bors, a inceput in 2004, in baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat companiei americane Bechtel. In timp, suma a tot crescut. Autostrada Transilvania este proiectata pe o lungime totala de 415 kilometri, dar portiunea construita pana in prezent, dupa sapte ani de la lansarea proiectului, este de doar 54 de km.
CNADNR are datorii catre Bechtel de peste 100 de milioane de euro. Costul pe kilometru construit a ajuns la 16 milioane euro, din cauza clauzelor contractuale.
Ministerul Transporturilor si CNADNR se afla in negocieri cu Bechtel pentru a decide un nou grafic al lucrarilor la Autostrada Transilvania, cu noi termene ce vor depasi luna decembrie 2012, data limita luata in calcul pana in prezent pentru finalizarea proiectului.
Tot in iunie, ambasadorul american Mark Gitenstein a declarat urmatoarele despre contractul cu Bechtel: "Am avut discutii ample cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, si dumneaei incearca sa gaseasca o modalitate de a plati arieratele din acest contract. Pe baza discutiilor avute cu cei implicati, vreau sa subliniez ca in contract este vorba si de o mare companie turca, nu numai de cea americana. Sunt increzator ca aceasta problema a arieratelor va fi rezolvata".
1. exista un contract semnat de catre PDL-istul Dobre care nu mai are legatura cu Bombonel facut la presiunea Cotroceniului deoarece TREBUIA renegociat, si culmea s-a renegociat prost deoarece primul prevedea O VALOARE FIXA , al doilea ghici ce? are PRETURI UNITARE FIXE NU PRETUL FINAL
2. Standaredele de care vorbeste Boc au fost facute acum PENTRU CONTRACTE VIITOARE!!!! nu pentru cele deja semnate.
3. Cu Bechtel ne vom judeca la New unde chiar nu conteaza ce legi si ordonante da Boc
Da, contractul poate fi scris in asa fel incat sa nu poata fi reziliat, dar chiar daca dovezile de mai sus nu se gasesc, guvernul mai are la dispozitie inca o arma foarte eficienta: poate sa-i faca efectiv de kko pe astia de la Bechtel la nivel european daca intr-adevar sub acoperirea contractului cer cu nesimtire bani pe care nu-i merita.
Sa nu uitam totusi ca este o discutie la un nivel atat de inalt incat simpla mentionare a unui contract nu mai este suficienta.
Daca un contract e facut prost si se dovedeste in justitie, procedura e alta. Se platesc banii conform contract si se recupereaza de la cei care au SEMNAT CONTRACTUL adica de la cei din minister care si-au pus semnatura pe el. Adica de la.... Dobre nasol ca nu o sa aiba de unde sa dea.
PS: ce-ti place tie sa bravezi, ca tu esti ala care da plusuri sau minusuri, cand contul tau (cel putin asta folosit la prezenta postare) nu-ti da voie sa faci asa ceva!
Oricat tedefecte ar avea Boc, nu e el de vina pentru acel contract!
Prostia si obsesiile unora ne vor duce la sapa de lemn.
Problema cu o eventuala companie de stat e ca o sa inceapa imediat bataia - cine sa fie cei 20 de membri ai CA cu salarii de 20000 E, cine sa fie directorul care sa-si aduca toate rudele prin birouri, si faptul ca personalul administrativ o sa fie de 5-6 ori mai numeros decit cei care dau la lopata.
Eu economic vorbind, sunt un nationalist (cumpar cu precadere produse romanesti), dar la capitolul sosele, dupa propria mea experienta ca sofer din ultimii 20 de ani, eu zic sa-i lasam pe straini sa ne faca soselele! Sunt satul de reparatii la sosele facute de romani si care rezista 2 luni de zile, dupa care devin si mai distruse! Reparatii facut oricum deseori cu bani mult mai multi decat meritau!
Eu locuiest in Ardeal si am vazut acea celebra autostrada Transilvania in constructie. Poate ca Bechtel ne-a tras teapa cu banii (in stransa "colaborare" cu unii oficiali romani), dar ca si calitate, apoi aia chiar fac calitate. Lucrez in constructii (dar nu pe partea de drumuri), am vazut cand lucrau la infrastructura autostrazii, am vazut partea din sosea care atunci cand e gata nu se mai vede, "fundatia" soselei, ca sa zic asa si pot sa afirm ca aia chiar fac treaba serioasa acolo, nu-si bat joc! Si nu fac economie la bani sacrificand calitatea.
Si pana la urma, Bechtel e Bechtel! Punct. Pentru cei care nu stiu, comania asta americana e cea mai puternica si mare companie de constructii din lume. La ce lucrari au si in prezent pe toata planeta, autostrada Transilvania pentru ei e gimnastica de dimineata, nimic mai mult.
Imi pare rau, dar la capitolul drumuri, romanii sunt niste catastrofe: experienta mea de sofer ma indreptateste sa afirm asta. Sunt satul de drumurile bombardate nu de bombe, ci de incompetenta si lacomia drumarilor romani!
Asa ca eu zic ca, daca tot dam 100 000 de euro pe o masina (adica daca tot luam teapa), macar masina aia sa fie un Mercedes nou si nu un Trabant second hand.
Nu vreau cu orice pret sa-i jignesc pe drumarii romanii, dar ei mi-au "jignit" (adica distrus) suspensiile masinilor mele vreme de 20 de ani!
http://www.cdca.it/spip.php?article107
Doar ca, oricare dintre acestia "si altii", ar fi procedat la fel. Pe scurt, problema e coruptia, sau potentiala coruptie a inaltilor oficiali romani implicati in semnarea acelui contract, nu companiile astea.
Ca sa dau un exemplu banal. Tu sa zicem ca ai o firma. SI ai nevoie de o masina second hand pentru firma. Ii dai sarcina angajatului tau, Vasile, sa cumpere o masina second hand, buna si la pret corect.
Eu sa zicem ca am o masina de vanzare. Stau de nebun cu ea in targ si cer 5000 de euro pe ea, stiind ca as da-o si cu 4000 de euro. Vine Vasile al tau la mine si ma intreaba cu cat o dau. 5000 de euro, stimate domn. La care Vasile al tau, ma ia deoparte si-mi zice: "Auzi, sefu, eu sunt de la firma X si iti dau 15 000 de euro pe ea, daca din astia 15 000 imi dai matale inapoi 1000 de euro, dar sa nu stie nimeni". Ma prind imediat care e miscarea, dar as fi idiot sa nu accept oferta. Adica eu speram sa iau 4000 de euro pe masina, si primesc 14 000 de euro (ca 1000 ii dau la Vasile pe sub mana). Cum sa refuz?
Tu te trezesti cu masina in curtea firmei, iti place masina dar te scandalizezi de pret! Logic! Te intreb, tu ce faci? Vii si ma iei pe mine de gat? Ca de ce am vandut masina cu asa pret? Sau il iei pe Vasile de gat? Daca vii la mine sa-mi faci scandal iti spun sincer ca eu de fapt cu 4000 de euro o dadeam, dar cu ce-s eu de vina ca un angajat de-al tau e talhar? Oricum, contractul e beton si n-ai ce sa-mi faci mie! Deci cine e de vina? Eu sau Vasile? Sau tu, ca ai dat drept de semnatura in firma ta unei asemnea persoane?
Deci si tu esti escroc, nu numai Vasile.
Daca ar reusi sa gaseasca dovezi ca s-a dat/luat mita, poate ar reusit sa scape de contractul cu Bechtel.
La acest cost s-ar mai adauga expropierile, unde treaba este mai volatila, dar aici este deja treaba statului, firma contractoare nu are responsabilitati in aceasta directie...
Se mai adauga probabil un procent legat de eventuala inflatie, dar nu poate influenta decisiv costul, asa cum se intampla acum..
Ce este asa de greu ca se termine cu coruptia organelor care ar trebui sa se autosesizeze si sa ia din urma chiar din 1990 la control toate firmele de apartament si nu numai sa vada unde sunt bani evental confiscat indiferent pe numele carui-a ar fi,un mic exemplu de unde a avut matusa Tamara acele milioane.
Nu am nimic impotriva oamenilor de afaceri cinstiti pentru ca o tara capitalista fara ei ar fi o tara saraca.
" lucrarile trebuie sa continue, pentru ca, de departe, autostrada este un obiectiv al Guvernului si al coalitiei, dar cu respectarea legii, caci nimeni nu poate fi mai presus de lege, inclusiv Bechtelul"
Dar atunci de ce nu aplica Legea salarizarii cadrelor didactice facuta tot de ei in 2008 ? Sa intelegem ca Guvernul este deasupra legii ?
Parerea mea, ori anulezi contractul, cu repercusiunile de rigoare, ori faci un sacrificiu, rupi 2 miliarde de la BNR si termini treaba. Nugocierile trebuiau facute in 2004. Oricum Bechtel trebuie sa renegocieze cu subcontractorii ceea ce dureaza.