Premierul Emil Boc a cerut ministrilor sa aplice sanctiuni beneficiarilor care inregistreaza intarzieri in implementarea proiectelor europene fata de graficele asumate la semnarea contractelor de finantare, astfel incat fondurile sa fie utilizate pentru alte proiecte europene. Solicitarea a fost facuta in cadrul Comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbtiei fondurilor comunitare.

Boc a cerut ministrilor aplicarea unor masuri dure, potrivit legii, care sa mearga de la impunerea de corectii financiare pana la rezilierea contractelor de finantare, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Totodata, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) va elabora seturi de instructiuni si recomandari pentru autoritatile contractate referitoare la criteriile de selectie si verificare standard, situatiile in care se pot accelera procedurile de achizitii publice.

Solicitarile premierului vin pe fondul nemultumirilor de la Bruxelles fata de nivelul foarte scazut al absorbtiei fondurilor europene.

Seful CE, Jose Manuel Barroso, si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu gradul redus de absorbtie a fondurilor UE, de numai 3%."Comisia ramane foarte preocupata in privinta nivelului foarte scazut al absorbtiei financiare a Fondurilor Structurale si de Coeziune in Romania, ce a atins doar 3%, o imbunatatire minora fata de precedentul 2% notat in scrisoarea mea anterioara", se arata in scrisoarea lui Barroso catre Boc.