Preturile productiei industriale au crescut in luna iunie cu 0,7% comparativ cu luna precedenta si cu 8,4% fata de luna corespunzatoare din anul 2010, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

INS arata ca preturile productiei industriale pentru piata interna au avansat cu 0,6% fata de luna anterioara, iar cele pentru piata externa au crescut cu 1,0%.

Pe sectoare de activitate au fost observate cresteri de pret in industria prelucratoare (+0,8%), in industria extractiva (+0,6%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,4%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,1%).

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de preturi in industria energetica (+1,0%), industria bunurilor intermediare (+0,8%), industria bunurilor de uz curent (+0,5%), industria bunurilor de capital (+0,4%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,3%).

Preturile la producator au crescut cu 8,4% comparativ cu iunie 2010

Comparativ cu iunie 2010, preturile productiei industriale au avansat cu 8,4%.

Pe sectoare de activitate s-au remarcat cresteri de preturi in industria prelucratoare (+9,4%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+8,5%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+4,4%) si in industria extractiva (+3,0%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria energetica (+10,6%), industria bunurilor intermediare (+9,9%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,9%), industria bunurilor de capital (+3,5%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-1,0%).