In cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii au fost desemnati primii castigatori ai licitatiilor organizate pentru construirea si reabilitarea a "10.000 de km de drumuri judetene si de interes local". Potrivit Minsiterului Dezvoltarii, pachetul de lucrari aferente judetelor Suceava si Botosani a fost atribuit asocierii S.C Tehnostrade SRL/S.C Spedition U.M.B la pretul de 551.988.671 lei, fara TVA. Ambele firme apartin omului de afaceri Dorinel Umbrarescu, unul dintre oamenii de afaceri supranumiti si "regii asfaltului". De altfel, programul a debutat in aprilie cu licitatiile pentru drumurile din cele doua judete.

Foto:

Apoi au fost lansate si alte licitatii. "In urma lansarii licitatiilor publice pentru atribuirea lucrarilor in cadrul proiectului prioritar -10.000 de km de drumuri judetene si de interes local-, din cadrul PNDI, au fost depuse oferte pentru obiectivele de investitii din judetele: Neamt, Iasi, Braila, Galati, Covasna, Brasov, Bihor, Arad, Bacau, Vaslui, Vrancea, Buzau, Ialomita, Calarasi, Olt, Arges, Dolj, Gorj, Satu Mare, Salaj, Suceava, Botosani, Hunedoara, Timis, Valcea, Sibiu, Dambovita, Teleorman, Prahova, Giurgiu si Ilfov", informeaza Ministerul Dezvoltarii.

Potrivit acestuia, pana in acest moment s-au deschis ofertele pentru pachetele: Neamt-Iasi, Braila-Galati, Brasov-Covasna, Ialomita-Calarasi, Prahova-Giurgiu-Ilfov. Temenul entru deschiderea tuturor ofertelor este 10.08.2011.

Pachetul de lucrari (proiectare si executie) aferente judetelor Suceava si Botosani a fost atribuit asocierii S.C Tehnostrade SRL/S.C Spedition U.M.B S.R.L la pretul de 551.988.671 lei fara TVA.

Pentru obiectivele de investitii din judetele: Tulcea, Constanta, Caras Severin, Mehedinti, Cluj, Alba, Mures, Harghita, Bistrita Nasaud si Maramures,

procedura de achizitie publica a lucrarilor de proiectare si executie va fi relansata.

De asemenea, au fost demarate procedurile de achizitie publica pentru constructia a 635 crese si gradinite in cadrul proiectului prioritar "Modernizarea localitatilor" din cadrul programului. Deschiderea ofertelor se va face in perioada 11.08.2011- 16.09.2011.

Cum se deruleaza programul

Desi programul se va desfasura in perioada 2011-2015, platile catre constructori vor fi facute abia din 2013. Pana atunci, executantul va trebui sa asigure din surse proprii costul lucrarilor.

In ceea ce priveste finantarea proiectelor, proiectele incep sa se deruleze din 2011 si urmeaza sa finalizeze lucrarile in 2015, lucrarile de constructie. Plata proiectelor se deruleaza pe intervalul 2011-2020. Finantarea proiectelor se asigura din sume alocate anual, cu aceasta destinatie din fonduri externe rambursabile si nerambursabile, de la bugetul de stat, de la bugetele ministerelor de resort, precum si din alte surse legal constituite.

  • Constructorii vor contracta lucrarile si le vor incepe din fonduri proprii sau din imprumuturi bancare garantate de stat. Incepind din 2013, autoritatea contractanta va incepe sa achite contravaloarea acestor lucrari pe masura ce sunt finalizate.

HotNews.ro a prezentat pe largcum ar putea lasa Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Mediului viitoarelor guvernari o nota de plata de 5 miliarde de euro prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii.