Guvernul a decis infiintarea unui comitet interministerial care se va ocupa de constituirea unei zone de administrare speciala la cetatile dacice din Muntii Orastiei, dupa modelul Deltei Dunarii, a anuntat premierul Emil Boc. Din comitet vor face parte ministrul Culturii, Kelemen Hunor, ministrul Internelor, Traian Igas, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si ministrul Mediului, Laszlo Borbely. "Dorim ca cetatile dacice din Muntii Orastiei sa aiba administrare speciala, asa cum Delta Dunarii are administrare speciala", a declarat premierul.

Potrivit acestuia, comitetul va trebui sa "identifice formula juridica, sa indentifice situatia juridica a proprietatilor existente acolo, sa pregateasca un proiect european care sa vizeze reabilitarea cetatilor dacice, includerea lor in circuitul turistic si valorificarea potentialului istoric si de patrimoniu extraordinar pe care il avem acolo".

In prezent, chiar daca cetatile fac parte din patrimoniul UNESCO, doar 35% din potentialul lor arheologic a fost pus in valoare, a precizat premierul.

Acesta a mai spus ca Executivul va colabora si cu autoritatile locale pentru dezvoltarea infrastructurii din zona.