Peste 3,3 milioane de locuinte erau asigurate in Romania la sfarsitul lunii iunie din acest an, din care 2,7 milioane de case prin asigurari facultative si peste 580.000 prin polite obligatorii de asigurare impotriva doar a trei riscuri: cutremure, alunecari de teren si inundatii (in baza legii 260/2008), a anuntat vineri Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). De altfel, conform ultimei interpretari date luna trecuta de Comisie, termenul limita de la care primarii pot aplica amenzi pentru cei care nu si-au asigurat obligatoriu locuintele impotriva celor trei riscuri, expira chiar vineri, 5 august 2011.

Unde sunt cele mai multe locuinte asigurateFoto: CSA

Bucuresti, Constanta si Timis, judetele in care sunt cele mai multe locuinte asigurate

La sfarsitul lunii iunie din acest an, 64% din locuintele din Municipiul Bucuresti erau asigurate, fie prin asigurari facultative, fie prin polite obligatorii de asigurare emise in temeiul Legii nr.260/2008, pe urmatoarele locuri situandu-se judetul Constanta, cu 53,1% dintre locuinte asigurate, si judetul Timis, cu un grad de cuprindere in asigurare de 51,4%, potrivit CSA.

Cele mai scazute grade de cuprindere in asigurare a locuintelor se inregistreaza in judetele Vaslui (21%), Gorj si Maramures (fiecare cu 29,3%), precum si Botosani (29,5%).

Datele institutiei arata ca, la nivel national, numarul locuintelor asigurate era de 3, 37 milioane, din care peste 2,79 milioane de case prin asigurari facultative si 583.398 de locuinte prin asigurari obligatorii, ceea ce inseamna un grad total de cuprindere in asigurare a fondului locativ al Romaniei de 40,3%.

5 august 2011, noul termen limita - in opinia CSA - de la care cei care nu au casa asigurata impotriva celor trei riscuri, pot primi amenzi

Luna trecuta, Angela Toncescu, presedintele CSA, a anuntat un nou termen de la care cei care nu si-au asigurat locuintele impotriva a trei riscuri: cutremure, alunecari de teren si inundatii, pot primi amenzi de la primari:

  • "In ceea ce priveste termenul de la care primarii ar putea aplica sanctiuni pentru neincheierea asigurarii prevazute de Legea nr.260/2008, opinia noastra este ca acestea se pot aplica de la 5 august 2011, dar, bineinteles, daca Executivul sau Parlamentul vor dori sa modifice legea, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va sprijini punerea ei in aplicare conform dispozitiilor acesteia", a declarat Angela Toncescu.

Procesul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de pamant sau inundatii a inceput in Romania pe 15 iulie 2010, iar potrivit legii (260/2008) contractele de asigurare se pot incheia doar de catre 13 companii de asigurari asociate in cadrul PAID, societatea care gestioneaza tot acest proces.

La momentul respectiv atat oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cat si cei ai PAID, societatea care gestioneaza tot acest proces, au anuntat ca proprietarii care nu-si au locuintele asigurate au la dispozitie sase luni de zile pentru a incheia o astfel de asigurare. Termenul pus in circulatie de aceste autoriati a fost astfel cel de 15 ianuarie 2011.

Pe 29 decembrie 2010 insa, MAI a dat un comunicat oficial in care anunta ca potrivit legii obligativitatea incheierii asigurarilor de locuinte decurge de la un an de la inceperea emiterii politelor, termenul limita fiind astfel cel de 15 iulie 2011.

Conform legii 260/2008, proprietarii care nu si-au asigurat locuintele obligatoriu impotriva riscurilor de cutremur, alunecari de teren si inundatii (fie prin polite obligatorii - PAD fie prin polite facultative care sa includa aceste riscuri) pot fi amendati cu 100 de lei sau cu 500 de lei de catre primari. Fara o astfel de asigurare pentru locuinte care sa acopere aceste riscuri, oamenii nici nu mai pot cere statului sa-i despagubeasca in caz de dezastre naturale.

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) costa anual 10 euro sau 20 de euro, in functie de materialul de constructie a casei.

  • Mai multe explicatii oferite de CSA despre asigurarea obligatorie a locuintelor, cititi aici.