Ministerul Finantelor a facut recurs in procesul cu Rompetrol Rafinare, dupa ce Tribunalul Constanta a decis ca statul roman nu mai are de primit bani de la companie

de Alina Bargaoanu-Vasiliu     HotNews.ro
Marţi, 23 august 2011, 15:26 Economie | Companii


Ministerul Finantelor a atacat cu recurs hotararea Tribunalului Constanta care a dat castig de cauza companiei Rompetrol Rafinare in procesul prin care statul roman contesta hotarari ale Adunarii Generale a Actionarilor. Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Constanta, iar termenul stabilit de instanta pentru judecarea recursului este 12 decembrie 2011. Decizia Tribunalului (data in iunie 2011) inseamna practic ca Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), din grupul Rompetrol, nu mai datoreaza statului nici un ban din creanta in valoare de 603 milioane de dolari convertita in obligatiuni in 2003.

Obiectul procesului este actiunea in anulare a hotararii nr. 4 si constatarea nulitatii absolute a hotararii nr. 20.

In octombrie 2003, cind compania era controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, Guvernul Nastase a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.
 
Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de doar 71 milioane dolari si a platit dobanzi aferente de 24 milioane dolari.
 
KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a decis anul trecut, in AGA, sa converteasca in actiuni obligatiunile emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat.
 
Statul a contestat anul trecut in instanta decizia Rompetrol de conversie in actiuni a obligatiunilor ramase nerascumparate.
 
Totodata, la sfarsitul lunii iunie 2010, actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat o majorare de capital de 450 milioane lei, fonduri care ar fi urmat sa fie utilizate pentru plata unei parti a datoriei catre stat. In urma operatiunii au fost subscrise actiuni de 329,49 milioane lei.
 
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a contestat in instanta decizia de suplimentare a capitalului Rompetrol Rafinare, dar a pierdut, decizia Tribunalului Constanta fiind data in 26 iunie 2011.​

Directorul financiar al Rompetrol Group, Dmitry Grigoryev, a declarat la acel moment ca trebuie gasita o cale amiabila pentru solutionarea diferendului. "Am luat la cunostinta hotararea favorabila a Tribunalului Constanta, dar consideram in continuare ca cea mai buna cale pentru stingerea acestui diferend este dialogul, iar impreuna putem gasi/adopta o solutie benefica ambelor parti", a afirmat Grigoryev.

UPDATE Reprezentantii Rompetrol au remis redactiei urmatoarele precizari:

"Decizia Tribunalului (data in iunie 2011) inseamna practic ca Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), din grupul Rompetrol, nu mai datoreaza statului nici un ban din creanta in valoare de 603 milioane de dolari convertita in obligatiuni in 2003."
 
Conform deciziei Tribunalului Constanta din iunie 2011, hotararile Adunarii Generale a Actionarilor Rompetrol Rafinare de conversie a obligatiunilor nerascumparate la 30 septembrie 2010 in actiuni in favoarea statului roman sunt legale si respecta prevederile Ordonantei de Urgenta 118/2003, Legii 89/2005 cat si Conventia de Emisiune a obligatiunilor. Astfel, statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, a devenit actionar al Rompetrol Rafinare, cu un procent de 46,69% (19.7 miliarde acţiuni).

Emise în 2003, obligaţiunile convertibile emise de Rompetrol Rafinare în contul unei datorii acumulate în condiţii economice dificile sunt reglementate prin ordonanţa de urgenta 118/2003, măsura fiind aprobată de Parlament şi validata şi de Consiliul Concurenţei.
 
 
Conform legii, dobânda aferenta emisiunii*, preţul şi modul de răscumpărare/conversie au fost stabilite încă din 2003. Valoarea totala a dobanzilor platite de companie in perioada 2003-2010 in contul emisiunii de obligatiuni se ridica la peste 250 milioane USD, din care 24 milioane USD reprezinta dobanda aferenta perioadei septembrie 2009 – septembrie 2010.
 
* - Dobânda anuală aferentă obligaţiunilor este stabilită în funcţie de evoluţia anuală a indicatorului EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate), plus 1,5%.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1713 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Intelegere A Nastase si D Patriciu ?! (Marţi, 23 august 2011, 15:38)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  Intelegere A Nastase si D Patriciu ?!
  Sau PSD PNL ?
 • +2 (4 voturi)    
  multumim (Marţi, 23 august 2011, 15:42)

  Ghita [anonim]

  multumim nastase, multumim patriciu pentru inca un contract beton alaturi de bechtel, petrom si sidex. Vom multumi si justitiei nereformate create in jurul scheletului bolsevic.
  si jap doar prin firmele de mai sus s-au scurs cam 15% din PIB-ul de azi, intr-adevar cu cei 0,2% ai lui boc nu putem recupera "vremurile bune" de altadat.
 • +2 (4 voturi)    
  Ce buni sunt judecatorii nostri (Marţi, 23 august 2011, 15:48)

  aa [anonim]

  Oare noi cetatenii, daca imprutam de la banca banii cu scadenta dupa sapte ani(ce bun a fost Nastase) vom putea castiga in instanta sa platim cand vrem si ce vrem?:
  Oare cum ar arata SUA daca ar avea judecatorii nostrii?
  • -1 (1 vot)    
   problema e de contract semnat (Marţi, 23 august 2011, 16:38)

   Ghita [anonim] i-a raspuns lui aa

   nu de judecatori ...
   • +1 (1 vot)    
    ia, mai citeste inca o data ce spune rusul (Marţi, 23 august 2011, 23:13)

    bizonul [anonim] i-a raspuns lui Ghita

    Directorul financiar al Rompetrol Group, Dmitry Grigoryev, a declarat la acel moment ca trebuie gasita o cale amiabila pentru solutionarea diferendului. "Am luat la cunostinta hotararea favorabila a Tribunalului Constanta, dar consideram in continuare ca cea mai buna cale pentru stingerea acestui diferend este dialogul, iar impreuna putem gasi/adopta o solutie benefica ambelor parti", a afirmat Grigoryev.

    pina si el, indirect, recunoaste ca statul roman are dreptate.
 • +5 (5 voturi)    
  Judecatorii vor şi şpaga şi salarii mari ?! (Marţi, 23 august 2011, 15:51)

  BULĂ [anonim]

  Aici e vorba de un "conflict de interese" domnilor judecatori din Constanţa !In cei 600 mil dolari intrau si salariile voastre ,ale judecatorilor !Probabil ca ati luat o ŞPAGA mareeeee de tot ,sa dati o astfel de hotarare ,impotriva propriei tari si a propriilor cetateni şi chiar impotriva colegilor judecatori....CSM se sesizeaza?!
  • +1 (3 voturi)    
   Nu vrei sa... (Marţi, 23 august 2011, 16:18)

   Otu [anonim] i-a raspuns lui BULĂ

   ..iesi in public sa acuzi? E simplu; daca ai dovezi esti tare, daca nu raspunzi pentru afirmatii. Nu te-ai gandit cumva ca astia judeca dupa documente si nu dupa sentimente; daca in spate o sleahta intrega a dat cu subsemnatu' pe diverse documente astia ce sa mai faca?

   Analogie: tu iti dai casa cu 50 RON. Urmasii incep sa injure dupa statul ca nu le face dreptate. Problema e ca...prost e cine cere nu cine da.
 • +1 (1 vot)    
  3 mil. Eur au costat Judecatorii (Marţi, 23 august 2011, 16:23)

  ILIESCU [anonim]

  Alo ...!SRI-ul ce pazeste?!Domnul judecator X are un nepot Y ,care ia soptit ca exista un cont de 500000 euro, la o banca off shore.Ne cred prosti?
 • +1 (1 vot)    
  E nevoie de o noua revolutie. (Marţi, 23 august 2011, 18:22)

  mircea [anonim]

  Trebuie o noua revolutie adevarata,care sa mature lichelele din sistem,anarhistii si revolutionarii de profesie care trag Romania inapoi.In sistemul judiciar si-au gasit refugiu multe lichele comuniste si securiste,care acum incearca sa intoarca timpul inapoi.Daca nu vom fi in stare sa facem o revolutie pasnica in sistemul judiciar,tare-mi este teama ca va trebui sa intervenim si sa redefinim modul de a se face justitie.De ce sa platim salariu la un judecator care amana "sine die" procesele.Hai sa-l platim la proces si sa vedem daca-i convine sa mai amane si sa ne prosteasca ca au mult de lucru.Cred si eu ca au mult de lucru,daca procese de 10-15 ani inca sunt pe rol.Cine vor sa dea solutii?Noi?Corect ar fi ca un judecator catre tregiverseaza judecarea cauzei sa nu primesca salariul pentru perioada cand nu a rezolvat problema.Unde in lume si in Romania se da leafa ca sa amani rezolvarea treburilor?Unii vor sa arate ca Iliescu si gasca lui au creat o noua societate,si sunt la varsta la care nu pot accepta asemenea idei retrograde(mafiote).O schimbare in bine a fost comparativ cu Ceausescu(nu l-am inteles pe Ceausescu cu foametea si criza petroliera a lui),dar unde sunt banii si patrimoniul fostului PCR,UTC,pionieri,sindicate,Crucea Rosie.Iliescu si gasca lui de saraci si cinstiti au luat pe un leu multe intreprinderi care ,prosti fiind,le-au taiat si le-au vandut la fier vechi,au trimis oamenii in somaj si cu salarii compensatorii,platite de noi,dar ei au bagat banii in buzunar.Astia sunt actualii oameni de afaceri romani care ne sfideaza.As vrea sa vad o reactie din partea celor care nu sun implicati in astfel de hotii.Poate sunt si oameni de afaceri cinstiti,dar vocea lor nu se aude.
  • +3 (3 voturi)    
   omule pricepe odata (Marţi, 23 august 2011, 22:15)

   Ghita [anonim] i-a raspuns lui mircea

   nastase i-a vandut lui patriciu pe 50 milioane.

   patriciu nu a dat un leu, a facut artificii financiare.
   a fost anchetat, cine ii gasea hibe il schimba nastase, cei de la finante si-au facut vile pe bani de spaga.

   conditia din contract semnat de nastase era ca rompetrol sa plateasca datoria in caz contrar se transforma in actiuni. patriciu a vandut pe 2 miliarde datoria a devenit scadenta.

   statul roman cere banii. aia nu dau, se acopera gajand activele rompetrol catre firma kazaha.

   statul roman vrea actiuni, chiar si jos cotate la pretul de criza, statul roman redevenea actionar.

   kazahii fac aport de capital, si rezulta ca actiunile statului roman nu mai sunt 50%+1 ci 49%, prin urmare statul redevine actionar fara putere de control.

   statul roman, se prinde ca a fost pacalit, si da in judecata rompetrol. rompetrol nu a facut nimic ilegal s-a bazat pe clauzele semnate de nastase si a castigat procesul. si il va castiga de fiecare data, judecatorii daca dau dreptate statului roman, incalca legea.

   patriciu este acum vazut drept viitor prim ministru, un guru, nastase la fel.

   statul roman nu vede nici un lei, ci se trezeste cu niste actiuni pe care nu le poate vinde decat pe un pret de nimic la rompetrol.

   idem la petrom, il vindem cu x euro la omv, omv apoi vinde la petrom active la pret mai mare, isi recupereaza banii si se trezesc si cu petromul in patrimoniu.

   idem cu bechtel, semnam contract, le dam toti banii si din penalitati (clauze contractuale) aia incaseaza tot, fac doar 50km, si tot avem sa le dam bani. rezilierea costa, juristii lui nastase si nastase ar trebui sa faca parnaie pentru subminarea economiei nationale, dar nu: romanu spalat pe creier crede ca boc fura, aia ajung la putere, se prescrie, teapa noi nu ei. PUNCT


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by