Ministrul Economiei Ion Ariton s-a intalnit joi cu reprezentantii companiei chineze Sinohydro in conditiile in care aceastia si-au manifestat interesul fata de unele proiecte energetice romanesti. Ariton crede ca intalnirea reprezinta un prim efect al vizitei guvernamentale in China. Compania chineza s-a aratat interesata de realizarea proiectului hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti si de retehnologizarea hidrocentralei Bicaz. Investitiile urmeaza sa fie realizate in parteneriate public-private.

  • "Cred ca acesta este unul dintre primele efecte concrete ale vizitei efectuate in luna august impreuna cu domnul prim-ministru Emil Boc in Republica Populara Chineza. Sunt convins ca interesul manifestat astazi de compania Sinohydro pentru a investi in Romania este real si se va concretiza in perioada urmatoare", a declarat ministrul economiei.

O prima intalnire cu reprezentanti ai companiei a avut loc cu ocazia vizitei oficiale pe care premierul Emil Boc si unii ministri au desfasurat-o in China.

  • Sinohydro este o retea de companii de stat din China, cu domenii de activitate in constructia hidroenergetica. Compania a fost contractor general pentru cea mai mare hidrocentrala din lume, Three GORGES, cu o putere instalata de 18.400 MW.

Potrivit proiectului, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti va fi finalizata in semestrul al doilea din 2019 sau chiar in 2020. Pana in ianuarie 2012 vor fi cautati investitori dispusi sa realizeze un parteneriat public-privat cu statul roman. Hidroelectrica va fi actionar majoritar cu 51% din actiuni venind cu aport in natura prin activele existente si cu aport in numerar. Investitorul privat va contribui cu pana la 49% din capitalul social numai prin finantare directa.

Societatea de proiect urmeaza sa fie inregistrata in februarie 2012, potrivit planului, iar contractul de executie va fi semnat in al doilea semestru din 2012. Realizarea centralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti presupune asigurarea de fonduri de investitii de peste 1,164 miliarde euro (fara TVA) si este prevazuta a se face prin atragerea capitalului privat al companiilor cu bonitate si forta financiara.

SC Hidroelectrica a angajat prin procedura de licitatie restransa, un consultant general (Asocierea Deloitte Consultanta SRL, HydroChinaZhongNan Engineering Corporation, Banca Comerciala Romana SA) pentru servicii de consultanta juridice, financiare, comerciale si tehnice in vederea selectarii de investitori si a infiintarii societatii comerciale pentru realizarea obiectivului Tarnita-Lapustesti. Contractul de consultanta in valoare de aproximativ 5 milioane euro a fost semnat pe 25 august 2010.

Investitia necesara pentru racordarea la sistemul energetic national a CHEAP Tarnita-Lapustesti a fost evaluata la 135 milioane euro urmand a fi introdusa in planul de investitii al Transelectrica SA.