Circa 5% din productia de oua din Romania nu va putea fi vanduta populatiei de la inceputul anului viitor, deoarece fermierii nu indeplinesc standardele de crestere a pasarilor, potrivit Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR). Potrivit unui ordin al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Protectia Alimentelor, incepand cu data de 1 ianuarie 2012, ouale provenite de la gainile crescute in custi neimbunatatite nu se mai dau spre consum public.

Reprezentantii UCPR au aratat ca majoritatea fermelor din Romania respecta standardele europene de crestere a gainilor ouatoare si in doar 5% acestea sunt crescute in custi neimbunatatite. In prezent, in Romania exista circa 200 de producatori de oua, productia anuala fiind de circa 1,36 miliarde de bucati.

Prevederile ANSVSA arata ca ouale trebuie sa fie marcate cu o cifra (0, 1, 2 sau 3), in functie de modul in care au fost crescute si hranite gainile:

  • 0 - productie ecologica
  • 1 - sistem extensiv, oul provine de la gaini crescute in aer liber, dar hrana lor nu este neaparat ecologica
  • 2 - la sol, ouale provin de la gaini crescute in ferme, dar in hale, la sol, hranite cu furaje clasice
  • 3 - in baterii, ouale provin de la gaini crescute in baterii (custi, imbunatatite sau nu)

Aceasta este urmata de codul de tara (RO), judetul si alte trei cifre, care corespund codului exploatatiei.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2012, ouale provenite de la gainile crescute in custi neimbunatatite nu se mai dau spre consum public, ci se dirijeaza direct spre industrializare sau distrugere. Se vor putea comercializa insa ouale marcate cu codul "3" provenite numai de la gaini crescute in custi imbunatatite, conform standardelor comunitare.