Romania si alte 12 state din Uniunea Europeana (UE) vor primi joi notificari oficiale privind initierea procedurilor de infringement din cauza esecului de a implementa, pana la 1 ianuarie, decizia UE de interzicere a cresterii gainilor pentru oua in custi tip baterie, informeaza Mediafax.

Notificarea formala reprezinta primul pas dintr-un lung proces juridic care poate conduce la impunerea de amenzi, potrivit unui document UE, citat de Reuters.

Cele 13 tari vizate sunt: Romania, Franta, Spania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Olanda si Portugalia.

UE a convenit asupra interzicerii custilor tip baterie in 1999. Date ale Comisiei din aprilie 2011 arata ca peste o treime din gainile crescute pentru oua in Europa sunt inca tinute in custi necorespunzatoare.

In octombrie, comisarul UE pentru sanatate si politica de consum, John Dalli, a declarat ca interdictia privind vanzarea de oua provenind de la gaini tinute in custi baterie se va aplica de la 1 ianuarie, conform planurilor, si a promis actiuni juridice impotriva tarilor care nu pun capat folosirii custilor baterie.

Producatorii vor putea in continuare sa vanda oua care nu respecta aceste cerinte procesatorilor industriali in tarile in care isi desfasoara activitatea, dar nu si retailerilor, a adaugat el.

Marea Britanie ar putea fi de asemenea vizata de actiuni juridice, dupa ce date recente au aratat ca unii producatori au ratat termenul limita. Autoritatile de la Londra ar urma sa primesca o notificare formala mai tarziu, pe motiv ca ultimele date nu au fost disponibile la timp pentru ca Marea Britanie sa fie inclusa in pachetul de infringement care va fi anuntat joi, a explicat o sursa apropiata situatiei.

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a anuntat, in decembrie, ca ouale marcate cu codul 3 provenite de la gainile crescute in custi neimbunatatite nu vor mai fi date spre consum public, comercializarea lor fiind interzisa incepand cu 1 ianuarie 2012.

Potrivit ANSVSA, incepand cu 1 ianuarie 2012, sunt produse si comercializate in continuare pe piata romaneasca oua marcate cu cifra 3, pentru categoria respectiva de oua, dar, spre deosebire de situatia din anul 2011, cifra 3 semnifica faptul ca ouale provin de la gaini crescute in baterii (custi) imbunatatite (modernizate) conform normelor europene, fapt care garanteaza vanzarea lor catre consumatori.

Citeste si: