Presedintele Traian Basescu e optimist in privinta obtinerii unei amanari a calendarului de liberalizare a pretului la gaze naturale, cel putin pentru populatie, dupa ce le-a explicat reprezentantilor troicii formate din FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana ca si el ar avea dificultati de plata, daca acest lucru s-ar intampla in 2015, asa cum prevad obligatiile actuale asumate de Romania.

Traian BasescuFoto: HotNews / Dan Popescu

Seful statului a recunoscut ca subiectul amanarii liberalizarii pretului la gaze naturale pentru populatie si societati comerciale a ocupat cea mai mare parte a discutiilor pe care le-a purtat marti, la Palatul Cotroceni, cu reprezentantii Fondului Monetar International, ai Bancii Mondiale si ai Comisiei.

In cadrul acestei intalniri, Traian Basescu a incercat, dupa cum a spus el, intr-o conferinta de presa sustinuta in cursul serii, sa demonstreze care ar fi costurile plecand chiar de la salariul sau, in valoare de 5.400 lei, net.

"Daca maine am liberaliza preturile, si eu as avea dificultati, daca nu as avea masina de la presedintie, benzina, casa de la presedintie ... deci am vrut sa am o discutie in care sa pun in fata unor tehnicieni o realitate tot tehnica: ce salariu ar trebui sa aiba romanii pentru a putea plati gazele la nivelul pietei, si lucrurile s-au flexibilizat", a spus presedintele.

El s-a declarat optimist in ceea ce priveste amanarea liberalizarii pretului la gaze, in ceea ce priveste populatia: "Eu cred ca avem sanse, cel putin in ce priveste populatia, sa modificam calendarul, sa nu ajungem la pretul pietei in 2015, ci undeva in 2018, 2017, 2020, undeva pe aici".

In ceea ce priveste liberalizarea pretului pentru societatile comerciale (prevazuta a avea loc in 2015), lucrurile sunt mai dificile, a spus Basescu, care a mentionat ca intelege argumentele FMI.

"Cu intreprinderile e mai greu si le dau perfecta dreptate, cand spun ca dati gaz la mari consumatori la pretul dat populatiei iar productia e exportata in proportie de 60%. Ce am facut? Am exportat gaz ieftin!", a comentat Traian Basescu.

Seful statului anuntase, duminica seara, ca Romania va renegocia liberalizarea pretului la gaze naturale si energie electrica atat pentru populatie, cat si pentru agentii economici.

Potrivit angajamentelor asumate de Romania, liberalizarea preturilor la gaze este prevazuta in 2013, pentru agentii economici, si in 2015, pentru populatie.

Seful statului a precizat ca a discutat, duminica, cu premierul Emil Boc despre misiunea de evaluare a FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, convenind ca este necesara renegocierea acestor termene.

"Concluzia discutiilor cu premierul Boc a fost ca trebuie sa incercam o reprogramare pentru populatie, la gaze, la orizontul anilor 2020, si in consecinta si pretul pentru agentii economici va trebui sa ajunga (liberalizat) in 2015 - 2017", a spus seful statului.