Zeci de tone de cartofi au inceput sa fie vandute in Grecia direct catre consumatori, la preturi foarte mici: "Miscarea cartofilor" zguduie o Grecie anchilozata de ani intregi de spirale inflationiste care au incurajat consumatorii putin inclinati catre economisire, relateaza AFP. Primele efecte se fac deja resimtite: pretul cartofilor a scazut la jumatate in supermarketuri, spun organizatorii.

Sambata, ca si in week-end-ul precedent, un grup de locuitori din Pieria (nord) a livrat zeci de tone de cartofi comandati direct de la producatori, sucrtcircuitand intermediarii.

Dupa ce sunt rezervate pe internet, legumele au fost vandute in cateva ore. Cartofii sunt vanduti cu pretul de 25 eurocenti pentru un kilogram, fata de el putin 70 in supermarketuri, un pret convenabil si pentru producatori, in conditiile in care intermediarii le propun 10 - 15 eurocenti pe kg, spun initiatorii acestui proiect.

Demersul a fost preluat de orasele Volos, Larissa, Veria si a ajuns pana in suburbiile Atenei. Grupul din Pieria vizeaza acum vanzarile de ulei de masline, orez, faina.

"Grecii nu au nicio cultura a actiunii colective. Critica, dar asteapta totul de la altii", explica Evangelia Kekelia, secretar general al uneia dintre principalele organizatii de aparare a drepturilor consumatorilor, KEPKA.

Un studiu comparativ efectuat de KEPKA in 2008 si reluat in 2009 in doua magazine ale aceluiasi lant de supermarketuri, unul in Berlin si altul in Atena, a desemnat capitala germana ca fiind cu 30% mai putin scumpa decat cea greaca, pentru majoritatea produselor de baza.

In 2008, o ancheta europeana a Camerei de comert a Greciei confirma aceasta analiza: grecii platesc pentru faina 1,40 euro fata de un pret cuprins intre 0,49 - 1,09 euro in majoritatea tarilor europene.

Or, in ciuda celui de-al cincilea an consecutiv de recesiune care se profileaza in Grecia si a reducerii generalizate a veniturilor, "preturile nu scad", afirma Angelos Tsakanikas, de la organizatia patronala IOBE.

Guvernul a estimat pentru 2012 o inflatie de 0,6%, dar in 2010 acest indicator a atins 4,7%, dupa o rafala de taxe introduse in cadrul unei cure de austeritate.

Iar Atena a castigat, intre 2010 si 2011, zece locuri in clasamentul celor mai scumpe orase din lume, scria la jumatatea lunii februarie cotidianul Ta Nea, citand The Economist.

Structura de tip oligopol a pietei grecesti este una dintre cheile explicarii costului vietii, explica Angelos Tsakanikas, un bun cunoscator ale economiei acestei tari.

"Micii comercianti sunt foarte numerosi dar piata en gros si importatorii/ distribuitorii, in numar redus, impun preturi ridicate", spune acest observator, reamintind dependenta Greciei de importuri.

"Aceasta tara nu stie ce este concurenta", adauga Evangelia Kekelia, care spune ca pentru transportatorii rutieri din tara, una dintre numeroasele profesiuni protejate de guvern in ceea ce priveste liberalizarea, "un traseu intre Atena si nordul tarii costa la fel ca un transport pana la Amsterdam".

Ea denunta si practicile multinationalelor care "isi factureaza produsele catre filialele grecesti la preturi anormal de ridicate".

Derive in fata carora statul grec nu opune decat laxismul sau iar consumatorii pasivitatea.

"Suntem un popor de mici burghezi carora le place sa cumpere scump si in cantitati mari", observa Aliki Muriki, sociolog la centrul de cercetari Ekke.

O miscare a consumatorilor, puternica, poate schimba datele, apreciaza aceasta. Dupa primele vanzari directe, preturile cartofilor s-au redus cu jumatate in supermarketuri, subliniaza organizatorii.