Recolte in scadere puternica, pretul petrolului la niveluri ridicate si o cerere in crestere: toate ingredientele sunt reunite de mai multe luni pentru o majorare a preturilor la uleiurile alimentare si aceasta tendita va continua, spun expertii citati de AFP.

"In ceea ce priveste uleiurile, toti indicatorii sunt pe rosu. Nimic dramatic dar acumularea situatiilor tensionate face preturile sa sara", afirma Pierre du Peyroux, de la cabinetul de analiza Horizon.

Uleiul de palmier, cel mai consumat in lume, a atins vineri un varf in ultimele 16 luni, la 3.613 ringgit (1.175 dolari) pe tona la bursa din Kuala Lumpur. Peste Atlantic, soia a castigat peste 14 dolari pe busel (unitate de masura, 36,36 l in Anglia, 35,23 l in S.U.A.) la bursa din Chicago iar rapita costa peste 500 de euro pe tona pe piata europeana.

Preturile tuturor acestor uleiuri au crescut cu valori cuprinse intre 14% si 19% de la inceputul anului.

Avand in vedere ca uleiul de palmier este prezent in 50% din alimentele procesate, aceasta crestere a preturilor ar putea avea pe termen mediu consecinte asupra pretului suportat de consumatori.

Iar vestile proaste au continuat sa se acumuleze in ultimele zile: agricultorii americani au prevazut reducerea plantatiilor de soia pentru acest an. Suprafetele vor sacadea cu 1% la 29,9 milioane de hectare (in recul cu 5% in raport cu 2010), in conditiile in care Statele Unite, cel mai mare producator mondial de soia, sunt un actor major al pietei.

Acest recul ingrijoreaza analistii, in masura in care seceta din America de Sud a redus deja la jumatate recoltele din Brazilia si din Argentina, care furnizeaza, impreuna, jumatate din oferta mondiala.

Potrivit cifrelor Consiliului International al Cerealelor, productia de soia in 2011-12 ar putea scadea la 242,1 milioane de tone, cel mai mic nivel din ultimii trei ani.

Conditiile climatice

"Iar cand cotatia soia urca aceasta afecteaza uleiurile pentru intreg complexul oleaginos", explica Josephine Hicter, analist la Oaks Fields Partners.

"Productia de ulei de palmier stagneaza in anumite tari, victime ale recoltelor proaste, astfel incat vor trebui sa importe in acest an", adauga aceasta.

Astfel, Thailanda, care in general isi asigura necesarul pe plan intern, va trebui sa importe ulei in acest an. Victime ale unei secete neobisnuite, plantatiile de palmier din sudul tarii nu au avut o productie suficienta, intr-o tara in care uleiul de palmier este principalul tip de ulei de gatit.

O alta tara a carei productie anuala se estimeaza ca va scadea: India, cel mai mare importator mondial, ar putea sa-si majoreze importurile cu aproape 2 milioane de tone, potrivit ministerului indian al Agriculturii.

Conditiile climatice au deteriorat starea culturilor de rapita din Europa: aceasta planta a suferit mai mult decat se credea in urma valului de frig din luna februarie si, avand in vedere deficitul de apa, analistii sunt pesimisti pentru recolta din acest an.

"Bilantul european va fi inca o data deficitar anul viitor si nevoile de import ar putea sa depaseasca 3 milioane de tone", potrivit analistilor de la societatea de consultanta Agritel.

In plus, nivelul ridicat al pretului petrolului influenteaza direct preturile uleiurilor, in conditiile in care acestea din urma sunt din ce in ce mai mult utilizate pentru producerea de biocarburanti. In conditiile in care pretul barilului creste, asa cum e cazul de mai multe saptamani, cel al uleiurilor urmeaza aceeasi tendinta.