Rusia ar putea sa-si limiteze exporturile de cereale daca preturile continua sa creasca pe piata interna, a declarat vineri ministrul pentru Dezvoltare interna, evocand pentru prima oara un eventual embargou, un scenariu exclus pana in prezent de Moscova, scrie AFP.

"Chestiunea opririi exporturilor de cereale este legata de chestiunea dinamicii preturilor cerealelor in tara", a declarat Andrei Beloussov, in marja forumului economic de la Soci.

"In prezent, vedem o astfel de tendinta. Cu astfel de tendinte, este foarte posibil ca guvernul sa decida limitarea exporturilor", a spus acesta, citat de agentia Interfax.

O decizie ar putea fi luata in aceasta toamna, o data ce cifrele legate de recolta vor fi cunoscute exact.

"Suntem pur si simplu obligati sa ne aparam piata interna, nu avem nicio iluzie in acest domeniu, nu admitem cresteri de preturi la cereale si la produsele alimentare", a adaugat el.

Potrivit ministrului, pretul la tona de grau de clasa trei a trecut in scurt timp de la 5.000 de ruble (122 euro) la 8.000 de ruble (195 euro).

Rusia, al treilea exportator mondial de cereale, a redus in mai multe randuri previziunile privind recolta pe 2012, in primul rand din cauza secetei severe care a afectat mai multe regiuni agricole ale tarii.

In aceasta saptamana, Moscova a anuntat o recolta de 72-73 milioane de tone, fata de 94,2 milioane recoltate in 2011, si exporturi cuprinse intre 10 si 14 milioane de tone (27 milioane tone in 2011).