Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a respins miercuri concluziile studiului realizat de cercetatorii francezi de la Universitatea din Caen privind toxicitatea porumbului modificat genetic NK603 si a erbiciudului Roundup, produse de compania Monsanto, relateaza AFP.

In evaluarea sa finala EFSA si-a reafirmat pozitia potrivit careia "concluziile studiului condus de echipa profesorului Seralini nu sunt sustinute prin date". Autoritatea europeana mai subliniaza ca "au fost constatate lacune semnificative in metodologia studiului care implica faptul cea standardele stiintifice acceptabile nu au fost respectate".

"Prin urmare nu este justificata o reexaminare a evaluarilor precedente ale sigurantei consumului de porumb modificat genetic NK603", a transmis EFSA, care precizeaza ca pozitia sa este determinata de concluziile unor evaluari realizate separat si independent de catre expertii sau su sase state membre UE(Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Italia si Olanda).

In comunicatul instititutiei europene se mai arata ca "EFSA a remarcat un consens larg cu privire la aceasta problema la nivel european".

Studiul condus de profesorul francez Gilles Seralini, publicat la 19 septembrie, a relansat polemica privind presupusele pericole ale organismelor modificate genetic (OMG). Rezultatele cercetatrilor francezi sustin ca porumbul NK 603 duce la aparitia cancerului si creste mortalitatea in randul sobolanilor hraniti cu porumb OMG.