Grupari mafiote poloneze si italiene sunt suspectate ca ar juca un rol major in scandalul privind carnea de cal descoperita in mai multe produse din Marea Britanie care ar fi trebuit sa contina carne de vita, relateaza The Observer in editia electronica, citeaza Mediafax.

Surse apropiate Ministerului Mediului, Alimentatiei si Afacerilor Rurale si Agentiei pentru siguranta alimentara (FSA) au declarat ca burgerii de vita, lasagna si celelalte produse contaminate cu carne de cal sunt rezultatul unei fraude care are o "dimensiune internationala".

Experti din industria sacrificarii cailor au declarat pentru The Observer ca exista dovezi ca grupari mafiote poloneze si italiene desfasoara scheme frauduloase de milioane de euro pentru a substitui carnea de vita cu cea de cal in timpul procesarii alimentelor. Exista informatii potrivit carora veterinarii si alti oficiali care lucreaza in abatoare si fabricile alimentare sunt intimidati sa eticheteze carnea ca fiind vita, cand de fapt aceasta este o alternativa mai ieftina, precum porcul sau calul.

Atentia se concentreaza in prezent pe estul Europei, un furnizor major de carne de cal pentru Franta si Italia. O parte din carnea care a mers in Irlanda provine de la furnizori din Polonia, care exporta anual aproximativ 25.000 de cai pentru sacrificare. Surse din cardul industriei au sugerat pentru The Observer ca grupuri infractionale care opereaza in Rusia si statele baltice joaca un rol in comertul fraudulos cu carne.