Romania se numara printre cele 23 de tari din care compania Ikea a retras, marti, tartele sale cu migdale, dupa ce autoritatile chineze au descoperit niveluri ridicate de bacterii coliforme in produsele vandute pe teritoriul lor, relateaza The Sun in editia electronica, preluat de Mediafax.

Ikea insista ca nu exista "niciun fel de risc pentru sanatate", dar a retras, ca masura de precautie, aceste produse din 23 de tari.

Compania a declarat pentru AFP ca a adoptat aceasta decizie dupa ce vamesii chinezi au distrus aproximativ 1.800 de prajituri cunoscute sub numele de "chokladkrokant" ("crochete de ciocolata", o tarta cu migdale si ciocolata, crema de unt si caramel) interceptate in portul Shanghai, in noiembrie.

Cele 23 de tari sunt: Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, China, Cehia, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Norvegia, Olanda, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Suedia, Taiwan, Ungaria si Emiratele Arabe Unite.

Bacteriile coliforme se gasesc in general in fecale, sol si apa.

La sfarsitul lui februarie si inceputul lui martie, Ikea a retras de la vanzare, in 25 de tari, chiftele de carne, dupa ce s-a descoperit ca acestea contineau carne de cal.

Alimentatia a reprezentat in exercitiul bugetar 2011-2012 (incheiat la sfarsitul lui august) 4,7% din cifra de afaceri a Ikea, cu vanzari in valoare de 1,3 miliarde de euro.