VIDEO Guvernul solicita Comisiei Europene includerea mititeilor pe lista retetelor traditionale, pentru a nu fi interzisi

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 2 mai 2013, 10:11 Economie | Consumator

Guvernul va transmite Comisiei Europene, joi, o solicitare formulata de Asociatia Romana a Carnii pentru ca reteta mititeilor sa fie inclusa pe lista retetelor traditionale, avand in vedere ca de la 1 iunie productia de mititei sub actuala reteta ar trebui interzisa, conform unei directive europene, scrie Mediafax.

Directiva prevede ca de la 1 iunie se interzice folosirea in compozitia produselor de carne procesata a carbonatilor de sodiu, a unui conservant si a unui antioxidant - aditivi alimentari ce sunt esentiali in reteta de preparare a micilor.

Guvernul a anuntat joi, printr-un comunicat, ca va face demersuri ca produsul "mititei" sa fie introdus, alaturi de burger si de carnatul spaniol chorizo, in categoria produselor traditionale care nu sunt supuse acestor reguli.

"Astfel, cu ocazia grupului de lucru care va avea loc in data de 2 mai, in cadrul Comisiei Europene, reprezentantul Guvernului Romaniei va transmite solicitarea formulata de catre Asociatia Romana a Carnii ca reteta produsului mititei sa fie inclusa pe lista retetelor traditionale. Reprezentantii Guvernului vor face toate demersurile necesare pentru includerea mititeilor in lista produselor traditionale si considera ca aceasta si orice alte masuri care trebuie luate, reprezinta o solutie corecta si normala, sustinuta si de reprezentantii industriei producatorilor de carne. Autoritatile romane vor lua toate masurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul Romaniei", se arata in comunicatul Executivului.

Guvernul precizeaza ca discutia de la nivelul Uniunii Europene se refera numai la micii produsi industrial.

Asociatia Romana a Carnii, cea mai importanta organizatie a procesatorilor de carne din Romania, a solicitat deja Comisiei Europene introducerea actualei retete de mici in lista celor "traditionale", pentru ca procesatorii romani sa poata folosi in continuare aditivii ce urmeaza sa fie interzisi.

In 2012, piata locala a micilor s-a ridicat la aproape 22.000 tone, dintre care 72% a fost acoperit de vanzarile din retailul modern.


























[P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

8926 vizualizari

  • +27 (31 voturi)    
    Hm.. (Joi, 2 mai 2013, 10:21)

    urfe [utilizator]

    Poate ar fi trebui sa precizati scurt si care este argumentul EU pentru interzicerea aditivilor. Daca sunt motive medicale, poate ne trebuie o alta reteta...
    • +24 (26 voturi)    
      lumea nu stie ce-i in carnea aia... (Joi, 2 mai 2013, 10:38)

      ciubex [utilizator] i-a raspuns lui urfe

      Unii nu stiu ce-i in carnea deja preparata pentru mici, asta pentru ca etichetele cu ingrediente contin termeni nu tocmai usor de inteles pentru marea majoritate.
      Nu se interzice consumarea sau prepararea acasa a carnii.
      Este vorba doar de interzicerea comercializarii carnii deja preparate.
      Insa oricand oamenii isi pot prepara singuri, carnea si-o pot cumpara tocata direct din magazin, comandand celor de la raionul de carne sa le-o toaca in prezenta lor si asa stii ce tip de carne vei avea in compozitie, restul ingredientelor pot fi adaugate dupa gust. Este mult mai indicat sa se procedeze astfel.
      Asadar, dragi consumatori, consumati cu cap, nu numai cu gura!
      • -7 (7 voturi)    
        serios (Joi, 2 mai 2013, 17:05)

        MariusAnd [utilizator] i-a raspuns lui ciubex

        serios
        dar in carnatii adusi din germania, polonia sau chiar din romania stim ce se pune ...
        afara de ceea ce scrie pe ...eticheta
        din cauza ca nu-si pot vinde nemtii carnatii (avand monopololul retailer-ilor) s-au gandit sa interzica ...micii.
    • +5 (11 voturi)    
      micul corupator... (Joi, 2 mai 2013, 11:01)

      MenInBlack [utilizator] i-a raspuns lui urfe

      nu sunt medicale, ai vazut votac suferind dupa ce consuma micul si berea ? :)))

      sunt doar ''motive electorale''
      in spiritul Luptei ue anticoruptie decat :)
      ar trebui interzisi doar in campanie, nu definitiv ! :)))

      Dar cine va introduce oficial, primul, Doctrina Micului, cu slogan cu tot, castiga toate alegerile aviatoare :

      ''Votati Micul !'' - ''What you see it's what you get !''
      • 0 (0 voturi)    
        Marele corupator ! (Vineri, 3 mai 2013, 17:12)

        eugenrc [utilizator] i-a raspuns lui MenInBlack

        Cred ca UE e marele corupator al europarlamentarilor romani .
        Ia corupt definitiv sau dorm acolo la fel ca si acasa.
        Altfel nu imi pot explica cum de nu au avut habar de o astfel de directiva pana acum.
        Se pare ca nici macar acolo nu sunt capabili sa acorde cateva clipe interesului national.
        Firesc ar fi fost ca solicitarea pentru includerea mititeilor pe lista retetelor traditionale sa fi fost facuta imediat ce s-a pus in discutie aceasta directiva care aduce prejudicii "mititelului" electoral.
    • +18 (20 voturi)    
      Unul din motive (Joi, 2 mai 2013, 11:24)

      nano2k [utilizator] i-a raspuns lui urfe

      Este bicarbonatul care "ar putea" masca mirosul carnii alterate.
      • -7 (27 voturi)    
        bicarbonatul de sodiu (Joi, 2 mai 2013, 12:47)

        vercingetorix [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

        Dar motivul adevarat e cel ca bicarbonatul de sodiu poate ajuta la tratarea multor boli, iar imperiile farmaceutice nu sunt deloc straine de interzicerea bicarbonatului.
        • +12 (24 voturi)    
          :)) (Joi, 2 mai 2013, 13:20)

          rakkone [utilizator] i-a raspuns lui vercingetorix

          Sigur ca da, bicarbonatul e dusmanul natural al companiilor farmaceutice. Urmeaza interzicerea apei de catre cei de la Coca Cola, a chibriturilor de catre fabricantii perversi de brichete numiti Bic si Zippo, a gumarilor de catre Nike si Adidas, a tuicii de pufoaica de catre porcii de la Jack Daniels aliati cu Johnnie Walker etc. Romani, fiti pe faza, fiti alerti, bubulii sunt cu ochii pe voi!! Traiasca caloriferul, branza, varza si viezurele! Sus patria, jos mafia!!
          • +2 (12 voturi)    
            e si normal (Joi, 2 mai 2013, 14:50)

            vercingetorix [utilizator] i-a raspuns lui rakkone

            trebuie sa vezi numai care e interesul din spatele deciziilor.

            Poate iti aduci aminte de ce au decis acum un an jumate cei de la Com Europeana: că apa nu împiedică deshidratarea. Cauta bine pe net si vei gasi care sunt proprietatile apei!
            Dar pentru asta trebuie sa scoti capul din toate prostiile pe care le debiteaza UE si sa nu le mai crezi. Sau macar sa-ti pui intrebari

            Ia intreaba-te in legatura cu asta: http://newsinfo1000.wordpress.com/2013/03/24/9417/
            • +2 (10 voturi)    
              Da (Joi, 2 mai 2013, 15:16)

              nano2k [utilizator] i-a raspuns lui vercingetorix

              Nimic nu se mai face in lumea asta fara niste interese in sppate.
              Ele trebuie insa mascate sau ambalate cat mai frumos, pentru ca publicul "sa puna botul".
            • +3 (3 voturi)    
              sigur ca da (Joi, 2 mai 2013, 16:24)

              rakkone [utilizator] i-a raspuns lui vercingetorix

              1. Care este legatura directa sau macar indirecta intre subiectul apei (invocat de tine) si bicarbonatul care ar fi interzis (e o aberatie, bicarbonatul nu e interzis ci utilizarea lui in acel fel de mancare mancare)?
              2. Cum s-a mai intrebat mai jos, care sunt marile boli tratate de bicarbonat, pentru care pharma ar vrea sa il interzica?
              3. Cand vii cu citate/linkuri, vino cu ceva mai rasarit decat bloguri anonime continand elucubratii ale unor minti bolnave (ai citit un pic acel blog, sa vezi cam care e nivelul la care se abereaza acolo?). Aceleasi teorii rasuflate, aceiasi bubuli, masoni, rosacrucieni, rotschilzi etc. Preferabil sa vii cu surse oficiale, credibile.
              • 0 (4 voturi)    
                oficial (Vineri, 3 mai 2013, 9:12)

                vercingetorix [utilizator] i-a raspuns lui rakkone

                1. Legatura este ca cei de la CE au o agenda care nu corespunde in nici un caz cu agenda populatiei, ci cu anumite interese. Lobby-ul de acolo e infernal si am vrut sa-ti arat ca sunt mult aspecte in care CE intervine.
                2. Daca ai impresia ca vei afla astfel de informatii pe canale oficiale, esti naiv. Niciodata nu vei obtine informatii de genul asta din mainstream media. Ca sunt elucubratii, este parerea ta si a celor care nu vor sa vada ca in jur mai e si altceva decat esti LASAT sa crezi. Pentru tine probabil ca si Inchizitia oferea informatii corecte, din moment ce a fost ceva oficial.
                3. O alta chestiune legata de punctul 1. Peste cateva zile CE va aproba un regulament de utilizare a semintelor in agricultura. Si vor putea fi folosite doar cele aprobate. Ghici cine va produce semintele? :)
        • +5 (9 voturi)    
          Posibil (Joi, 2 mai 2013, 13:25)

          nano2k [utilizator] i-a raspuns lui vercingetorix

          Pe farmacisti ii cred in stare de orice.
        • +1 (13 voturi)    
          DOMNU´ CEAUȘIX ! (Joi, 2 mai 2013, 13:41)

          pointless man [utilizator] i-a raspuns lui vercingetorix

          Ce mama dracului tratează anticul bicarbonat de sodiu și nu am aflat încă ? Cu excepția arsurilor la stomac, dar asta o știu toți bețivanii.
          • +2 (12 voturi)    
            cam astea (Joi, 2 mai 2013, 14:47)

            vercingetorix [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

            http://www.financiarul.ro/2012/11/15/cel-mai-ieftin-remediu-natural-pentru-cancer-si-bolile-infectioase/

            http://www.bnnews.ro/social/bicarbonatul-de-sodiu-poate-vindeca-intr-adevar-cancerul.html

            E de ajuns sa dai un search si vei gasi o gramada de lucruri.
            • +4 (4 voturi)    
              citat direct din 1800 (Joi, 2 mai 2013, 16:29)

              rakkone [utilizator] i-a raspuns lui vercingetorix

              "Bicarbonatul de sodiu este un remediu natural extraordinar. Această pudră obişnuită dispune de proprietăţi vindecătoare foarte eficiente în cazul unor boli precum acnee, cancer, răceli, gripă, reflux acid, şi lista poate continua"

              Clar, este un panaceu universal. Exact ca sticlutele cu apa chioara, vandute de sarlatani prin anii 1800, care vindecau de la bataturi, impotenta, friguri, lingoare, orice. Probabil si alea contineau bicarbonat.

              Culmea e ca, desi noi mancam in draci mititei cu bicarbonat, suntem pe primele locuri la cancer in Europa. Deci undeva totusi teoria consumului de bicarbonat scartaie, la cat inghitim noi, plus betivanii cu arsuri a doua zi dimineata, macar statistic ar trebui sa fim usor sub media europeana la cancer de diverse forme. Deci e clar, nici bicarbonatul nu mai e ce era odata, clar l-au contrafacut companiile pharma si acum vor sa il interzica sa nu ne dam seama ca ne-au tras in piept.
        • -1 (5 voturi)    
          Companiile multinationale mincinoase si dominante (Joi, 2 mai 2013, 16:26)

          Bambina [utilizator] i-a raspuns lui vercingetorix

          Acesta este motivul !!! Bicarbonatul de sodiu a re si alte efecte terapeutice in afara de antacid rapid: este un antifungic, reduce aciditatea umorilor din organism(acidoza) cauzata de diverse afectiuni ale rinichilor, scade si aciditatea urinei, reduce drastic balonarile si de curand este in testare cu efect anticancer.
          cand lumea saraceste continuu....va apela la medicamente traditionale, ieftine...cum este bicarbonatul de sodiu. Si atunci...multinationalele farmaceutice ce vor vinde ??? si asa toate chimicalele toxice ne sunt bagate pe gat fara sa aiba efecte benefice
        • +2 (2 voturi)    
          se vinde la liber! (Vineri, 3 mai 2013, 11:05)

          foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui vercingetorix

          cumpara cat bicarbonat vrei si inghite-l daca iti face bine. dar nu bate campii pe aici! nano2k are perfectya dreptate. Fa mici cu altceva si nu te oprima nimeni. PS. nu-ti gasesti un instrcutor de partid mai istetz, ca acesta de acum BUBUIE de..
    • +17 (17 voturi)    
      e simplu (Joi, 2 mai 2013, 11:34)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui urfe

      cu bicarbonat poti masca mirosul carnii alterate
      • +2 (2 voturi)    
        foarte corect (Vineri, 3 mai 2013, 11:07)

        foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui srpc

        UE nu interzice bicarbonatul (el se vinde la liber orinde vrei, iar in USA este "baking soda"). Utilizarea lui la carne tocata (ORICE carne tocata) previne frauda. Dar noi avem pe aici conspirationisti .......
    • +3 (11 voturi)    
      motive medicale sunt (Joi, 2 mai 2013, 13:58)

      jescu [utilizator] i-a raspuns lui urfe

      La consumul de bicarbonatul de sodiu exista multe reactii adverse(pe langa putinele lucruri benefice):
      http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_bicarbonate


      Adverse reactions to the administration of sodium bicarbonate can include metabolic alkalosis, edema due to sodium overload, congestive heart failure, hyperosmolar syndrome, hypervolemic hypernatremia, and hypertension due to increased sodium. In patients consuming a high-calcium or dairy-rich diet, calcium supplements, or calcium-containing antacids such as calcium carbonate (e.g., Tums), the use of sodium bicarbonate can cause milk-alkali syndrome, which can result in metastatic calcification, kidney stones, and kidney failure.

      Ca si tigarile nu-ti fac rau daca consumi putin, dar daca consumi regulat sau cantitati mari atunci se va vedea pe termen lung. Cum romanul nostru nu se informeaza atunci decizia comisiei europene este buna, protejeaza sanatatea oamenilor si reduce cheltuielile din sistemul sanitar.
      • -2 (4 voturi)    
        Ne lasi !!!! (Joi, 2 mai 2013, 16:29)

        Bambina [utilizator] i-a raspuns lui jescu

        Europeanule, chiar nu vezi ce debit de decizii absurde ne da UE ???
        • +2 (2 voturi)    
          ce e absurd ? (Vineri, 3 mai 2013, 10:12)

          jescu [utilizator] i-a raspuns lui Bambina

          Au sarit in sus niste firme care prepara mici. Medicamentele sunt foarte scumpe si nu acele firme le cumpara oamenilor medicamente cand apar probleme cu inima sau cu rinichii. Nu acele firme platesc cheltuielile din sistemul sanitar.
  • +13 (23 voturi)    
    Dear Commision (Joi, 2 mai 2013, 10:51)

    ampersand [utilizator]

    We ask you to gently allow ours mititei to be considered as a traditional food since, as you already know, we are descendants of ducks and trucks.
    • +14 (20 voturi)    
      I foresee (Joi, 2 mai 2013, 11:55)

      nellino [utilizator] i-a raspuns lui ampersand

      An eshek of this action!

      PS: sa scoata ce ingrediente vor ei, dar sa lase carnea de cal!
  • +12 (18 voturi)    
    traditia noastra cea de duzina (Joi, 2 mai 2013, 10:54)

    beatrix [utilizator]

    acceasi manevra romaneasca - ascunderea gunoiului sub pres sau a viciilor in spatele traditiei..
    bleah
  • +10 (16 voturi)    
    În sfârșit.... (Joi, 2 mai 2013, 11:12)

    jderu [utilizator]

    Iată, domnilor, o acțiune coerentă și cu priză la public a guvernului!
    • +7 (7 voturi)    
      ar mai fi o treaba de rezolvat (Joi, 2 mai 2013, 14:23)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui jderu

      avand in vedere propunerea guvernamentala facuta maretei uniuni de la bruksal, ar trebui lamurta problema, pentru todeauna:
      sa se stabileasca pirn direktiva ioropeana dimensiunile legale ale micului. precum si obligativitatea sa contina 50% carne, si sa fie servit cu mustar.
      standardizarea dimensiunii ar duce la lamurirea numelui, sa ramana mic, nu mitititel.

      si, pentru ca actuala menistra a turizmului vrea sa ne lase fara frunza de brend, ar putea sa foloseasca prilejul sa introduca micul in brendu' de tzara.
      • +3 (3 voturi)    
        "Problema este complexă și cuprinde multe aspecte" (Joi, 2 mai 2013, 17:55)

        jderu [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

        Cei de la UE lovesc în temelia economiei naționale, micul ("parvus minor" după denumirea științifică). Vor să ne îngenuncheze, domnule!
  • +23 (25 voturi)    
    Sapaturile arheologice (Joi, 2 mai 2013, 11:14)

    hic sunt leones [utilizator]

    au scos la iveala borcane pline de carbonati de sodiu, conservanti si antioxidanti pe care dacii si ulterior rumânii le foloseau la prepararea TRADITIONALA a mititeilor...

    Lasand gluma la o parte, zic eu - fara a fi mare expert in alimentatie - ca eliminarea conservantilor si a antioxidantilor duce doar la produse... mai proaspete.
    • +16 (18 voturi)    
      hahaha (Joi, 2 mai 2013, 12:36)

      ampersand [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

      Ai uitat sa mentionezi ca borcanele respective erau asezate pe calorifere, langa scheletul bine conservat al balaurului bondoc.
  • +17 (23 voturi)    
    Bicarbonat vs mici proaspeti (Joi, 2 mai 2013, 11:14)

    vlad.pe [utilizator]

    In dulcele stil mioritic aceasta stire a fost supusa la multe interpretari.

    Ce nu se spune in articol este ca UE a hotarat eliminarea bicarbonatului de sodiu pentru ca acesta ascunde mirosul si gustul carnii stricate, daca s-ar elimina atunci s-ar deosebi mai usor micii STRICATI de cei COMESTIBILI.

    Am vazut la stiri babe si burtosi care se plangeau ca UE ne interzice reteta seculara, ca isi bate joc de noi cand UE a dat aceasta lege pentru a ne proteja sanatatea.

    Este cunoscut faptul ca in carnea tocata si mai ales mici se foloseste carnea din supermarket care aproape ca expira sau care este expirata, este introdusa in malaxor iar Bicarbonatul de sodiu acopera mirosul de carne stricata si ii pastreaza culoarea rosie.

    Aceasta tehnica este folosita si in supermarket pentru puiul rotisat care este prajit de mai multe ori chiar daca i-a expirat termenul.
  • -7 (17 voturi)    
    mai lasati-ne domne... (Joi, 2 mai 2013, 11:26)

    luci30 [utilizator]

    ca nimeni nu pune EU sa minince mici....sunt ai nostri de mai bine de-o suta de ani....mai bine ati fii atenti la concentratele care se dau animalelor pline de tot felul de ,aditivi, !
    • +9 (13 voturi)    
      la fel de traditionali (ca principiu) precum... (Joi, 2 mai 2013, 12:58)

      T61 [utilizator] i-a raspuns lui luci30

      ...mamaliga, sarmalele...

      acum pe bune... ce ingrediente asa de traditionale exista in carnea micilor?
  • +15 (19 voturi)    
    mici (Joi, 2 mai 2013, 11:27)

    d2arrow [utilizator]

    Daca se interzic micii va scadea PIB-ul tarii dramatic, inclusiv stilul de vot al romanasilor
  • +14 (16 voturi)    
    huh? (Joi, 2 mai 2013, 11:27)

    T34 [utilizator]

    Tara arde si baba se piaptana... In loc sa se ia de gat cu comisia europeana pentru lucruri mult mai serioase si mai importante pentru tara, ei se lupta pentru a salva alimentul care le aduce capital electoral. Ca daca mititeii dispar, ei cu ce-si mai hranesc electoratul in preajma alegerilor? :D

    Nu zic, multe decizii ale CE sunt complet idioate, dar in cazuri din astea ar trebui sa facem si noi ca grecii: zici ca ei si faci ca tine. Tragedia e ca guvernantii nostri se cramponeaza pentru nimicuri, dar "fac ca ei" in privinta lucrurilor importante; spre exemplu, cand e vorba de cheltuirea fondurilor europene, baga mana in desaga cu nemiluita, fara sa le mai pese atat de ce zice CE.
  • +12 (12 voturi)    
    interviu cu Vosganian CNN (Joi, 2 mai 2013, 12:00)

    apoliticus [utilizator]

    http://edition.cnn.com/video/#/video/business/2013/05/01/intv-globex-romania-econ-min.cnn

    Expresia de pe fata reporterului CNN face toti banii!!!!
    E socat sarmanul la auzul aberatiilor debitate de Vosganian. Acest individ este pentru a doua oara ministru al economiei in ROmania.
    Ascultati si plangeti!
    • +6 (6 voturi)    
      hahaha (Joi, 2 mai 2013, 13:37)

      alexmd [utilizator] i-a raspuns lui apoliticus

      Priceless, indeed!
      Pai reporterul este ca un elev la scoala. I se preda "vrajeala".
  • +14 (16 voturi)    
    hai cu micu' neamule! (Joi, 2 mai 2013, 12:09)

    simple citizen [utilizator]

    cand a aparut aceasta stire despre tragedia care ne paste, respectiv aceea de a nu mai putea cumpara mici plini de bicarbonat si alti aditivi nocivi pentru sanatate, nu am putut sa nu ma intreb retoric: daca tot e reteta traditionala, cum mama naibii o preparau conationalii nostri inainte vreme fara aceste "ingrediente esentiale" pentru reteta? !! raspunsul l-am gasit dand un simplu search pe google si am gasit o groaza de retete cu adevarat traditionale si fara conservanti! deci treaba este alta: interesele comerciale/profitul companiilor este esenta acestei povesti sordide!!!
    va dati seama ce ar insemna pentru cei care produc pasta de mici interzicerea folosirii unor ingrediente care fac carnea sa para proaspata mai mult timp ? costuri crescute cu achizitia de materie prima de calitate superioara (carne proaspata nu aaproape expirata, returnata de magazine), cresterea pretului de vanzare a produsului finit, implicit vanzari mai mici... bla bla, deci faliment!!! ha ha.
    nu este vorba despre nici o pastrare a produsului traditional, ci doar despre profitul societatilor din industria carnii.
    simplu ca buna ziua!
    hai cu micu'!!!!!!
    somnul ratiunii si al natiunii naste, ghici, un guvern Ponta!!!
  • +9 (11 voturi)    
    Yes,prime minister, (Joi, 2 mai 2013, 12:34)

    dguina [utilizator]

    Cine a vazut episodul intitulat "English sosage" va recunoaste imediat trucul folosit de Ponta & Co.
    In final,ne va anunta ,triumfator,ca,personal a salvat micul romanesc din ghiarele birocratilor comunitari si toti cocalarii ii vor fi vesnic recunoscatori.
    • +5 (7 voturi)    
      PISPIREL (Joi, 2 mai 2013, 14:17)

      747 [utilizator] i-a raspuns lui dguina

      Prim-ministrul MITITEL... Atunci asa sa-i ramana numele !!!
  • +9 (9 voturi)    
    guvernul salveaza, din nou, tzara ! (Joi, 2 mai 2013, 12:43)

    nash pandelica [utilizator]

    suntem salvati, nu ne poate lua nimeni micul de pe gratar !
    apropos de gratar, si el ar trebui sa devina de...patrimoniu.
    caci ce este mai sfant romanului, decat un gratar improvizat, mici congelati, bere bucegi la 3 l si niscai manele.. totul pe malul unui lac, rau, poale de munte, de padure, poienita, sau chiar intre blocuri !

    la multi ani, tutulor tinerilor de ziua lor !
    sarbatori la maxim !

    love ro !
    • +7 (7 voturi)    
      mesaj pt Comisia Europeana (Joi, 2 mai 2013, 14:14)

      simple citizen [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

      da, de acord! si dupa ce pleaca de la locul faptei bine aburiti de bere, in urma lor ramane si un dezastru ecologic - pet-uri, ambalaje, resturi menajere....
      cu cat stau si ma gandesc mai mult, cred ca interzicerea comercializarii micilor ar avea drept efecte atat o imbunatatire a atmosferei, cat si o demanelizare partiala (ca totala nu pot sa sper) a populatiei :))))

      asadar, domnilor din Comisia Europeana va rugam sa respingeti cererea Guvernului Romaniei de a trece pe lista produselor traditionale "mititeii" romanesti, intrucat ne-ati ajuta din mai multe puncte de vedere:
      1. romanii vor fi fortati sa renunte la obiceiul nesanatos de a consuma mititei fabricati dupa retete care contin "ingrediente esentiale " precum carbonatii de sodiu si conservantii;
      2. romanii vor trebui sa isi prepare singuri pasta de mici, acasa, si astfel vor descoperi adevaratul gust al bucatariei traditionale romanesti si, in plus, vor manca mai sanatos - daca se poate spune asa;
      3. romanii vor ajuta la protejarea mediului inconjurator prin absenta lor de pe pajistile patriei...

      quod erat demonstrandum
    • +2 (2 voturi)    
      Brand de tara (Joi, 2 mai 2013, 22:35)

      nano2k [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

      Caloriferul si gratarul.
      E ceva, nu? :)
  • +4 (6 voturi)    
    Dezlegare la mici si bere.....???? (Joi, 2 mai 2013, 12:58)

    LRF [utilizator]

    S-a dat dezlegare la mici? Oamenii buni suntem in postul Pastelui, in saptamana mare cand se preseupune, ca doar se preseupune ca suntem mai atenti la ceea ce bagam in gura si scoatem pe gura...
    Dar tipic romanesc: la placinte inainte la razboi inapoi!
    In loc sa mergem in fata CE cu probleme care realmente sunt vitale pentru tara noastra noi mergem cu retete, ca nu cumva sa murim de foame...
    Salvati micul ! Ca altfel profitul scocietatilor din industria carnii se v-a duce pe apa sambetei!
  • -3 (19 voturi)    
    Bicarbonat (Joi, 2 mai 2013, 13:13)

    catalinus66 [utilizator]

    Comentarii care mai de care mai fanteziste si "habarniste".
    Bicarbonatul este prevazut pe lista aditivilor generali admisi pentru a fi adaugat q.s. ( quantum satis - dupa necesitati) In plus este prezent in alimente pentru sugari (0-6 luni). Daca sugarul poate manca bicarbonat qs, care ar fi problema adultului?.
    Rolul bicarbonatului este de a afana produsul la tratament termic prin descompunere in NaCl si CO2. Nu are nici o influenta asupra prospetimei, nici o influenta asupra culorii si cu atat mai putin rol in a ascunde prospetimea. Daca nu se mai introduce in mici atunci produsul trebuie sa se numeasca chiftea sau carnat proaspat. Problema este ca doar romanii si bulgarii au in reteta de mici bicarbonatul si pe nimeni nu a interesat sa ceara acceptul explicit pentru aceasta aplicatie. Si pana acum micii au fost in afara legii!
    Insa reteta de la 1900 prevede bicarbonat in compozitie. Fara bicarbonat, produsul dispare.
    Spune cineva de profitul firmelor. Ca o informatie usor verificabila, in statutul fiecarei societati este stipulat scopul societatii - ghici care - anume de a face profit. O firma care face profit traieste, una care nu face profit falimenteaza. Profitul este cel care plateste facturile, salariile si contribuie la dezvoltarea societatii. A acuza o firma ca face profit seamana putin cu a acuza o persoana ca respira sau mananca.
    • +4 (8 voturi)    
      Crima (Joi, 2 mai 2013, 13:38)

      tybvaly [utilizator] i-a raspuns lui catalinus66

      O firma care face profit vanzand otrava pe post de mancare se numeste crima si se pedepseste de codul penal.
      • -1 (9 voturi)    
        boala ta se numeste (Joi, 2 mai 2013, 15:09)

        AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui tybvaly

        Chemofobie
        Catalin ti-a explicat foarte frumos mai sus de ce se foloseste bicarbonatul de sodiu in mici. Ti-a dat limitele legislative care nu sint scoase din burta. Unde e otrava? Poti sa-mi spui macar o persoana care a murit pentru ca a mancat mici? preparati corect nu tinuti in soare 4 ore. Eu pot sa ti spun vreo 100 care au murit fiindca au baut multa apa.
      • -2 (4 voturi)    
        Ai dreptate (Joi, 2 mai 2013, 22:38)

        nano2k [utilizator] i-a raspuns lui tybvaly

        Daca iti vinde otrava sau produs expirat / stricat, sa fie pedepsiti, insa nici eu personal nu vad unde e legatura cu bicarbonatul aici.
  • +10 (10 voturi)    
    reteta traditionala? (Joi, 2 mai 2013, 14:42)

    srt [utilizator]

    Nu-l adaugam si la stema? In locul crucii din gura vulturului.
  • +3 (5 voturi)    
    caracteristic (Joi, 2 mai 2013, 16:31)

    Francisc 1 [utilizator]

    poate ar trebui sa ceara o dispensa si la pupatu moastelor ca la altceva poporul asta de loaze nu se pricepe decat la mici ,manele si moaste buluc!
  • -5 (5 voturi)    
    Situatie aberante,restrictii idioate ,asta-i rolul (Joi, 2 mai 2013, 16:48)

    andreesanu [utilizator]

    Credeam cind am aderat la UE ca va fi mai bine pentru romani si Romania,dar s-a dovedit ca romanii au ajuns pe drumuti si Romania este in genunchi !!!
    Chestia asta banala stupida ,aberanta -guvernul cere UE acordul pentru a mentine banalii mici pe piata este RIDICOLA.Unde ajungem cu aceasta aderare?,
    V-a trebui sa cerem acordul si de cite ori mergem sa ne pisam ???.
  • +1 (1 vot)    
    mici (Joi, 2 mai 2013, 17:41)

    infoInsider [utilizator]

    http://infoinsider.ro/2013/05/01/mititei-mcdonalds-si-u-e-deturneaza-traditia-nici-macar-mustarul-nu-e-din-partea-casei/
  • 0 (0 voturi)    
    Mititeii romanesti si UE (Luni, 13 mai 2013, 0:47)

    Maiorul [utilizator]

    La cifra de afaceri specificata mai sus privind vanzarea a 22.000 tone de carne de mici, este normal ca retailerii romani (moderni) adica supermarketurile care detin 72 % din cifra de vanzari) sa faca presiuni pentru continuarea afacerii. Sper ca UE sa nu le aprobe demersul pentru ca preparatele de mici vandute de acestia sunt nocive pentru sanatate. Astfel, in afara de bicarbonatul de sodiu alimentar, care se introduce in pasta de carne de mici in procent de 8 la 1000 conform retetei de la 1900 pe care o detin, "retailerii moderni" mai adauga si substante interzise : nitrit de sodiu- care ii da o culoare roz bombon carnii, de nu stii ce animal a avut-o in dotare si pe deasupra iti face praf ficatul, si un antioxidant care nu este mentionat de nimeni in nici un document. Fiind traditionali, micii se prepara numai in cantitati mici in restaurante sau chiar acasa si se consuma in maxim 24 de ore de la preparare conform retetei originale, prajindu-se pe gratar de carbuni incins bine :Se frământă carnea într-un vas pe măsură timp de un ceas, adăugând la început bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lămâie. Jumătate din zeama de oase şi toate celelalte condimente, afară de usturoi, se adaugă treptat, uniform şi puţin câte puţin. Amestecul se acoperă şi se dă la gheţar o zi şi o noapte, după care se scoate, se lasă câteva ceasuri la dezmorţit şi se mai frământă o dată preţ de o jumătate de ceas cu restul de zeamă de oase dezmorţită. Se face un mujdei de usturoi cu apă călduţă dintr-o căpăţână pentru fiecare kilogram de carne, care se lasă la tras o jumătate de ceas. Se stoarce mujdeiul de usturoi într-un tifon, se adaugă sucul de mujdei şi se mai frământă odată amestecul preţ de un sfert de ceas.
    Se dă din nou la gheţar până a doua zi. Preţ de trei ceasuri înainte de a fi prăjiţi şi serviţi mititeii, se scoate amestecul de la gheţar, pentru a se încălzi şi muia; după trei ceasuri sau când s-a dezmorţit amestecul, se formează mititeii ca de un deget mare lung


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version