Comisia Europeana a decis ca laptele sa aiba o eticheta de origine si face o evaluare pentru a stabili ce tip de marcare ar avea un impact mai mare, a declarat luni la un seminar comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, citat de Mediafax.

"Decizia este luata. Va exista o etichetare de origine pe lapte, iar Comisia face o evaluare sa vedem ce fel de etichetare. Etichetare a originii nationale, sau a originii europene", a spus Ciolos.

El a afirmat ca se fac evaluari si analize de impact, iar in perioada urmatoare Comisia Europeana va veni cu o propunere de etichetare justificata.

Comisarul european a sfatuit fermierii romani sa creeze un brand national pe segmentul laptelui.

"Dincolo de asta revin cu posibilitatea de a avea un branding privat al producatorilor, al originii laptelui. Cred ca este in avantajul dumneavoastra si uitati-va la modelul irlandez. Mai sunt si alte state membre unde producatorii, asociatia producatorilor de lapte din Irlanda s-a hotarat sa faca un branding al originii laptelui si sa-l comunice consumatorilor", a mai spus Ciolos.

In prezent, aproximativ 90% din laptele folosit in Romania ca materie prima este de provenienta interna, insa acest procentaj ar putea sa scada din 2015, cand cotele de productie in statele UE vor fi eliminate