Pretul litrului de benzina sau de motorina a fost mereu in crestere in ultimii ani in Romania si in prezent se incadreaza aproape de media europeana. Cu toate acestea, salariul mediu anual plaseaza tara noastra pe ultimele locuri din Europa. De pe intreg continentul european, cele mai mici preturi la combustibili, sub 1 euro pe litru, le regasim in state ex-sovietice precum Rusia, Belarus sau Ucraina, in timp ce cel mai bun echilibru intre salariu si pretul litrului de combustibil se regaseste in Luxembrug: Salariul mediu este de aproape zece ori mai mare decat in Romania, dar pretul litrului de motorina este mai mic decat in tara noastra.

  • Vezi mai jos o aplicatie Interactiva cu hartile salariilor si preturilor la benzina si motorina din tarile europene

In ceea ce priveste salariul mediu anual, Romania se afla pe locul 5 de la coada cu un salariu mediu inregistrat in statisticile Eurostat de 5.891 de euro, mult sub media europeana (cca. 23.000 de euro). Sub noi se mai afla Muntenegru, Albania, Bulgaria si Republica Moldova.

In acelasi timp, totusi, preturile la benzina si la motorina se aliniaza in media preturilor din tarile de pe batranul continent (1,41 euro/l bezina, 1,36 euro/l motorina), mai mici totusi decat in tarile vestice, dar mult mai mari decat in tarile din spatiul ex-sovietic sau chiar si fata de unele tari membre UE precum Polonia (1,25 euro/l) care, la capitolul salariu mediu anual, stau chiar si de aproape doua ori mai bine ca tara noastra.

In topul celor mai mari salarii medii anuale se afla Danemarca, inregistrand in statisticile Eurostat un salariu mediu pe an de peste 58.800 de euro. In schimb, la capitolul pret pe litrul de combustibil, Danemarca se afla printre tarile cu cele mai mari preturi - circa 1,72 euro pe litru la benzina si 1,62 euro pe litru la motorina.

De pe intreg continentul european, la capitolul pret pe litru de combustibil, cel mai bine stau Belarus, Ucraina si Rusia, singurele tari cu pretul pe litru de benzina sau motorina sub 1 euro, iar acest lucru se intampla in timp ce salariul mediu anual ajunge sa fie aproape dublu in Rusia sau putin mai mare in Ucraina fata salariul mediu inregistrat in Romania.

Ca pozitionare ideala intre salariul mediu foarte mare si preturi acceptabile la combustibil se regaseste Luxemburgul - salariul mediu de peste 49.000 de euro anual (locul 4) si un pret de 1,32 euro/l de benzina si 1,2 euro/l de motorina (mai ieftin si ca in Romania).

Nota - Pentru utilizatorii versiunii de mobil, aplicatia interactiva poate fi vizualizata doar in varianta "de desktop" a articolului, varianta pe care o puteti accesa la linkul urmator.

---

Aplicatie Interactiva - Comparativ: Salariul Mediu Anual - Pret benzina - Pret motorina in anul 2012

  • Da click pe fiecare tara pentru a afla mai multe detalii. Foloseste mouse-ul pentru a muta harta si a vedea toate tarile.
  • Selecteaza optiunea "Legend" din tabloul de setari pentru a vedea legenda elementelor de pe harta si da zoom pe harta pentru a vedea mai indeaproape