Firmele care verifica si certifica produsele agricole ecologice in Romania vor fi supuse, la randul lor, atestarii de catre Ministerul Agriculturii, potrivit unui proiect de ordin de ministru publicat vineri de minister. Masurile sunt luate ca urmare a amenintarii cu sanctiuni de la Comisia Europeana pentru statul roman, dupa ce o serie de produse romanesti vandute ca fiind ecologice nu intruneau conditiile specifice, au declarat, pentru HotNews.ro, surse din minister.

In prezent, operatorii romani care produc marfa agricola ecologica sunt verificati si certificati ca atare de catre o serie de firme, unele straine, care, insa, nu sunt verificate, la randul lor, de statul roman.

Prin proiectul de ordin al ministrului Agriculturii, Daniel Constanin, pentru "aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspectie si certificare in agricultura ecologica", firmele care desfasoara activitatea de certificare vor fi supuse, la randul lor, verificarii si atestarii de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Prin viitoarele reglementari, firmele cu sediul principal in Romania putea fi "entitati mandatate" (EM) de MADR pentru a da certificat de producator de alimente eco.

Firmele candidate pentru aprobare ca EM in agricultura ecologica trebuie sa indeplineasca cumulativ cerintele o serie de cerinte europene si nationale, care erau in vigoare si pna acum, la care se adauga urmatoarele conditii:

  • sa fie persoane juridice romane, cu sediul principal in Romania, inregistrate conform legislatiei in vigoare;
  • sa fie acreditate, in conformitate cu versiunea notificata cel mai recent, prin publicare in seria C a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene, a Standardului european EN ISO/CEI 17065:2012 de catre Organismul National de Acreditare al Romaniei.
  • Organismele de inspectie si certificare acreditate conform standardului European EN 45011 sau Ghidului ISO 65 vor functiona o perioada de tranzitie de 3 ani, incepand de la data intrarii in vigoare a noului standard EN ISO/CEI 17065:2012;
  • sa fie independente de toate partile implicate, impartiale si integre; EM si personalul sau nu trebuie sa fie supuse niciunei presiuni comerciale sau financiare care ar putea sa le influenteze deciziile;
  • sa prezinte dovezi documentate care sa ateste existenta echipamentului si infrastructurii necesare pentru a indeplini sarcinile de inspectie si certificare;
  • sa dispuna de un numar suficient de personal pentru efectuarea inspectiei, care sa indeplineasca urmatoarele conditii:
  • sa aiba calificarea, respectiv studii superioare/postuniversitare de specialitate in domeniu si experienta necesare si cunostintele corespunzatoare referitoare la cerintele inspectiilor pe care le va efectua, pentru fiecare grupa corespunzatoare de activitate;
  • (ii) sa fie instruit corespunzator cu cerintele R(CE) nr. 834/2007, ale Regulamentului (CE) nr. 889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice in ceea ce priveste productia ecologica, etichetarea si controlul, denumit in continuare R(CE) nr. 889/2008, si ale legislatiei nationale de aplicare;
  • personalul pentru efectuarea inspectiilor se angajeaza prin incheierea unui contract individual de munca pe perioada determinata/nedeterminata, conform Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau prin incheierea unui contract de prestari de servicii, conform Legii nr. 287/2009 - Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare;
  • sa nominalizeze o persoana responsabila de ansamblul activitatilor de inspectie si certificare, angajata cu contract individual de munca.

De asemenea, angajatul firmelor -entitati mandatate responsabil cu inspectia si certificarea producatorilor eco trebuie sa respecte cumulativ urmatoarele conditii:

  • sa aiba pregatire corespunzatoare, respectiv studii superioare/postuniversitare de specialitate in domeniile: agricultura, horticultura, zootehnie, medicina veterinara, ecologie sau industrie alimentara si experienta specifica in domeniul agriculturii ori agriculturii ecologice de minimum un an;
  • sa aiba un nivel ridicat de cunostinte teoretice si practice privind modul de productie ecologica, in conformitate cu legislatia nationala si comunitara din domeniu; sa fie angajata cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata.

Firmele care primesc calitatea de entitati mandatate vor putea face verificari si certificari ale productiei ecologice in urmatoatrele sectoare:

  • 1.plante si produse vegetale;
  • 2.alge marine si produse din alge marine;
  • 3.animale si produse de origine animaliera;
  • 4.animale de acvacultura si produse obtinute din animale de acvacultura;
  • 5.produse procesate pentru a fi utilizate ca alimente;
  • 6.hrana pentru animale.

Certificatul de aprobare acordat unei EM are valabilitate de 1 an. Certificatul de la minister poate, fi, insa, retras si mai devreme, daca firmele de certificare a productiei eco incalca pe parcurs conditiile prin care obtinusera atestarea.

Afaceri banoase cu certificate eco in Romania

Firmele care deruleaza activitati de certificare a produselor eco fac afaceri destul de profitabile in Romania, au declarat, pentru HotNews.ro, surse din MADR.

Potrivit acestora, o entitate mandatata lua si pana la 450 de euro la hectar de la un producator de cereale ecologice, de exemplu, cu cativa ani in urma. "Cu ani in urma, MADR acorda producatorilor ecologici subventii si de cate 1.400 de euro la hectar pe an, din fonduri europene, si atunci si firmele care le certificau productia eco cereau si 450 de euro la hectar. Intre timp, subventiile au scazut la circa 300 de euro la hectar si atunci si firmele de certificare au inceput sa ceara mai putin de la producatori", a declarat, pentru HotNews.ro, un oficial din Ministerul Agriculturii.

Ministerul este nevoit sa ia masurile de atestare a firmelor care certifica productia agricola ecologica din cauza unor proceduri de infringement cu care Comisia Europeana ameninta Romania, dupa ce produse din Romania au fost vandute ca fiind ecologice, insa nu indeplineau conditiile necesare.

"La un moment dat a fost vanduta o cantitate de grau ecologic care, insa, nu prea era eco", au precizat sursele din Ministerul Agriculturii.

Acestea au mentionat ca si coruptia din sistem a determinat MADR sa ia masurile, altfel existand riscul ca firmele de specialitate sa acorde incorect certificari, contra mitei.