Comisia Europeana le-a aplicat amenzi in valoare totala de peste 114 milione de euro principalilor 3 producatori de spuma poliurtanica din UE, pentru constituirea unui cartel, a informat miercuri executivul european.

Companiile Carpenter, Recticel si Eurofoam au actionat in mod concertat pentru a coordona pretul de vanzare al diverselor tipuri de spuma timp de aproape cinci ani, din octombrie 2005 pana in iulie 2010, in 10 state membre ale UE.

Firma Eurfoam a fost gasita raspunzatoare de vanzarile in 5 state memebre, printre care si Romania, motiv pentru care a primit o amenda de 14.819.000 de euro. Potrivit Comisiei Europene, Eurofoam (o societate mixta detinuta de Recticel si Greiner) a beneficiat de reduceri ale amenzilor in urma cooperarii la investigatii, in cadrul programului de clementa al Comisiei.

24.183.000 de euro trebuie sa plateasca Greiner, iar pana la 39.068.000 de euro trebuie sa achite Recticel.

Intrucat toate firmele au convenit cu Comisia sa solutioneze cazul prin procedura tranzactiei, amenzile acestora au beneficiat de o reducere suplimentara cu 10%.

Si o a patra companie, Vita, a participat la cartel, sustine CE, insa aceasta societate nu a fost amendata deloc, ca rasplata pentru aducerea existentei cartelului la cunostinta Comisiei. Astfel, firma a beneficiat de imunitate in temeiul Comunicarii privind politica de clementa din 2006 a Comisiei Europene.

Potrivit Bruxelles-ului, scopul cartelului era transferarea catre clienti a cresterilor preturilor materiilor prime, constand in produse chimice in vrac, si evitarea unor concurente agresive la nivelul preturilor.

In vederea atingerii acestui scop, participantii la cartel au organizat reuniuni de coordonare a preturilor la toate nivelurilor conducerii din Europa.

Acestia s-au intalnit cu ocazia reuniunilor asociatiilor europene si nationale si au intretinut numeroase contacte bilaterale, prin telefon si prin alte mijloace, sustine CE.

Cele 4 companii produc spuma poliuretanica mulata care se foloseste in principal la fabricarea mobilierului de uz casnic, cum ar fi saltelele sau canapelele. Aplicatiile din sectorul autovehiculelor, destinate in special scaunelor, reprezinta la randul lor circa un sfert din piata totala a spumei poliuretanice mulate.