Peste 3,4 tone de mezeluri au fost retrase din magazine si au fost aplicate amenzi de 370.000 de lei, in cadrul controlului de joi si vineri, din toata tara, dupa depistarea unui salam alterat, informeaza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), citata de Mediafax.

ANPC a initiat, joi, un control in toata tara care a avut ca obiect verificarea calitatii unor produse alimentare (salam feliat ambalat in vid, capete de salam in vid, dar si alte mezeluri), ca urmare a unei sesizari a unui consumator din judetul Timis privind un salam feliat ambalat in vid ce prezenta semne evidente de alterare.

Astfel, joi si vineri, au fost verificate 16.526 de kilograme de produse din carne de la 222 de operatori economici, marea majoritate magazine, dar si firme de ambalare. Din cantitatea controlata, au fost oprite definitiv de la comercializare, fiind improprii consumului uman, 3.456 de kilograme de produse si oprite temporar de la comercializare 2.413 de kilograme.

Amenzile aplicate totalizeaza 370.000 de lei.

Inspectorii ANPC au constatat nereguli la trei firme, din judetele Brasov, Mures si Sibiu, care ambalau salam produs intr-o alta tara UE, care era comercializat sub diferite marci. Potrivit reprezentantilor autoritatii, produsul era adus in tara in bune conditii, dar ambalarea era necorespunzatoare, ducand la alterarea produsului, iar termenul de valabilitate al produsului ar fi fost prelungit de firma de ambalare.

Inspectorii au gasit inclusiv produse ambalate fara elemente de identificare, ceea ce a condus la concluzia ca sunt nesigure si la scoaterea lor de la comercializare, neeconcordante intre datele produsului original si cel feliat, capete de salam la care lipsea data durabilitatii minimale, precum si produse care aveau pe ambalaj steagul romanesc, desi proveneau din UE, fiind doar ambalate in tara.