Cat costa si ce contine o paine atestata ca produs traditional in Romania

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Miercuri, 12 martie 2014, 13:31 Economie | Consumator

Painea Adriana
Foto: Hotnews
Ministerul Agriculturii a inmanat, miercuri, primul atestat pentru un produs traditional romanesc, dupa noua legislatie interna in domeniu, o paine primind acest titlu.

Firma producatoare, SC Adriana Prod SRL, este din Brasov si vinde painea de 2 kg certificata traditional la pretul de 10 lei.

"Painea noastra este realizata manual in proportie de 80% si o desfacem in magazinele noastre din Brasov, Bucuresti si Sibiu. Firma are in jur de 70 de angajati", spune Dan Andronic, consilier juridic al firmei.

"Painea traditionala Adriana" se obtine din faina de grau alba, care provine din zona Tara Barsei, drojdie de panificatie, sare iodata, cartofi din zona Brasov si Covasna si apa, arata Ministerul Agriculturii.

Potrivit institutiei, procedeul de obtinere este traditional, respectiv operatiile de pregatire a materiilor prime si auxiliare, dozarea acestora, divizarea aluatului, modelarea, baterea cojii, ambalarea care se executa manual.

Odata cu atestatul de la Ministerul Agriculturii, producatorul primeste si dreptul a de a afisa pe ambalajul produsului un logo cu inscriptia "Produs traditional atestat. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Romania". De asemenea, producactorul respectiv este inregistrat in Registrul National al Produselor Traditionale (RNPT). Folosirea fara drept a logoului se pedepseste.

Conform reprezentantului firmei brasovene, atestarea obtinuta pentru painea sa va ajuta producatorul sa-si vanda mai usor marfa ca produs traditional in afara targurilor de profil.

El reclama ca la targurile de produse traditionale de multe ori adevaratii producatori nu reusesc sa patrunda. In schimb, marfurile traditionale sunt cumparate de la ei si apoi revandute de diferiti comercianti, la preturi mult mai mari, in targurile de profil.

"Atestatul si logoul vor ajuta in primul rand consumatorii sa faca diferenta intre produsele traditionale si alte marfuri. La targurile de produse traditionale, painea noastra este vanduta de alti comercianti cu 16-20 de lei", a sustinut Andronic.


Noul atestat si logoul sunt prevazute de ordinul nr. 724/2013 - Ordin comun al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Sanatatii si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, care a intrat in vigoare in decembrie 2013.

Acesta inlocuieste un vechi sistem de atestare, prevazut de Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 690/2004 pentru aprobarea Normei privind conditiile si criteriile pentru atestarea produselor traditionale, care se abroga.
Atestatele eliberate in vechiul sistem raman valabile 9 luni de la data intrarii in vigoare a noului ordin, adica pana in septembrie 2014, potrivit MADR.

Eliberarea noului tip de atestat se face la solicitarea operatorului economic, dupa verificarea vechiului caiet de sarcini si a spatiului destinat productiei, cu respectarea normelor impuse prin noul ordin.

Ministerul Agriculturii sustine ca a abrogat vechiul sistem de atestare a produselor traditionale romanesti pentru ca nu prevedea controlul si verificarea modului de producere a produselor care au fost inregistrate in Registrul produselor traditionale dupa verificarea initiala.

Produsul atestat ca traditional trebuie sa fie fabricat din materii prime locale, dupa o reteta traditionala specifica locului de prelucrare.

De asemenea, produsul trebuie sa aiba in procesul de obtinere si operatiuni de prelucrare manuale, toate acestea dovedind un mod de lucru traditional.

Citeste si:

Cu carnatii la control: Ministerul Agriculturii atesta produsele traditionale si le inscrie intr-un nou registru. Producatorul plateste


Citeste mai multe despre   






















7432 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Catre domnul Dan Andronic! (Miercuri, 12 martie 2014, 14:36)

    hotnewsfil [utilizator]

    De unde se poate cumpara aceasta paine, in Bucuresti?
    • +3 (3 voturi)    
      poti sa o faci singur (Miercuri, 12 martie 2014, 15:04)

      Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

      Poti sa ti-o faci singur, in varianta fara cartofi (e ceva mai greu sa dozezi cartoful in compozitie).

      La 1/2 kg de faina (preferabil din cea mai ieftina 550 sau 480), pune maxim 1/4 dintr-un cubulet de drojdie. Nu ramanta ca bezmeticul, cum recomanda unii, ci doar 3-4 minute. E sufficient.

      Lasa 2 ore la dopit. Framanta, formeaza, coace (50 min, dar depinde de marim si de cupor).

      Scoate din cuptor, nu te repezi la ea sa o tai, ca nu iese bin. Ai rabdare maca 5 minute.

      Taie o felie, pune unt.

      Cam asta e.

      Sunt si variante mai complicate, dar toate la timpul lor.
  • -5 (7 voturi)    
    ...traditie Brasoveana poate (Miercuri, 12 martie 2014, 14:47)

    Jupanu1970 [utilizator]

    ....eu, din cite imi aduc aminte nu prea am auzit ca painea sa aiva in compozitie cartofi.....Ca mancam cartofi cu paine, da.
    Daca nu stiti, va spun eu din ce se face painea : faina alba, drojdie, sare, si apa. That's it.!...sata e traditia.
    ...
    • +1 (3 voturi)    
      PAINEA CU CARTOFI (Miercuri, 12 martie 2014, 16:09)

      manon [utilizator] i-a raspuns lui Jupanu1970

      Ba! eu tin minte painea alba cu cartofi....era mai scumpa decat painea alba simpla dar ce buna era!! Era sarbatoare cand tata ne dadea voie pe langa painea necesara traiului celor 5 suflete din casa sa mai luam si una cu cartofi...asa in chip de cozonac... :))) Poate ca esti mai june de nu stii de ea...si in tot cazul in Ardeal era asa ceva...se facea si la bunicii mei in casa, in cuptor cu lemne...aminitiri....
    • +1 (3 voturi)    
      Ardeal (Joi, 13 martie 2014, 7:58)

      Sakura [utilizator] i-a raspuns lui Jupanu1970

      Prin Ardeal sunt mai multe delicateţe de panificaţie. Pâinea cu cartofi este una dintre ele. Numai cea cu ceapă cred că o întrece.

      Probabil tradiţia are origine maghiară şi/sau germană. Să nu uităm că germanii au cea mai bogată sortimentaţie de pâine din lume.
  • 0 (0 voturi)    
    ..mai postacilor (Joi, 13 martie 2014, 13:42)

    Jupanu1970 [utilizator]

    ...eu am spus ca-i traditie de prin zona Ardeal...nu inteleg ce va deranjaza mai nemteni ( vorba maestrului Stan Valentin ) acest adevar. Eu sunt OLTEAN si pe la noi nu se face PAINE CU CARTOFI asa ca sic, asta nu-I paine traditionala romanesca. Si chiar mai mult; painea a fost cartelata mai bine de 20 de ani, iar fabricile de paine nu foloseau cartofi sa bage in paine...am fost in vizita cind eram elev....si-mi amintesc bine.
    ...Iar variantele astea de incercam noi acum sa le dam culoare romanesca nu ne apartin...I occident se facea paine cu tot ce vrei in ea...si nu li se mai immujoreaza obrajii sa spuna mandri ca e traditia lor...Come on !


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică