Guvernele europene si-au dat acordul politic, joi, la Luxemburg, pentru un compromis care lasa la latitudinea statelor libertatea de a autoriza sau interzice cultura organismelor modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor si spera sa obtina acordul Parlamentului European pentru un proiect foarte asteptat de multinationalele americane, scrie AFP.

"Toate statele, cu exceptia Belgiei si a Luxemburgului, si-au dat acordul la acest compromis", a anuntat ministrul grec al Mediului, Ioanis Maniatis, a carui tara prezideaza in prezent UE.

Noul cadru permite fiecarui stat sa interzica cultura unui OMG pe o parte sau pe intreg teritoriul sau din motive altele decat sanatatea sau mediul, precum ordinea publica, amenajarea teritoriului sau lupta impotriva diseminarii.

Statele membre anti-OMG vor putea in schimb sa interzica tranzitul pe teritoriul lor al OMG-urilor autorizate in alte tari.

Acordul deschide acum terenurile Uniunii Europene pentru cultivarea OMG, o masura asteptata de producatorii de seminte de 14 ani.

"Noul sistem garanteaza statelor posibilitatea de a alege, daca doresc sa cultive sau nu", a explicat ministrul francez al Mediului, Segolene Royal.

Acordul politic este o etapa in cadrul procesului de autorizare si trebuie acum aprobat de noul Parlament European care intra in functie incepand cu 1 iulie.