​Pasagerii care se imbarca din Europa in zboruri catre Statele Unite ale Americii pot fi rugati sa aprinda smartphone-ul, laptop-ul sau tableta, iar in caz ca aparatul este descarcat, nu va putea fi luat in avion, arata cele mai noi reguli ale agentiei americane Transportation Security Administration (TSA). Americanii motiveaza decizia prin faptul ca teroristii s-au specializat si deghizeaza bombe sub forma unor electronice, mai ales smartphone-uri Apple si Samsung.

TSA spune ca pasagerii care au zboruri directe catre destinatii din SUA trebuie controlati riguros si pot fi rugati sa aprinda aparatele electronice. In caz ca acestea nu se aprind, personalul de control poate sa decida ca acele aparate nu pot fi luate in avion. "Aparatele descarcate nu vor fi permise la bord (...) calatorii respectivi pot face obiectul unor cotroale suplimentare", se arata intr-un comunicat al TSA, citat de AFP. Atentie suplimentara va trebui acordata telefoanelor iPhone si celor din gama Galaxy.

Agentia americana spune ca s-a decis ca masurile de securitate sa fie mai dure pe o serie de aeroporturi, insa ele nu au fost numite. Surse citate de The Telegraph spun ca e vorba de aeroporturile din Europa, Africa si Orientul Mijlociu care au zboruri directe catre SUA.

Surse citate de NBC spun ca masurile dure vin pe fondul unor alerte de securitate care indica faptul ca teroristi din Yemen ar pregati atentate in avioane cu ajutorul unor false smartphone-uri care de fapt sunt bombe.

Agentia recomanda ca pasagerii care se imbarca in curse catre SUA sa fie controlati si la incaltari, iar bagajele sa fie examinate cu atentie.

Presa din Marea Britanie si Franta spune ca masurile pot crea haos la aeroporturi, iar oameni de buna credinta ale caror telefoane s-au descarcat pot fi pe nedrept obligati sa le lase la aeroport. In plus si controalele vor dura mai mult, astfel ca pasagerii trebuie sa fie cu mai mult timp inainte la aeroport.