​WebPR Uleiul de masline extravirgin: Ce trebuie sa stii si ce trebuie sa eviti cand consumi aceasta esenta de sanatate

de HotNews.ro     HotNews.ro
Miercuri, 6 august 2014, 11:06 Economie | Consumator

Ambalajul este esential pentru uleiul de masline extravirgin
Foto: Ystore.ro
Multi oameni cumpara ulei de masline pentru ca e gustos si "face bine la sanatate". Dar de ce merita sa stropesti salata cu putin ulei de masline extravirgin, in locul unui ulei obisnuit? Care sunt, mai precis, beneficiile uleiului de masline pentru sanatatea ta? Si de ce trebuie sa te feresti cand cumperi acest aliment? De ce nu e neaparat cazul sa te entuziasmezi cand verisoara iti aduce, suvenir din Halkidiki, un "ulei de masline extravigin" stralucind ademenitor prin sticla transparenta?

Ce inseamna, mai precis, ca uleiul de masline "face bine la sanatate"?

Se spune des ca uleiul de masline este exact ce recomanda doctorul. Care doctor? De cele mai multe ori, ar fi doctorul cardiolog: e un lucru bine stiut ca uleiul de masline consumat intr-o cantitate rezonabila face bine la inima.

Dincolo de vorbele din popor, acest lucru e verificat stiintific, dar nu se aplica la orice fel de ulei de acest fel, ci la uleiul de masline extravirgin - uleiul produs exclusiv prin metode mecanice, fara adaosuri sau alte substante chimice menite sa "ajute" la productia lui mai rapida si care respecta norme foarte precise de calitate.

Intre altele, un studiu publicat in 2013 de New England Journal of Medicine, citat de CNN.com, arata ca o dieta ce contine din belsug ulei de masline extravirgin scade semnificativ riscul unui atac de cord si alte afectiuni cardiace.

Medical News Today, citand diverse studii si rapoarte de specialitate, arata ca populatiile din zona mediteraneeana unde maslinele "sunt la ele acasa", au o speranta de viata mai ridicata in comparatie cu cele din America de Nord sau restul Europei. Tot in zona Mediteranei, riscul unor boli ale inimii, de hipertensiune sau atac de cord este mai scazut.

Aceeasi sursa arata ca tara cu cel mai mare consum de ulei de masline/persoana este Grecia - nu doar in zona Mediteranei, ci din intreaga lume: grecii consuma in medie 24 de litri de ulei de masline/persoana/an, comparativ cu 15 litri in cazul spaniolilor sau 13 litri in cazul italienilor.

Studiile citate de Medical News Today confirma, intre altele, ca:
  • oamenii care consuma in mod regulat ulei de masline de calitate superioara este mult mai putin probabil sa sufere de boli cardiovasculare, inclusiv hipertensiune, atac de cord, hiperlipidemie (nivel ridicat al trigliceridelor si al colesterolului).
  • Consumul de alimente prajite in ulei de masline nu duce la o crestere a riscurilor de afectiuni cardiace
  • Consumul regulat de ulei de masline contribuie la reducerea inflamatiilor, disfunctiilor endoteliale (probleme ale vaselor de sange), trombozelor.
  • Uleiul de masline previne dezvoltarea aterosclerozei

Pe de alta parte, potrivit PeakHealthAdvocate.com, cercetarile au dovedit ca uleiul de masline extravirgin ajuta memoria si capacitatea de invatare: el are efecte benefice in privinta problemelor de acest tip asociate imbatranirii sau unor boli precum Alzheimer.

Ce face ca uleiul de masline extravirgin sa fie atat de sanatos pentru sanatate?

Uleiul de masline extravirgin contine un tip de grasime considerata a fi sanatoasa - grasime mononesaturata, ce contribuie la scaderea nivelului de colesterol si la controlul nivelului de insulina in organism.

Dar, mai presus de toate, uleiul de masline extravirgin include polifenoli, antioxidanti cu proprietati medicale deosebite: unii au proprietati antiinflamatoare, altii previn degradarea celulelor, iar cercetatorii analizeaza si efectele pe care astfel de compusi le au sau le-ar putea avea asupra sistemului osos, sistemului digestiv, memoriei sau in prevenirea cancerului, potrivit CNN.com.

In masline si in uleiul de masline extravirgin este prezenta in cantitate semnificativa vitamina E, care ajuta la protejarea pielii impotriva razelor ultraviolete.

De ce conteaza ca uleiul de masline sa fie extravirgin si sa fie ambalat si depozitat in anumite conditii?

Gandeste-te la sticla aceea de ulei de masline adusa de verisoara ca suvenir din Halkidiki. E transparenta, sa se vada mai bine si sa fie mai ademenitor continutul? Are eticheta "de luat ochii turistilor" si sunt sanse mari sa fi fost cumparata de la vreo taraba de suveniruri, pe strazile insorite ale unei statiuni elene? Atunci, nu te entuziasma prea tare de acest cadou - nu conteaza doar ca e "adus de la mama lui".

  • Toate proprietatile benefice pentru sanatate ale uleiului de masline tin de substante care exista doar in uleiul stors din fruct in conditii anume si conservat fara aditivi, in anumite recipiente. Aceste proprietati sunt specifice uleiului de masline extravirgin, nu in uleiul stors din resturi de masline sau "imbogatit" cu diverse alte substante.

Polifenolii din uleiul de masline se degradeaza in timp, ei avand rolul natural de a preveni degradarea maslinei pe masura ce fructul imbatraneste. Lumina si caldura deterioreaza uleiul de masline care, prin oxidare, isi schimba compozitia chimica, afectand antioxidantii si alte substante benefice pentru organism.

Acest lucru inseamna ca uleiul de masline extravirgin, pentru a-si pastra calitatea si proprietatile, trebuie pastrat in locuri racoroase, iar recipientele trebuie sa nu permita ca lumina sa intre in contact cu lichidul. Este ideal ca uleiul de masline extravirgin sa fie tinut fie in cutii metalice, fie in recipiente de sticla verde, bruna sau alte culori inchise, ce il protejeaza de lumina.

Deci nu in sticle transparente, nu in recipiente tinute in soare sau pe langa aragaz.

Multumeste-i, totusi, verisoarei: intentia conteaza!




Citeste mai multe despre   




















Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

41738 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    mai conteaza inca ceva (Miercuri, 6 august 2014, 15:28)

    federal [utilizator]

    Se obţine din fructe prin procese fizice şi mecanice (nu sunt admise temperaturi mai mari de 38 grade Celsius) care nu produc alterarea uleiului (nu este admis nici un proces de extracţie cu solvenţi sau procese de reesterificare sau amestecuri cu alte uleiuri).
    Acest ulei se poate utiliza în stare crudă sau la prepararea termică a alimentelor, fiind rezistent la temperaturi înalte (punct de fum 190 de grade Celsius).

    Cu cât aciditatea uleiului de măsline este mai mică, cu atât rezistenţa la temperatură creşte.
    Uleiul de măsline virgin se clasifică la rândul lui în funcţie de aciditate (exprimată în grame de acid oleic la 100 g ulei).

    [editat]
    • +1 (5 voturi)    
      nu e (Miercuri, 6 august 2014, 18:42)

      Adrian1 [utilizator] i-a raspuns lui federal

      punct de fum 190 nu e chiar mult daca il compari de exemplu cu uleiul de floarea soarelui rafinat (227, cf. http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point). Din cauza asta uleiul de masline extravirgin nu e recomandat pentru wok.
      • +1 (1 vot)    
        :) (Miercuri, 6 august 2014, 21:51)

        federal [utilizator] i-a raspuns lui Adrian1

        vorbeam de virgin( la punctul de fum), nu de ulei extravirgin...
  • +3 (3 voturi)    
    Scump (Joi, 7 august 2014, 13:51)

    DaniAndi [utilizator]

    In Romania e scump rau de tot uleiul de masline "adevarat", adica cel virgin/extra virgin. Mi se pare absurd sa platesti 15-20 Euro pe litru, cam atat iese daca il cumperi la sticle mici.

    In Cipru, cumpar ulei extra virgin, presat la rece, aduc din Grecia intr-un fel de "en-gross" local si platesc 16.99E pe 5 litri (cutie metalica), asta inseamna vreo 75 RON. Cel local, cipriot e ceva mai scump dar tot nu e mai mult de 25-30E, cutie de 5 litri.

    Aici se gaseste si la bidoane mai mari decat atat, pentru restauranta, sau familii mari :) , unul de 20 litri e in jur de 65E.

    Pacat ca nu se gasec importatori care sa duca si in Romania astfel de ulei la preturi rezonabile pentru omul de rand.

    Si, BTW, de cand traim intr-o zona mediteraneeana, cu ulei de masline in abundenta in mancaruri, ne-am obisnuit sa mancam si noi destul de mult, nu chiar 20 de litri dar un bidon de 5 litri nu "rezista" mai mult de 3 luni (2 persoane), deci pe an vreo 10 litri probabil.

    Foarte bun si gustos uleiul de masline, daca e adevarat.
    • +1 (1 vot)    
      Calitate (Duminică, 10 august 2014, 23:15)

      soaresusrasare [utilizator] i-a raspuns lui DaniAndi

      Cel mai bun este cel cretan!
  • +2 (2 voturi)    
    Reclama si eticheta suporta orce EXTRA !!! (Joi, 7 august 2014, 22:28)

    andreesanu [utilizator]

    Cind reclama isi depaseste sensul si comerciantul bunul simt si buna credinta !!! atunci incepe sa pluseze
    din burta la superlative ce n-au de a face cu realitate.
    Ce-i aia extra virgin ???,este o dovada de imbecilitate a marketingului .
    In ceea priveste calitatea uleiului de masline nu numai aciditatea trebuie verificata ,aceasta fiind in jur de 8% pentru un ulei de calitate ,ci si gustul,apoi daca are depuneri si nici culoarea nu-i de neglijat.
    Un alt parametru este viscozitatea la 20 grade.
    Ceea ce ofera piata mediteraneana nu-i ulei de masline virgin ,la prima stoarcere !!!,este un amestec de uleiuri nesaturate (soia,porumb,floarea soarelui) care au vazut turta de masline de la prima stoarcere.De unde atita ulei virgin pe piata europeana ???.Pentru amatori de comparatii le propun sa testeze un ulei de masline produs in Peru cu un ulei italian or grecesc ,de la o posta se detaseaza calitativ uleiul de masline virgin peruan .
    Spaniolii sunt ceva mai corecti privind calitatea si virginitatea uleiului.


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri