In Europa ultimilor ani preturile la alimente au urmat o tendinta de uniformizare si incet-incet anumite alimente au ajuns sa coste aproape la fel, indiferent de tara. In Romania, spre exemplu, pretul unui litru de lapte este aproape acelasi ca in Franta sau chiar mai mare decat in Germania. Cu toate acestea, diferenta de salarii ramane una uriasa. Vezi in articol o aplicatie interactiva prin care se pot compara preturile la alimente si salariile minime in mai multe din tarile europene, inclusiv tari vecine Romaniei.

Comparativ - cat costa alimentele in functie de tara si de salariu minimFoto: Hotnews

Aplicatia interactiva a fost realizata de catre jurnalistul Szocs Csongor-Erno (Transindex.ro) in cadrul unui program de tip "Multimedia Summerschool" organizat de Deutsche Journalistenschule si Fundatia Robert Bosch.

Datele refeitoare la preturi au fost preluate de pe numbeo.com. Ca o observatie, unele dintre preturi nu par a fi peste tot corecte, insa nu exista o alta sursa de date pe acest segment. Eurostat nu publica statistici despre preturi, ci numai despre evolutia lor.

Sursa datelor:

- preturi: numbeo.com

- salariu minim: Eurostat (in cazul Germaniei am calculat cu salariul minimum valabil din 2015)

Ilustratii: Shutterstock

Autor: Csongor-Erno Szocs (transindex.ro)

Aplicatia a aparut initial in varianta in limba maghiara pe site-ul Transindex.ro

Learn About Tableau