INTERACTIV Cat costa mancarea in tarile europene si ce se poate cumpara dintr-un salariu minim in Romania comparativ cu celelalte tari
Aplicatia interactiva a fost realizata de catre jurnalistul Szocs Csongor-Erno (Transindex.ro) in cadrul unui program de tip "Multimedia Summerschool" organizat de Deutsche Journalistenschule si Fundatia Robert Bosch.
Datele refeitoare la preturi au fost preluate de pe numbeo.com. Ca o observatie, unele dintre preturi nu par a fi peste tot corecte, insa nu exista o alta sursa de date pe acest segment. Eurostat nu publica statistici despre preturi, ci numai despre evolutia lor.
Sursa datelor:
- preturi: numbeo.com
- salariu minim: Eurostat (in cazul Germaniei am calculat cu salariul minimum valabil din 2015)
Ilustratii: Shutterstock
Autor: Csongor-Erno Szocs (transindex.ro)
Aplicatia a aparut initial in varianta in limba maghiara pe site-ul Transindex.ro
Intretinerea, gazul, curentul, cablul (adica netul), transportul, imbracamintea si cheltuielile neprevazute sunt doar un bonus! Dracu stie p-astea cum le platesc.
True story.
Cred ca ai inteles gresit fondul problemei, dar las-o asa.
Dupa principiul stipulat de tine, daca renunt la cablu si net o sa traiesc ca in Germania ;)
Da, poti sa renunti la gaz, iar in privinta transportului poate iti iei o bicicleta ( e vara, e cald...)
Retelele de market pot avea preturi diferite in aceeasi zona, caci nu se pot defini si compara OBIECTIV calitatea merelor, a salamului, a smantanii etc
Iar componenta esentiala a cheltuielii casnice adica LOCUINTA nu apare pe nicaieri.
PS. Pare un salariu de 1500 lire sterline mare? Scadeti chiria [FARA intretinere] de 800 lire si mai discutam.
Pe vremuri era un indicator "cheesburger", adica cat munceste un roman/polonez/englez ca sa cumpere la McDonalds. E mai realist.
Iar venitul e mic pentru că oamenii sunt leneși, lipsiți de inițiativă, pentru că au ajutoare sociale sau acceptă să trăiască doar din salariu, pentru că s-au învățat să se strecoare.
In Germania dna Merkel a aprobat deja intrarea in vigoare a unui salar minim care se va aplica din ian 2015 ( asa cum se mentioneaza si in articol), dar unii de pe aici citesc doar titlul si apoi se grabesc sa-si dea cu parere, ca ei e desthepti foc !
O ultima sugestie: puneti si cresterea economica din ultimul an sau trimestru sau semnestru, pt fiecare tzara ca sa se vada cu cat il ajuta pe omul de rand in viata de zi cu zi.
Felicitari autorului, o sa-mi salvez link-ul si il voi urmari pt update-uri !
Se ia un salar de 1,000 unitati in UK, un salar de 1,000 unitati in Romania. (gen 1,000 lire cu 1,000 lei, scenarii des intalnite).
Ce face o familie de doua persoane cu 2,000 unitati:
- chirie+utilitati 1,000 (excludem Londra) ; in Romania cam la fel (excludem Bucuresti) - avantaj nimeni
- la pub o masa+o bere aproximativ 9 (se gasesc si meniul zilei la 5 cu o bere inclusa); in Romania sub 12 lei nu gasesti un meniul zilei, fara bautura! - avantaj UK
- o excursie in Grecia din UK cam 3-400; in Romania cam 1200-1400 (lejer) - avantaj UK
- 1 litru de benzina 1,30 - cu 13 cumperi 10 litri; in Romania 6,3...costa 63 unitati 10 l de benzina - avantaj clar UK
- 1 laptop decent 500 unititati - in Romania lejer 1400 unitati - avantaj clar UK
- 1 litru lapte 0,5 unitati - in Romania la tarani 2,5 unitati - avantaj clar UK
As putea continua la infinit. Atata timp cat mentinem paritate 1 lira / 1 ron (cum mi se pare normal pentru a stabili puterea de cumparare) ne dam seama unde suntem...
sa compari 1000 cu 1000 este o idee geniala!!!.. doar ca nu e cand compari mere cu pere.. pentru ca nu este reprezentativa pentru unii sau altii, e doar un exercitiu inutil.
ca dovada, "un laptop decent" care vine din afara europei cu aproximativ aceleasi taxe (doar TVAul difera) costa cam la fel.. din exemplul tau reiese un raport sub 1:3, jumatate din cat este in realitate.
Nu trebuie uitat ca un salariu ca cel din GERMANIA si preturile actuale din ROMANIA ar produce INFLATIE si falimentul statului.
Trebuie tinut cont si de impozitarea din GERMANIA care nu este la fel ca cea din ROMANIA, asigurarile nici atât.
Deci, ROMANII sa nu mai plânga si sa incerce sa gândeasca MUNCA, MERIT, PERFORMANTA, PRODUCTIVITATE.
Nu va lasati inselati de promisiunile MAFIEI neo comuniste ponta & cie, prezenta in UE obliga ROMANIA la integrare profunda prin MUNCA si INOVARE, nu uitati ce a spus Guvernatorul ISAREASCU !
Oricum, calculele sunt aproximative. De exemplu in Belgia taxele sunt spre 50%, asa ca salariul minim de 1400 nu e nici pe departe cat ia omul in mana. In Luxemburg 1900 brut pt necalificati (si 2300 pt calificati) e mult mai aproape de cat ia in mana. Iar o chirie in Lux sare usor de 1000, la fel in unele orase din UK...
Ca sa nu mai spun ca in afara nevoiele de baza (mancare), mai mergi si la un film, resto, vacanta.. acolo situatia se complica si devine si mai evidenta discrepanta.
Una peste alta, daca muncesti 'afara', ai sanse sa ai un trai decent. In Ro, nu...
si anume
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_home_ownership_rate
asta. asta spune mult despre procentul din populatie care plateste chirie sau rate pentru o casa. si atunci cand asta lipseste, lucrurile arata foarte diferit.
Esential.. un elvetian isi poate cumpara oricand o baraca de lemn pe care romanii o numesc afectuos casa.. un 'proprietar' roman care iese iarna la buda din fundul curtii (sau mai rau, nu iese..) nu cred ca vede lucrurile prea roz cand ii spui ca elvetianul trebuie sa plateasca o chirie...
Exemple astazi, 12 august 2014
oua 12 bucati - 1, 97 - la Aldi/Lidl/Penny sunt 1,05 - 10 bucati
rosii kg - 2,27 - cele mai ieftine in supermarketurile sus mentionate sunt 0,69 kg, am vazut la magazin turcesc si cu 0,59; vorbesc de rosii normale, nu stricate sau expirate, de calitate buna
cascaval kg - 8,34 kg - cred ca glumiti, la supermarketuri cascavalul incepe de la 4 euro / kg, la magazinele turcesti gasesti si mai ieftin
painea - 0,5 kg la 1,37 - la Aldi e 1,15 un kilogram, nu jumatate;
La toate produsele e o diferenta mare fata de pretul care este acum in Germania.
Si exemplele pot continua. Si salariul "minim" in Germania o fi 1400 euro pt germani, ca sezonierii romani si de alte nationalitati, sigur nu iau atat in mana.