Circa 3 milioane de americani sufera de alergii la alune sau la diferite tipuri de nuci. Aceste alergii pot cauza eruptii si umflarea gatului, iar in unele cazuri pot duce chiar la moarte. Dar ce s-ar intampla daca ar exista o modalitate prin care sa putem face ca alunele sa nu mai provoace alergii?

Sa fie acesta viitorul?Foto: StockSnap.io/Krzysztof Puszczyński

Acest lucru ar putea fi posibil in curand gratie tehnologiei de editare a genomului CRISPR/Cas9 care ofera o modalitate ieftina si usoara de modificare a genelor oricarui organism. Prin ajustarea genelor pentru proteinele care cauzeaza alergiile la alune, oamenii de stiinta ar putea crea versiuni ale popularelor gustari care sa nu creeze probleme consumatorilor.

Am putea sa mancam astfel de alune modificate genetic chiar peste cinci ani, potrivit MIT Technology Review.

Reprezentantii companiei DuPont au anuntat recent ca au incheiat o intelegere cu laboratorul biochimistului Jennifer Doudna, un pionier al tehnologiei CRISPR/Cas9.

In studiile anterioare, oamenii de stiinta au utilizat CRISPR/Cas9 pentru a modifica, in laborator, trasaturi ale altor plante precum soia, orez sau cartofi. In luna septembrie, cercetatorii japonezi au folosit aceeasi tehnica pentru a inactiva gene la rosii care au un rol cheie in coacerea acestora.

Cei de la DuPont sustin ca folosesc deja CRISPR pentru a dezvolta un tip de porumb si un hibrid de grau, ambele rezistente la seceta. Aceste plante sunt cultivate pentru moment in sere, dar reprezentantii companiei isi doresc sa inceapa testarile in camp primavara viitoare.