O noua specie de tantari modificati genetic ar putea elimina malaria in cativa ani. Pentru prima data insectele au fost modificate sa fie infertile si sa transmita aceasta trasatura foarte rapid - marind sansele ca boala sa fie oprita. O echipa de oameni de stiinta din cadrul Colegiului Imperial din Londra a explicat ca insectele modificate au o gena care opreste productia de oua in tantarii femele.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cercetatorii au folosit o tehnologie care se numeste "gene drive" pentru a asigura ca genele sunt transmise descendentilor cu o rata accelerata. Dupa un anumit timp, gena rezultata va fi imprastiata in toata populatia, iar oamenii de stiinta spera ca acest fenomen va ajuta la eradicarea malariei.

Specia de tantari Anopheles gambiae este un purtator major al parazitului malariei in Africa Sub-Sahariana unde au loc anual 90% din mortile provocate de malarie. Boala afecteaza peste 200 de milioane de oameni in fiecare an si cauzeaza mai mult de 430.000 de decese. Noile descoperiri sunt un pas important catre gasirea unor metode de a controla populatia de tantari purtatori, au declarat oamenii de stiinta.

"Acest domeniu a incercat sa abordeze malaria pentru mai bine de 100 de ani. Daca are succes, tehnologia are potentialul de a reduce substantial transmiterea malariei", a declarat profesorul Andrea Crisanti, din Departamentul de Stiintele Vietii din cadrul Colegiului Imperial din Londra si co-autor al studiului.

In mod normal, fiecare variatie a genei are o sansa de 50% sa fie transmisa de la parinti la descendenti. Dar descoperirile echipei din cadrul Colegiului Imperial din Londra au aratat ca gena pentru infertilitate a fost transmisa la peste 90% dintre descendentii tantarilor, atat masculi, cat si femele. Tehnica foloseste gene recesive, asadar multi tantari vor mosteni doar o singura copie a acestei gene. Doua copii sunt necesare pentru a provoca infertilitatea, asta insemnand ca tantarii cu o singura copie a genei sunt purtatori si pot imprastia gena in cadrul populatiei.