Subiectele discutate in cadrul intalnirii de marti dintre reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara, transportatori si asiguratori, privind modificarile legislative, dezvoltare baze de date, transparenta si informarea asiguratilor, vor fi abordate de trei grupuri lucru, la care au fost invitate sa participe toate partile prezente la intalnire, informeaza ASF intr-un comunicat citat de Agerpres.

La intalnirea de marti au fost reprezentate organizatiile patronale ale transportatorilor din Romania (Uniunea Nationala a Transportatorilor din Romanie-UNTRR, Federatia Operatorilor Romani de Transport-FORT, Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania-COTAR, Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002-APTE2002, Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale-ARTRI, Asociatia Operatorilor de Transport Rutier-AOTR, Asociatia Nationala a Transportatorilor si Taximetristilor Independenti-ANTTI, Asociatia pentru Drepturile Taximetristilor Independenti-ADTI), societatile de asigurari autorizate sa vanda polite RCA, asociatiile profesionale ale asiguratorilor si brokerilor (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania-UNSAR, Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania-UNSICAR).

'Discutiile au avut ca scop identificarea tuturor revendicarilor relevante ale transportatorilor dar si a solutiilor concrete pentru remedierea dezechilibrului manifestat in piata asigurarilor auto obligatorii. Pe durata intalnirii, care a depasit 4 ore, transportatorii si asiguratorii au fost invitati sa isi prezinte atat solicitarile cat si propunerile care sa stea la baza demararii unor proiecte menite sa conduca la o mai buna functionare a pietei asigurarilor in ansamblul acesteia', se mentioneaza in comunicat.

In urma discutarii in detaliu a propunerilor tuturor participantilor la intalnire a fost convenit un set de masuri ce trebuie avute in vedere imediat dar si in perspectiva.

'Printre cele mai importante directii de actiune pentru perioada imediat urmatoare se numara atenuarea cresterilor tarifelor RCA in medie de pana la 50% comparativ cu tarifele anterioare majorarilor (efectuate pana la 30.06.2015) si in acest sens operarea unor amendamente la Norma 23/2014 privind RCA, prin introducerea unor cerinte de existenta a unei relatii de proportionalitate intre cresterea tarifelor din noile notificari fata de evolutia daunalitatii medii inregistrate de asiguratori, eliminarea componentei de Carte Verde in cadrul fundamentarii tarifelor pentru politele RCA (in cazul operatorilor de transport local) si realizarea unei analize privind impactul intrarii in vigoare a Legii 237/2015 asupra pietei RCA si identificarea unor posibilitati de adaptare in cadrul regimului local', precizeaza reprezentantii ASF.

Potrivit acestora, masurile pe termen mediu, care vor fi luate in prima parte a anului urmator, vizeaza imbunatatirea bazei de date CEDAM si identificarea de solutii pentru optimizarea modului de emitere a politelor RCA (polita pe vehicul si sofer), cresterea nivelului de transparenta si afisarea de informatii suplimentare privind modul de fundamentare a tarifelor (formula de calcul, istoric de daunalitate, detalii privind calculele actuariale) precum si dezvoltarea unui sistem de preturi de referinta (pret mediu la nivel de piata).

Au fost discutate, de asemenea, masuri de perspectiva pentru modificarea structurala a sistemului actual. In acest sens va fi evaluata oportunitatea suspendarii politelor RCA pe perioada in care autovehiculul nu este utilizat de catre proprietar (ex. modificarea Legii 136/1995) si va fi analizat cadrul legal national si european, in vederea evaluarii modificarii reglementarii nationale pentru emiterea politelor RCA pe persoane fizice (pe CNP), sau prin individualizare la nivel de persoane juridice (stabilire de tarife individuale pentru flote).

'Toate aceste linii de actiune au fost cuprinse intr-un protocol insusit de participanti la incheierea intalnirii. Au fost stabilite 3 grupuri de lucru care sa abordeze directiile discutate - modificari legislative, dezvoltare baze de date, transparenta si informarea asiguratilor - in care toate partile prezente la intalnire au fost invitate sa participe, pentru a concretiza actiunile si propunerile legislative avute in vedere', se mai spune in comunicat.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) este institutia care autorizeaza, reglementeaza, supravegheaza si controleaza entitatile care activeaza pe piata financiara non-bancara din Romania.

Transportatorii au protestat, saptamana trecuta, in Capitala, si au cerut sprijinul Guvernului pentru reducerea politelor RCA, eliminarea supraaccizei si reglementarea situatiei abonamentelor radio pentru mijloacele de transport. Firmele de profil au atras atentia asupra faptului ca romanii nu ar putea suporta o crestere a pretului politei RCA cu pana la 400%, care ar ajunge la valori mai mari decat ale autoturismelor pentru care este platita asigurarea.