Este nelinistitor, dar adevarat. Cu cat o tehnologie este adoptata mai rapid de catre cercetatori, cu atat creste probabilitatea ca oamenii obisnuiti sa ramana confuzi, nelinistiti si suspiciosi din cauza acesteia. Sa luam ca exemplu o tehnica revolutionara, numita CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Palindromic Repeats), ce le permite oamenilor de stiinta sa modifice ADN-ul plantelor si al animalelor, cu o lejeritate si o precizie care chiar si acum 10 ani parea de neconceput.

CRISPRFoto: Captura Youtube.com

Cercetarea CRISPR a inceput deja sa transforme domeniul biologiei moleculare. Aproape in fiecare zi sunt facute afirmatii noi, indraznete, cu privire la abilitatile acestei tehnici. In ciuda acestui fapt, in ultimii 50 de ani, sau cel putin de cand Watson si Crick au demonstrat ca ADN-ul contine schitele necesare construirii oricarui organism viu, stiinta moderna a fost prinsa intr-o capcana a propriei ambitii. Din moment ce detinem un set atat de detaliat de instructiuni, nu ar trebui ca acestea sa ne poata ajuta sa reparam genele deteriorate, ce provoaca atat de multe boli?

S-a teoretizat indelung ca raspunsul este da. Timp de zeci de ani ni s-a spus (de catre cadrele medicale, companii farmaceutice si, din pacate, presa) ca ceea ce stim deja in domeniul geneticii ne va ajuta curand sa vindecam orice maladie, fie ca afecteaza omul, animalele sau plantele.