Inspectorii Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor au descoperit mai multe deficiente la sectorul de gastronomie de la trei hipermarketuri din Constanta si au dat amenzi in valoare totala de 20.000 de lei, transmite Mediafax.

Potrivit unui comunicat de marti al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Constanta, inspectorii au verificat operatorii economici care presteaza servicii de alimentatie publica - gastronomie in cadrul marilor centre comerciale.

Astfel, la SC Carrefour Romania SA echipele de control au gasit in vitrina de prezentare parjoale la care nu erau mentionate pe eticheta informatii cu privire la denumirea producatorului. Din acest motiv, a fost data o amenda de 5.000 de lei.

Un alt control a fost facut la SC Billa Romania SRL, unde inspectorii au descoperit in vitrina de prezentare carnati, mazare, chifle cu deficiente de informare, in sensul ca pe etichetele generate de sistemul propriu era mentionata data ambalarii 29 decembrie 2015 - valabil pana la 31 decembrie 2015, iar pe etichetele de la vitrina era mentionat termen de valabilitate de opt ore de la data productiei, care era 8.30. Si in acest caz a fost data o sanctiune de 5.000 de lei.

Inspectorii de la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor au gasit mai multe nereguli la SC Romania Hypermarche SA (Cora). Astfel, in spatiul de depozitare erau 2,91 kilograme carnati de Plescoi si cabanos, precum si 11 kilograme de cascaval feliat fara a se mentiona data limita de consum pe eticheta de insotire.

De asemenea, in vitrina de prezentare echipele de control au descoperit ciorba de vacuta, cioba de burta si ciorba de pui, in total 76 de litri, care fusesera pregatite in 28 decembrie, orele 11.00 si 11.30, si care erau la vanzare la data si ora controlului, adica 29 decembrie, ora 13.00, la mai mult de 24 de ore de la data productiei. In acest caz produsele au fost oprite de la comercializare.

Tot la acest hypermarket, in interiorul unitatii de alimentatie publica era afisata informatia conform careia "preparatele pot contine urmatoarele ingrediente alergene", fiind mentionati toti cei 14 alergeni si nu erau individualizati alergenii pentru fiecare tip de produs finit. Inspectorii au aplicat la acest centru comercial o amenda in valoare de 10.000 de lei.

La sfarsitul saptamanii trecute, reprezentantii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Constanta aratau ca inspectorii institutiei au facut verificari la sectorul de gastronomie al hipermarketului Auchan din incinta Maritimo Shopping Center. Atunci, au fost gasitw la comercializare cantitatea de 15,3 kilograme de preparate culinare care nu respectau conditiile de depozitare, produse alimentare cu termenul de valabilitate depasit si materie prima decongelata necorespunzator.

Intreaga cantitate de preparate culinare si materie prima - 140 de kilograme - a fost oprita de la comercializare. Astfel, magazinul Auchan a fost amendat cu 30.000 de lei si s-a dispus oprirea temporara a prestarii serviciilor pana la remedierea deficientelor.

Acel control a fost facut dupa ce, in urma cu cateva zile, 18 persoane au ajuns la spital cu toxiinfectii alimentare, in conditiile in care au mancat produse de la sectorul de gastronomie al magazinului Auchan din Constanta.