Enel Energie Muntenia a fost amendata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) cu 13.000 de lei din cauza ca le impunea consumatorilor care doreau sa denunte unilateral contractul de furnizare a energiei sa plateasca 400 de lei pentru fiecare luna pentru care opereaza denuntarea. O asociatie de proprietari din Voluntari s-a plans de existenta unor clauze abuzive in contractul standard de furnizare a energiei electrice: in cazul in care consumatorii doreau sa denunte anticipat contractele, acestia trebuiau sa notifice cu 30 de zile inainte si sa plateasca celeilalte parti suma de 400 de lei pentru fiecare luna pentru care opereaza denuntarea contractului, a aratat ANPC, potrivit Mediafax.

Directia Generala de Control si Supraveghere a Pietei a desfasurat un control privind aspectele sesizate. In timpul desfasurarii controlului, Enel Energie Muntenia SA a prezentat trei contracte de furnizare a energiei electrice incheiate cu asociatii de proprietari si trei contracte incheiate cu consumatori persoane fizice. In urma controlului s-a constatat ca acea clauza de denuntare era mentinuta, fiind modificate doar termenele aferente notificarii si sumele datorate in caz de denuntare anticipata.

Legislatia specifica desfasurarii activitatii din domeniu nu prevede posibilitatea ca SC Enel Energie Muntenia SA sa denunte unilateral contractul, existand situatii limitative in care furnizorul este indreptatit sa rezilieze din initiativa sa contractul de furnizare a energiei electrice.

Concluziile controlului au fost acelea ca SC Enel Energie Muntenia SA utilizeaza o practica comerciala agresiva, impunand consumatorilor "sa ramana captivi in contractul de furnizare a energiei electrice pe toata durata contractuala". "SC Enel Energie folosea o pozitie de forta, o influenta nejustificata fata de consumatori, putand limita libertatea de alegere si comportamentul consumatorilor de a denunta contactul de furnizare a energiei electrice. S-a constatat incalcarea prevederilor Legii nr. 363/2007 modificata, operatorul economic fiind sanctionat cu amenda contraventionala", se arata in comunicatul ANPC.

Reprezentantii ANPC au precizat ca amenda dispusa in acest caz a fost de 13.000 de lei. Totodata, a fost dispusa masura de incetare a practicii comerciale incorecte.

Potrivit presedintelui ANPC, Bogdan Pandelica, contractele semnate cu furnizorii de servicii nu trebuie sa limiteze optiunile consumatorilor de a-si alege furnizorul pe care si-l doresc si care raspunde cel mai bine nevoilor lor.