Castanul american era candva un frumos copac cu lemn masiv care se gasea in padurile de foioase din estul Statelor Unite, in special in muntii Apalasi. El ajungea la 24-36 de metri inaltime si avea un diametru de aproape 2,5 metri.

Castan americanFoto: Captura YouTube

Padurile de castan ofereau adapost si hrana animalelor salbatice. In plus, reprezentau o sursa de hrana bogata in nutrienti si o sursa valoroasa de lemn pentru oameni. Gratie ratei rapide de crestere a castanului si a lemnului sau rezistent, care nu putrezea, acesta avea si un potential semnificativ in captarea carbonului, caracteristica importanta in contextul schimbatilor climatice actuale.

Mana castanului a facut din acest copac, care domina candva bolta padurilor, o raritate. Acum, cativa cercetatori spera sa salveze copacul oferindu-i o modificare genetica, raporteaza David Biello pentru podcastul Scientific American`s 60 - Second Science.

Oamenii de stiinta au observat boala fungala in 1904. Aceasta infecteaza copacul prin ranile de la nivelul scoartei, creste si in cele din urma distruge tesutul responsabil de cresterea copacului. Cercetatorii suspecteaza ca ciuperca este originara de la castanul asiatic, care este rezistent la infectie, explica Tamar Haspel pentru The Washington Post.