Putine subiecte stiintifice sunt atat de actuale si de dezbatute la nivel mondial ca cel al organismelor modificate genetic, numite generic si OMG-uri.

AlimenteFoto: stocksnap.io

Acestea sunt alimente - in general plante- al caror ADN a fost modificat pentru a contine gene provenite de la alte organisme in vederea obtinerii unei trasaturi specifice, cum ar fi rezistenta la pesticide sau la daunatori.

Reactia publica la adresa organismelor modificate genetic a fost una puternic negativa, in ciuda faptului ca alimentele aflate pe piata au trecut teste de siguranta si sunt considerate a fi bune pentru consum.

In prezent, au ajuns sa fie dezvoltate noi metode de modificare genetica ce nu implica utilizarea genelor de la alte specii, iar cercetatorii sunt ingrijorati ca acestea pot starni o reactie negativa similara din partea consumatorilor.

Noile tehnici de editare a genelor versus organisme modificate genetic.

Noile tehnici includ instrumentul de editare a genelor CRISPR/Cas9, ce reprezinta o functie biologica cu obiectivul de ”a cauta si a inlocui” elemente din ADN pentru a elimina gene nedorite si pentru a introduce altele noi. In ultimii ani, aceasta tehnica a inceput sa fie mai populara si este deja folosita in dezvoltarea tratamentelor pentru boli genetice.